Метрото до летището и Бизнес парка – на всеки 6 минути

Пускат на по-малък интервал и останалите влакчета
17 мар 2015 07:00, Красимир Ангелов
74
Метрото до летището и Бизнес парка – на всеки 6 минути
Снимка: Булфото, архив

Съвсем скоро софийското метро ще бъде удължено с два нови маршрута, след като до май месец ще бъдат пуснати седемте нови станции до летището и до Бизнес парка.

Маршрут 1 ще бъде по трасето от станцията при Бизнес парка през центъра и с крайна точка станция “Сливница”. А маршрут 2 ще е от станцията на летището, през “Младост”, центъра, “Люлин”, “Надежда” и оттам отново центъра до станция “Джеймс Баучер” в кв. “Лозенец”, съобщава "24 часа“.

Още по темата
Влакчетата ще се движат през едно по двата маршрута, а крайните им точки ще бъдат отбелязани с табели на мотрисите.

Предвижда се в пиковите часове влаковете по двата маршрута да се движат през 6 минути. За сравнение сега по втората линия те се движат на седем минути и половина. В участъка от “Младост 1” до “Сливница” пък, по който натоварването е най-голямо, минималният интервал на движение ще бъде свален на 3 минути, вместо сегашните 3 минути и половина, обясни пред изданието шефът на “Метрополитен” ЕАД Стоян Братоев.

Той поясни, че с новите маршрути, ако пътниците искат да стигнат от Бизнес парка до летището, те ще трябва да слязат на станция “Младост 1” и от там да се качат на влакчето с крайна точка аерогарата.

Само след броени дни – в началото на април, ще бъдат пуснати първите 4 нови станции от “Цариградско шосе” до летището. След като това стане факт, пътуването от ЦУМ до аерогарата ще отнема точно 18 минути. Очаква се с разширението на първата линия още 45 000 софиянци да могат да ползват метро.

Когато в началото на май метрото бъде пуснато и до Бизнес парка, се очаква нови 90 000 души да ползват подземната железница.

Според прогнозите новите станции ще намалят замърсяването на въздуха с 11 000 т вредни вещества годишно, а шумът в района - с 15%. Очаква се ефектът върху трафика да е 18% по-малко задръствания и 8% спад на катастрофите.

И това обаче не са всички плюсове от метрото. От април пътуващите с влака София - Пловдив също ще могат да се возят на метрото, след като с четирите нови станции до летището е построена и малка жп гара над станция “Искърско шосе”. За удобство на пътуващите с влак на перона на гарата е направен вход към станцията.

Участъкът до летището е 4,95 км, две от станциите са надземни, а другите 2 - подземни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не капе таванът на подлезите на метростанциите, както се случва в Младост 3, ще е ок!
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако и не капе тавана в подлеза на метрото,както се случва на станция Младост 3,ще е ок!
49
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"не ми дреме, пак ще си ходя на работа с колата. дано повече мишки се примамят на метреото, че да не ми задръстват пътя"Аз пък ще си пътувам с метрото - хем е евтино, хем е бързо, хем не вреди толкова много на околната среда. А освен това вече ще е много вероятно да срещнеш някой приятел, съсед или колега, с което пътуването може да бъде доста по-приятно от това да киснеш сам в задръстването.
48
30
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не ми дреме, пак ще си ходя на работа с колата. дано повече мишки се примамят на метреото, че да не ми задръстват пътя
47
3
 
19
 
! Отговори
Bubbles преди 9 години
До отговоркатаАми докато се развива само София само тя ще се пълни, после ревем че е пълно със ***, подчертавам *** не СЕЛЯНИ правете разликата.
46
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прекрасно, но когато чуя че хората предпочитат да живеят в Мездра, Враца или Видин и с нищо не може да ги накараш да дойдат в София , ще си кажа "да България е станала Европейска държава".....сега е бутафория всичко
45
4
 
2
 
! Отговори
Стария такикат !!! преди 9 години
До мухата от монтанското село!Аре бре муха-обедно време стана и те чакаме в ресторанта!Да ми покажеш златния триъгълник на баба ми!!!Ха ха ха!!!Ако днеска не можеш-тук съм до края на есента!Търси ме в градината към Ил Джорджо!!!
44
6
 
