Рашидов против премахването на паметника пред НДК

Министърът: Той трябва да бъде възстановен по преценка на авторите
Обновена: 27 фев 2015 14:10 | 27 фев 2015 13:37, Камелия Цветанова
40
Рашидов против премахването на паметника пред НДК
Снимка: БТА

Министърът на културата Вежди Рашидов се обяви против решението на Столична община да бъде премахнат паметникът пред НДК, който от години се руши, и на негово място да бъде възстановен Мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк.

Решението на местния парламент в София беше взето в края на миналата година след дълга дискусия за съдбата на паметника "1300 години България".

Още по темата
Въпреки настояването на творческите среди паметникът да остане на мястото си, столичните общинари решиха, че той ще бъде демонтиран, а художествените скулптурни елементи от него ще бъдат демонтирани и предадени за временно съхранение в Музея за история на София, докато не се намери подходящо място за постоянно експониране на пластиките.

Рашидов призна, че експертният съвет по изобразителни изкуства към министъра на културата е обсъждал пет пъти този въпрос.

"Паметникът е изграден в чест на годишнина от създаването на българската държава и според мен е нужно той да остане там и да бъде възстановен по преценка на авторите“, коментира той.
Според него паметникът е част от една цялостта композиция и посегателство върху него ще компрометира градската среда.

Възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк не трябва да се обвързва със съдбата на паметника, още повече, че тематиката на двата символа не ги противопоставя, смята още той.

"Вярвам, че творческата потентност на българските творци може да намери пътя към помирението“, коментира Рашидов.

Той добави, че ще настоява за обогатяване на съществуващата композиция с място, където да се поставят плочите на мемориала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
амброаз преди 9 години
Грозното може да бъде красиво хубавото никога
34
3
 
1
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 9 години
РАЗГЕЛЕ. НА ЕДИН МУ СВЕТНА ЛАМПИЧКАТА.
33
6
 
3
 
! Отговори
Ленинист преди 9 години
Този паметник е един прекрасен спомен за хубавия град и живот който имахме! Селяни не.давайте акъл вие трябва да работите в селскотопанските отрасли както навремето.
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Деформаторите и Серберите нека отидат на едномесечна обмяна на опит по разрушаване на паметници в Афганистан, Ирак, Сирия. Колегите им талибани там се справят много успешно.
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разрушихте България, оставете поне паметниците, сини талибани. Талибаните рушат паметници.
30
1
 
2
 
! Отговори
Заглавие за пресата преди 9 години
Заглавие в пресата ? "Гербери и реформатори рушат паметника 1300 години България"?
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Реформаторите ще вдигнат паметник на освободителите САЩ и Великобритания, освободили ни чрез бомбардировки. 1300 години ли ? САЩ нямат 1300 годишна история, Нито Великобритания има 1300 години история. какви са тези паметници, засенчващи американската история?
28
2
 
4
 
! Отговори
SILENCE преди 9 години
Пияндурникът рашидов пак е имал делириум по комунистически...
27
3
 
2
 
! Отговори
Реставратор преди 9 години
Паментникът пред НДК трябва да се реставрира, а БЕЗпаметникът на савецката армия трябва да бъде подарен на донецката & луганската савецки републики.
26
3
 
6
 
! Отговори
bg преди 9 години
И този т.н. паметник , като всяко грозно нещо трябва да се премахне !А че искат да го кръстят за "модерен" това нищо не значи!
25
8
 
4
 
! Отговори
АЛИС преди 9 години
Паметникът ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ. Съжалявам тези, които не го харесват, ЗАЩОТО НЯМАТ НИКАКЪВ ВКУС към модерно изкуство. Как ли щяха да оплюват пластиките на Миро в Барселона? Страшно плюене щеше да падне.Да не говорим, че това е паметник "1 300 години България." Ще бъде голям грях и срам, ако бъде премахнат!
24
1
 
8
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
Аз пък съм против Рашидов!
23
4
 
5
 
! Отговори
Б.Димитров преди 9 години
До gost -Николко държави в Европа включително България. Некоректно е да се споменава 1300 години защото държавата че и понятието България не е съществувало толкова. Толкова е съществувал само българския народ. Така че помпозното название от историческа гледна точка не струва и пукната пара.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що не го направят тоалетна, 1300г. - тоалетна на открито с лед осветление и тиха музика, то и без тва от 25г. за тва се използва. А може и бесилка за корумпирани магистрати, крадци политици и депутати - народни изедници, мястото е хубаво централно. През 1943г. по време на бомбандировките в София плъзват мародири, Гешев издиге 11 бесилки на Орлов мост и мародерството е свършено до края на войната.
21
5
 
10
 
! Отговори
Landser преди 9 години
Веждичка, този паметник е по-грозен дори от подутия ти от смучене хобот, строен в типичен уродлив стил, както всичко по времето на юдо-комунизма!
20
6
 
4
 
! Отговори
gost преди 9 години
Паметникът трябва да се реставрира и обнови по подходящ начин. Най-лесно е да се разруши и махне нещо. Помислете над посланието: "1300 години България". Колко държави могат да се похвалят с толкова история?
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Казва се ПАМЕТник и те за това трябва да остане.иначе и на мен не ми харесва, но е част от историята ни и не бива да правим както преди се е правило да се сменя един паметник с друг. Поне така си мисля.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре,че ти - къш!, си по-признат експерт от Проф.Старчев,за да се изказваш толкова арогантно. Това ти е нивото за съжаление. Ако се слушаха такива като теб,до сега да са съборили операта и да са закрили класическата музика вероятно и на нейно място да бяха открили чалготека,защото тя е кич и според теб поне носи някакво послание.
17
4
 
14
 
! Отговори
столичанин преди 9 години
Когато го построиха бях ученик. Кръстихме го "Седмокрил петохуйник"!Щото на това си и приличаше. Не че сме виждали как изглежда такъв но точно затова ни приличаше на него.......*** простотията!!!
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Клише,лишено от смисъл,за този,който не го разбира и не вниква. Художествена и естетическа стойност има не само смисъл,ами кънти от смисъл,въпросът е да имаш нагласата и житейския капацитет да го разбереш. Кичът носел послание - хайде кажи какво е посланието на кича? Посланието му е, че е създаден от непросветени хора с липсващи естетически сетива,което е присъщо на специалистите по всичко. те са специалисти по всичко за себе си, а в реалността просто бълват кич под всякакви форми.