Кънчев: На ромите им е обещано да се возят без билети в транспорта

По 70 млн. лв. на година губи Столична община от гратисчиите
Обновена: 20 яну 2015 14:01 | 20 яну 2015 10:13, Камелия Цветанова
222
Кънчев: На ромите им е обещано да се возят без билети в транспорта
Снимка: Булфото, архив

Ромите се возят безплатно в градския транспорт, защото така им е било обещано преди изборите, заяви лидерът на “Евророма” Цветелин Кънчев по Нова телевизия.

Повод за коментара му стана фактът, че в циганските махали масово се возят гратисчии, а контрольори въобще не се появяват, защото ги е страх.

От репортаж на Нова телевизия стана ясно, че там пътниците от години се возят без билет и отдавна не са виждали контрола в махалата, като обяснението за това е, че ромите ги заплашват и нападат.
 
Според Центъра за градски мобилност в София нередовните пътници са 10% от всички, но депутатът от РБ Вили Лилков, бивш общински съветник, обяви, че реално са около 15-20 на сто, което прави 70 милиона лева загуба на година за Столична община.

Цветелин Кънчев обаче обяви, че масово в ромските махали на последните избори спечели ГЕРБ, а партията е обещала много неща, включително и безплатно возене в градския транспорт и неплащане на тока.

Той добави, че липсата на пари също е причина ромите да се возят гратис.

„Един билет струва колкото един хляб“, защити ромите Кънчев.

Според него най-ефикасен контрол в автобусите в ромските махали може да се осъществи, ако шофьорът или контрольорът са роми, защото те могат по-добре да обяснят на пътниците защо трябва да си платят.

„До преди три години имаше 15 шофьори на тролейбуси и автобуси роми, сега да са един - двама. Още при първите съкращения те изгоряха, а бяха хора с опит“, упрекна той.

Вили Лилков пък смята, че пътуването гратис в градския транспорт не е от немотия.
 
"Не само ромите пътуват с градския транспорт без билети. Оказва се, че и хора с доста добри доходи също го правят. Просто системата го допуска. Събираемостта на наложените глоби след съставянето на акт е много ниска. Контролът трябва да се осъществява по съвсем различен начин. Трябва да се прави контрол на входа, при влизането в автобуса", подчерта той и добави, че именно заради това в метрото процентът на пътуващите без билет е минимален.

Той пресметна, че ако във всеки автобус целодневно има контрольор, това ще коства на държавата 720 хиляди лева месечно, което е 9 милиона лева годишно и е в пъти по-малко от загубите от гратисчиите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
27
 
! Отговори
Алооо! преди 9 години
На този докога ще му дават думата, да ръси лъжи и простотии само!? Били им обещали? Ала бала! Абе ти чуваш ли се какви ги приказваш? Ами той билета и за другите струва пак един хляб, и те ли да не плащат? А тока струва още повече, и водата, и данъците! По тъпия ти акъл, дай всички да спрем да плащаме?! Нали на това се крепи държавата, на тия дето плащаме!Тръгнал да ми защитава гратисчиите? Като не могат да си платят, ще ходят пеша! Аз като не мога да си платя за самолет, не се качвам!Наглеци!
86
2
 
16
 
! Отговори
ставри преди 9 години
Като ги хванат без билет-да им спират помощите.Заедно с контролата да има поне по 2 полицаи и ако *** каже,че няма документи-в полицията додето му ги донесат.
85
0
 
6
 
! Отговори
ina.aleksieva преди 9 години
До ВескоНали знаете една птичка пролет не прави :) просто ние не сме задружни, ако видя аз някаква несправедливост бих се намесила,но колко още ще го направят?
84
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО КОГА ,ДО КОГА ще ги търпим не знам.
83
0
 
29
 
! Отговори
Григорова преди 9 години
Браво ,само те са с превилегия!Само те са социално слаби ,че са мързеливи.Има толкова бедни /бели /хора на тях плаща ли им се билет и ток?Да вземем да им платим вода и въздух ,че само това не сме платили.Срамота !В каква държава живее да толерираме мързела и кражбите!
82
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да ... да не забравят да им вдигнат и маченските на нас да ни направят данък роми и на всеки 3 месеца да ги раздават на бъцилите
81
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който им е обещал да им купува билети! Ако продължава така ще спра да плащам данъци в тази скапана *** държава!
80
1
 
