Последните 3 месеца на 2014 г. донесли бум на имотните сделки в София

Като цяло сделките в страната са спаднали с 2.2% спрямо 2013 г.
Обновена: 20 яну 2015 14:05 | 20 яну 2015 08:56, Миглена Иванова
17
Последните 3 месеца на 2014 г. донесли бум на имотните сделки в София
Снимка: архив Булфото

Значителен ръст на сделките с имоти в София се отчита през последното тримесечие на годината. Купувачите на имоти в столицата отново се завръщат на пазара, след като той достигна дъното си, а вероятно немалък ефект върху броя на сделките оказва и ситуацията с Корпоративна търговска банка (КТБ), изплащането на гарантираните депозити от която стартира на 4 декември 2014 г.

През последните три месеца на годината сделките с имоти в София са близо 7 хил., показват данните на Агенцията по вписванията. Ръстът спрямо предходното тримесечие е близо 38%, а спрямо първите три месеца на годината увеличението е почти двойно. На годишна база повишението е в размер на 12%.

През цялата 2014 г. в София са сключени близо 20 900 сделки с имоти, което е със 7 на сто повече спрямо 2013 г., сочи още статистиката на Агенцията.

Подобни тенденции се наблюдават и при ипотеките, което е индикация за раздвижване на пазара на жилища. През последните три месеца на годината броят на законовите и договорните ипотеки в София нараства с 35 на сто спрямо предходното тримесечие и почти двойно спрямо първото. На годишна база увеличението достига 30 на сто.

За цялата 2014 г. обаче ипотечният пазар в столицата остава стабилен – ръстът е в рамките на статистическата грешка (0,5%).

Само договорните ипотеки се увеличават с 34% през последните три месеца на годината спрямо третото тримесечие и над два пъти спрямо първите три месеца на годината. Спрямо последното тримесечие на 2013 г. повишението достига 26 на сто, а на годишна база отново се демонстрира стабилност на пазара, с минимално изменение в низходяща посока.

Същевременно общият брой на сделките с имоти в страната през последните три месеца на 2014 г. е почти същият като през последните три месеца на 2013 г. - почти 65 200. Отчита се минимален спад от 0,2%.

Сделките с имоти за цялата 2014 г. са близо 218 хил., което е с 2,2% по-малко спрямо 2013 г. Намалението от една страна може да се дължи на значително по-слабия пазар извън столицата и най-големите градове, където се концентрират инвестициите и работните места, както и на забавящата се активност на пазара на земеделска земя. Агенцията обаче не предоставя разбивка на данните по отделните сегменти от пазара.

Все пак данните за ипотеките дават индикации, че има известно раздвижване на жилищния пазар в страната, както и че хората поне отчасти са започнали да преодоляват нежеланието си да задлъжняват за продължителен период от време.

През последните три месеца на миналата година се наблюдава 28 на сто ръст на договорните и законните ипотеки на годишна база. Само при договорните ипотеки увеличението е сходно – 26 на сто спрямо същия период на предходната година.

За цялата 2014 г. спрямо 2013 г. има 12% ръст на договорните и законните ипотеки, а само при договорните увеличението достига 6,5%.

Още новини от "Имоти" четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
сега хората в русе ще ги изгонят от апарт въпреки че имат нот актове този койтое направил това да заминава при сем дамяновиот софия
8
10
 
3
 
! Отговори
а преди 9 години
Може ли толкова много хейтъри да има да пишат коментари.
7
1
 
16
 
! Отговори
As преди 9 години
До края на 2015 се очаква Ню Йорк, Лондон и Париж да се обезлюдят и всички хора от там да заживеят в София.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дааа, има бум - последния "бум" е в Русе с цяла нова сграда ... Още много "Бум" ще има !
5
0
 
11
 
! Отговори
Хората Купуват преди 9 години
баламите белят и хейтват
4
3
 
27
 
! Отговори
СТАРО ИНФО преди 9 години
Всеки месец между 20-25 число тази статия се пуска направете си справка
3
3
 
25
 
! Отговори
ДРУГАТА СЕДМИЦА преди 9 години
ТИЯ ОТ ГОРУБЛЯНЕ ЩЕ ТРЪБЯТ ЧЕ КОЛИТЕ ВТОРА РЪКА ЩЕ СКАЧАТАБЕ ЩО НЕ СЕ ТАКОВАТЕ ОТЗАД...ЖИВЕЯ В КВАРТАЛ С НОВИ КООПЕРАЦИЙ.90 ПРОЦ.ВЕЧЕР НЕ СВЕТЯТ.ЩО ЛИ ?
2
3
 
5
 
! Отговори
лоши новини преди 9 години
за Алчните Купувачи !Чака ги Операция "Изваждане" ...Грубо ;)..........който чакаше с покупката - Дочака !!
1
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едно ми е чудно. Това са факти, статистика от агенцията по вписванията. Всеки гражданин има достъп до тези цифри, ако пожелае. Кое мислите, че е измислица?! Преди 3 години си купих ново жилище в по-спокоен регион на София, еми търсих го месеци- огромна част от имотите по хубавите блокове се разпродават още на Акт 14, да не кажа на кота било. Има хора със свестни заплати, купуват. Това е- новите блокове в добрите квартали на София са разпродадени. Моят блок е с 15 апартамента- всички населени.