Кънчев: На ромите им е обещано да се возят без билети в транспорта

По 70 млн. лв. на година губи Столична община от гратисчиите
Обновена: 20 яну 2015 14:01 | 20 яну 2015 10:13, Камелия Цветанова
222
Кънчев: На ромите им е обещано да се возят без билети в транспорта
Снимка: Булфото, архив

Ромите се возят безплатно в градския транспорт, защото така им е било обещано преди изборите, заяви лидерът на “Евророма” Цветелин Кънчев по Нова телевизия.

Повод за коментара му стана фактът, че в циганските махали масово се возят гратисчии, а контрольори въобще не се появяват, защото ги е страх.

От репортаж на Нова телевизия стана ясно, че там пътниците от години се возят без билет и отдавна не са виждали контрола в махалата, като обяснението за това е, че ромите ги заплашват и нападат.
 
Според Центъра за градски мобилност в София нередовните пътници са 10% от всички, но депутатът от РБ Вили Лилков, бивш общински съветник, обяви, че реално са около 15-20 на сто, което прави 70 милиона лева загуба на година за Столична община.

Цветелин Кънчев обаче обяви, че масово в ромските махали на последните избори спечели ГЕРБ, а партията е обещала много неща, включително и безплатно возене в градския транспорт и неплащане на тока.

Той добави, че липсата на пари също е причина ромите да се возят гратис.

„Един билет струва колкото един хляб“, защити ромите Кънчев.

Според него най-ефикасен контрол в автобусите в ромските махали може да се осъществи, ако шофьорът или контрольорът са роми, защото те могат по-добре да обяснят на пътниците защо трябва да си платят.

„До преди три години имаше 15 шофьори на тролейбуси и автобуси роми, сега да са един - двама. Още при първите съкращения те изгоряха, а бяха хора с опит“, упрекна той.

Вили Лилков пък смята, че пътуването гратис в градския транспорт не е от немотия.
 
"Не само ромите пътуват с градския транспорт без билети. Оказва се, че и хора с доста добри доходи също го правят. Просто системата го допуска. Събираемостта на наложените глоби след съставянето на акт е много ниска. Контролът трябва да се осъществява по съвсем различен начин. Трябва да се прави контрол на входа, при влизането в автобуса", подчерта той и добави, че именно заради това в метрото процентът на пътуващите без билет е минимален.

Той пресметна, че ако във всеки автобус целодневно има контрольор, това ще коства на държавата 720 хиляди лева месечно, което е 9 милиона лева годишно и е в пъти по-малко от загубите от гратисчиите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще уморят народа от простотии
46
1
 
2
 
! Отговори
Put u Rata..... преди 9 години
До 56 БранникТа там идат нещата....скоро скоро...
45
3
 
19
 
! Отговори
Burgas преди 9 години
На всеки автобус контрольор който продава билети на място и ако някой не иска да си купи колата спира и чака докато слезе или си купи (другите пътници тогава ще са съюзници на кондуктора) - това е решението. Вече в много градове е въведено. Само където има "***" линии няма. ЗАЩО ЛИ ? Отговорете си сами и помислете за разните организацийки (напр. цв.к.) и партии (напр. дпс) защитаващи ги за законите които им позволяват това. Промяна трябва, в законите, в мисленето и най-важно в са санкциите!
44
3
 
4
 
! Отговори
оиурхе преди 9 години
с метрото пътникопотокът при надземните превозни средства значително намаля , няма да е тррудно във всеки автобус и т.н да има по един контрольор и който се качва му се дава билетче
43
2
 
29
 
! Отговори
ina.aleksieva преди 9 години
На тях не само това им е обещано-ток,вода,парно...нищо не плащат.Аз също съм работещ човек и на ден транспорта ми е 2 лева,но естествено ако нямам ходя пеш и сега ще обясня защо е така:ако аз си позволя да използвам градският транспорт гратис естествено,че ще ме глобят и съм повече от сигурна,че никой няма и да си мръдне пръста да се намеси и да ме защити!На мен тези 2 лева са ми 2 хляба...някой това интересува ли го?Ще е хубаво да се намери човек и нас българите да ни защитава!!!
42
1
 