9
 
! Отговори
... преди 9 години
А в Берлин метрото няма контрол-можеш да влезеш без билет и се разчита на съвестта на хората, но и глобите за пътуване без билет са много сериозни. Там едва ли събираемостта на глобите е малка
79
1
 
13
 
! Отговори
Bib преди 9 години
Въпросът може да се реши много лесно - вместо контрольори по проблемните линии да има кондуктори. Хем ще намалее безработицата, хем ще се окаже, че изведнаж линиите стават рентабилни.
78
0
 
25
 
! Отговори
промяна преди 9 години
Да ставаме всички роми, ако искаме да живеем добре, да не плащаме ток, да се возим гратис и полицията да ни пази!
77
0
 
23
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Ако действително има политик, обещал подобно нещо, заслужава на сред село да го убием с камъни !!!!!!!
76
0
 
34
 
! Отговори
27 преди 9 години
За къде бързат ромите - за работа, за училище ли, че пълнят автобусите и пътуват гратис. Аз като нямам пари за билет или бензин вървя пеша. Ама мен ако ме хване контрольора ще ме глоби, а те знаят че им се разминава и си пътуват така с години. Не е луд който яде баницата, а който му я дава.
75
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Късно е за протести. *** превзе България. До 20 години Министерски съвет доминиран от *** и турци. Някъде там Банго Васил ще влезе и в президентството.
74
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1. Да се направи подобно предизборно обещание е равностойно на това да се предложи подкуп. Законът вменява вина и на онзи,който предлага подкупа, и на този,който го приема.Има ли доказателства, че някой е предложил такъв подкуп? Ромите обаче твърдят че не само е бил предложен, но и че те са го приели!2. Не само ромите купуват хляб.Останалите етноси също купуват, но си таксуват и билетчетата в градския транспорт.3. Контрольорките като *** се нахвърлят на ученици и студенти,ако са без билет
73
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
в авт111 е страшно не можеш да се качиш от *** на всичкото отгоре се качват сметлите и лопатите някой път лопатата е пълна с *** влизат и сядаткак се провозват работниците от чистотата в софия с билет карта или без нищодруг път пък ядат и пият докато слязат вповечето случаи гърми музикав този авт контрола не съм виждала
72
0
 
30
 
! Отговори
българче преди 9 години
ние сме си виновни,ние българите с миши душици,търпим ги храним ги сега явно и ги возим,остана да ги пуснем и в къщите ни да живеят(с времето и това ще стане)защото сме мишки малки трудолюбиви и толерантни мишочета
71
0
 
21
 
! Отговори
123 преди 9 години
ей колко сте нетолерантни туй българите...като изляза от незаконната си къща затоплена до 30 градуса с "безплатен" ток и изкъпан с водица от незаконна тръба ,що да не се кача на автобуса ,дори в Брюксел ще се оплача ,че в метрото не може така ... вие всичко ми плащате за един ОФТОБУС се сърдите
70
1
 
32
 
! Отговори
bobo преди 9 години
Абе нямали пари.Аз да не би да имам . Цел ден гърба за 600 кинта . Квартира,ток,вода . Ама намирам пари за карта за градският транспорт .Аз може да мизерствам и да работя като луд ..Защото спират тока,гонят от квартирата,разправят се с мен като няма билет все едно съм убил човек ..А за тях Ток без пари, вода без пари къщи строят къде им падне . В градският транпорт ги подминават все едно не са там .сядат с мръстните си дрехи на седалките който трябва ние да седим защото поне сме купили билет ...
69
5
 
1
 
! Отговори
Идея преди 9 години
До Анонимен-учителка: Щом можете да ходите 10 пъти до работа пеша, значи можете да си вземете колело втора ръка за 50 лв и да карате велосипед до там - още по евтино ще ви излезе след първоначалното вложение.А защо не ходите постоянно пеша? (щом можете да си позволите 10 пъти значи не сте далеч, а и здравословно, икономично и т.н.) Освен това както съм писал и на други места работете извънредно- влезте в сайтовете за гледане почасово на деца.. и т.н - по 3-4 лв. на час и аз ще ви наема ..
68
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе ние българска държава ли сме? Защо така ни мачкат?