17
 
! Отговори
отговорката преди 9 години
Пенчо, отговарям веднага на въпроса ти - Защата в София живеят около 2 млн души, а в Пловдив около 300 000. И защото като мигрират съгражданите ви в столицата, трябва да има на какво да се возят, тъй като уличите вече са ни тесни.Дай Боже и в Пловдив и Варна да има метро, но не и за сметка на препълнената столица.
43
21
 
2
 
! Отговори
Пенчо питанката преди 9 години
Добре , Ние от по-малките села- Пловдив,Варна нямаме ли нужда от метро? Защо само в София се прави ? Защо вместо 3ти диаметър не направят един в Пловдив?
42
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много се кефя, че от летището няма да ми се налага да ползвам такси.
41
4
 
5
 
! Отговори
Bubbles преди 9 години
До ИлияНе слагай всички под общ знаменател!Тези за които говориш са си ***, но голяма част от таксиметровите шофьори работят на нормални цени, даже на твърде ниски за арендите и цените на горивата които плащат.
40
2
 
3
 
! Отговори
Bubbles преди 9 години
До brosЕ то повече ползване от това здраве му кажи, в час пик понякога не можеш да се качиш.
39
8
 
10
 
! Отговори
bros преди 9 години
И все пак, все още се чудя, дали селинджърите ще почнат ефективно да го ползват... Дру'а раута сий с колътъ ду бизниспаркъ. Да тъ видат сички, чи си имаш кулъ!
38
3
 
31
 
! Отговори
Илия преди 9 години
Изключително много се забавлявам, като се замисля как това ще се отрази на веселите бакшиши, който взимат 10лв/мин и на километър. Горките, няма да могат да източват хорицата :> Помня един репортаж, по времето, когато им ограничиха цените за престой и пробег. В интервю на един такъв "тарикат" той каза:"Е кво, от летището до центъра 60 лева е напълно нормално". Същият този образец призна, че кара на метан и курса му струва 2-3 лева.
37
5
 
6
 
! Отговори
Miro преди 9 години
До до 18 *** - 22приятелю, само информативно - в Мюнхен до летището се ходи с С1 или С8, като на С1 (само него съм ползвал) си пише, че 1-вия вагон 3 спирки преди летището се отклонява към Фрайзинг, а само вагони 2 и 3 ходят до самото летище.... ето ти и карта... angelfire/ri/EuroDelivery/images/mvv.jpg
36
3
 
63
 
! Отговори
Селянин преди 9 години
Често пътувам до красивата ни столица по работа или за лека разходка, като откакто има метро в София, винаги го използвам- зарязвам колата на паркинга на хотела. По- бързо, по- евтино, по- екологично, отколкото и аз да се бутам в централната част на града с моят кошник и да се чудя къде да спра и откъде да мина и да бълвам смрад със старата кола. Просто е много удобно. Нека да развиват, да строят стига злоба. Сетете се на какво приличаше София преди 15год. Има развитие, но е бавно.
35
2
 
3
 
! Отговори
Пехливанинът Майкъл преди 9 години
Стари такитате!!!Шлевим те у неграмотното *** дето си, честно!
34
17
 
32
 
! Отговори
Софиянец-пенсионер преди 9 години
В този сайт пише най ретроградния червен *** . Той плюе всичко , което е направено от ГЕРБ , защото неговата партия БКП-БСП остави една селска столица с няколко квартала като кочини . Сега наистина София е Европейска столица . Имаме метро , естакади с кръгови , детски градини , паркове , много други хубави решения в София . Поклон пред всички Софиянци , че през тези 25 години никога не гласуваха за БСП и така помогнаха София да стане красив град .
33
6
 
4
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До Име. разбира се че е хубаво да има метро до летището. И разбира се че както всичко в България си е недомислено за терминалите. Да се направи там, да отчетем, да отрежем една лента, а дали ще е максимално удобно няма значение.
32
14
 
2
 
! Отговори
Стария такитат!!! преди 9 години
До селяка от размисли и страсти дето е от Монтанско!!!Пише се късае както се пише джоб или джеб бре ***!За къв златен триъгълник дращиш бре ***?Ела ако си смелчага от селото дето си го изписал че дерат крави на бул Витошка-на обяд в ресторант Ил Джорджо бре!Ако дойдеш,от тебе ще останат само трите ти поста в този сайт!Води си и хора,че сме група от 7-9 пича на разпивка!Ще ти обясня как се изписва КЪСАЕ и има ли двойно предназначение глагола!пп-Селяците от прованса да си се радват на метро