17
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
Ми да взема и аз да им обещая нещо, а? Сребреница! Като нямаш желание, никой и нищо не може да те накара да го направиш. Като не искаш интеграция, следва дезинтеграция.
41
1
 
48
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
За *** 1 лв.бил един хляб.За мен хляба без пари ли е?Тия са най големите вредители създадени от природата.
40
4
 
10
 
! Отговори
T_T преди 9 години
ам аз незнам за какво ми е контрольор във всеки транспорт... според мене контролата трябва да бъде от примерно 6 човека, за да няма кой да им скочи като поне 3ма от тях да са яки. В Холандия е така, заради суринамци, мароканци които биат контролата, сега има такива хайки, да видиш как всички си плащат. ако нямаш билет ок, ето ти фиша и готово.. и винаги са много мили :)
39
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези дето сам им обещали, са най-големите *** в българската история.
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Решението е само едно и е много, много незаконно! Но какво друго да се прави след като по закон българите трябва да плащаме всичко на ***, за да могат спокойно да се множат, а ние търпеливо да умираме. Не, незаконното решение трябва да се случи! Шум ще има само три дни. БХК нищо няма да може да направи, и без това сега вредят максимално на българския народ, какво повече да направят? А после ще се съборят незаконните сгради и ще се направят хубави паркове.
37
2
 
23
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Защо им е да плащат ромите билети ?Нали ние българите плащаме данъци ! ...
36
1
 
30
 
! Отговори
Оплакване преди 9 години
Българите са дискриминирани - плащаме ток, вода, парно, не получаваме детски, а *** - нищо не плащат, взимат си и детските. Не ли е време българите да се оплачем на БХК, който всъщност май си е ***?
35
3
 
23
 
! Отговори
1123 преди 9 години
То май само София остана без контрольори в автобусите. Метода е доказано работещ, във всички градове на България.
34
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това с контрольорите не става - кой ще тръгне да се разправя с рейс, пълен с ***. Същото е като по влаковете. Европа пропищя от мюсюлманите, ние от ***. Засега
33
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А каква работа има транспорта до махалите , като не плащат .....няма и транспорт
32
4
 
13
 
! Отговори
??? преди 9 години
"коства на държавата 720 хиляди лева месечно" - до журналистите и изказващите се по телевизията - транспортът е общински, а не държавен, загубите са за общините, а не за държавата, но просто трябва да се хвърлят думи на килограм, без да се мисли, ако има с какво.
31
0
 
21
 
! Отговори
Тъпа българка преди 9 години
A не може ли и аз, като редовен данъкоплатец, да пътувам гратис? Честно казано вече ми писна за една спирка да дупча билетче (да, да, аз съм от тия тъпите, дето го правят това).Ако не е възможно, ще взема да кандидатства и да стана ***. Хем ще раждам на конвейрн и държавата ще ми плаща, хем и ще си живея необезпокоявана.
30
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В УСА са го решили така, качваш се изотпреде, плащаш на шофера и влазаш. Над шофера пише четливо, който създаде проблем на водача и е престъпление, присъдите са от 7 години нагоре. И нема негрове, *** и роми, сичко си плаща.
29
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сигурно на ромите е обещано и да крадат, затова са писнали хората от наглостта им. Ако ромите са българи, да спазват българските закони.
28
0
 
16
 
! Отговори
Загрижен преди 9 години
Този, лъже като "дрът румънец...""- Апък на бати му обещаха да таковата значи, онази кака на витрината, *** той като отиде и го изгониха, и го биха, и го таковаха... и вече не иска да вярва на обещано"Само това е варианта за справяне с проблема! Който обещае (БХК, евророма, Д(П)С и др.), да купи билетчета и да им ги раздава на спирките - "на най билетче, на най автобус", ако ме разбирате ;-)))