"Синята зона" – златна в София

Законопроект предлага паркирането да стане търговска дейност
17 мар 2015 09:24,
58
"Синята зона" – златна в София
Снимка: архив, Булфото

Паркирането в платените сини и зелени зони  ще се превърне в търговска дейност, от която ще се печели, вместо да се покриват само разходите по поддръжката на паркоместата.

Това става ясно от законопроект на депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок. Избраниците предлагат промяна в Закона за движението по пътищата, според която за платеното паркиране ще се плащат не разходоориентирани такси, а цени на пазарен принцип, пише "Труд".

В член 99 в закона, който дава право на общините да се взимат пари за паркиране в градовете, думата "такса" се заменя с "цена".

Още по темата

Една от причините е, че търговските дружества, на които общините масово решиха да възложат тази дейност, вместо да я администрират сами, нямат право да взимат такси. Другата причина е, че местните такси трябва да влизат в общинския бюджет, а не в касите на търговска фирма, каквато е и столичният Център за градска мобилност.

В мотивите за промените законотворците определят паркирането в "синя зона" като търговска дейност, при която трябва да се прилага пазарна икономика. Те смятат, че определянето на сумата за паркиране "като "цена" дава възможност на общините да определят размера й на пазарен принцип съобразно търсенето на места за паркиране в различните райони на населените места, както и да регулират количеството на ППС в централните им части".

Вносителите предлагат в закона да се допише, че Общинският съвет определя "цената" и условията за паркиране, а шофьорите плащат на "специализираното звено на общината или на юридическото лице", на което е предоставено управлението на тези места.

"Досега имаше проблем с възможността общините да възлагат на собствени дружества контрола и дейността по паркирането", коментира депутатът от РБ Вили Лилков. В София това се прави от Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

"Често беше атакувана наредбата на общината в съда, че едно такова дружество не е минало съответната процедура по закона за обществените поръчки. С това решение даваме възможност не само на Столична община, но и на всички общини в България да могат да възлагат без конкурс дейностите по контрола на паркирането на собствени дружества", обяснява Лилков.

През юни миналата година Софийският административен съд реши, че "паяците" на Центъра за градска мобилност в София незаконно прибират автомобилите на неправилно паркиралите шофьори, тъй като общината неправомерно е предоставила на търговското дружество правомощията по репатриране на колите и поставяне на скобите на нарушителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Софиянци все се правят на велики, богати и какви ли не, а реват, че трябва да плащат по няколко левчета за паркинг. Ами не може да живееш в центъра на София като баровец на гърба на провинцията и да обираш на млякото каймака, а да ревеш за глупости. Ами как да стане като в Сфия има сигурно 1 млн коли да паркират на такава площ?
31
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам как е по другите градове, но в София единствената подръжка за местата на синята зона е боя и табели, както и велоалеята за милиони в Младост, където боята се изтри след първата зима. Мисля си, че с парите от тази зона ако не отиваха в частни ръце общината би могла доста да подобри състоянието на улици и тротоари.Иначе разбитите тротоари на местата определени за синя зона не съм видял някой да ги подържа.
30
0
 
17
 
! Отговори
ЯВОРЧО преди 9 години
Това си поредния пладнешки обир. За да се оправи България трябва депутатите да спрат да крадат. ХА-ХА
29
1
 
22
 
! Отговори
Къде са парите? преди 9 години
Понеже всеки втори пита, къде са парите от т.нар. "зони" - те се насочват ударно към обектите, на които може да се режат лентички и да се снимат Тиквата и Самоковката нахилени. Не е лошо да се напомни, че по-голямата част от зоните се намират в малки улички, за които СО не е дала нито един лев за поддръжка през последните години, а и в бюджета за 2015 има само трохи за тях. Т.е. взимаме едни крупни дневени постъпления от централната градска част за да подхраним грандоманщината на едни нещастници
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То това не е по-различно от онези, дето ги хванаха в Пловдив да искат такса "спокойствие", докато си паркирал, иначе колата ти ще е изпочупена, като се върнеш. Само че когато е фирма на някой приближен до властта си е всичко законно.
27
0
 
17
 
! Отговори
Vesko преди 9 години
А, така и сега като го гласуват ще трябва да ги сазираме с КЗК. Синя зона и зелена зона, са монополни позиции. Ако се отдадат на частни дружества се създава ситуация на монополизъм. Тъй, че господа ГЕРБ-аджии и там който е прокарва закона... за какъв пазарен принцип ми говорите. Или вашия пазарен принцип е ТАТОВСКИ ???
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Синчето - Борче на комунистическия мерзавец и доносник Бор иска да ***!Новото Ауди А8 има нужда от смяна с още по-луксозно...
25
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре, някой може ли да ми обясни на какво основание трябва да се печели от това? Някой нещо да е инвестирал, да е направил паркинг? Да поддържа? А да не говорим, че това дори не е ничия земя, че да и се плаща наем да речем. Това си е земя на всички нас. Защо трябва да се облагодетелстват фирми, без да притежават каквото и да било и без да инвестират каквото и да било? Ами по тази логика и аз мога да си заградя една уличка и да си късам билетчета. каква е разликата? Пак си е рекет.
24
10
 
9
 
! Отговори
Софиянец преди 9 години
Другари *** , като не ви харесва в София връщайте се по села и паланки и си паркирайте където искате . Никой не е длъжен да ти обикаля бараката в центъра .
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А преди като беше безплатно кой изобщо поддържаше паркоместата, че сега трябва да се събират хиляди левове на година за всяко място, за да се поддържат? Че и и трябвало да се печели.
22
2
 
11
 
! Отговори
Васо преди 9 години
Каквото е електрификацията за съветската власт, това е и Данчето за ГЕРБ.
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искахте си Боцето и той си купи изборите и дойде. Сега не квичете! Миличкото Данче се краде под неговата опека, заделя тлъста част за него и за нея остава. Нищо умно не е направено, а само се прави за да се "усвоят", разбирайте крадат, евросредства. Да чухте от Баце икономика, спиране на контрабандата, мерки срещу престъпностjd и т.н. управлява си австралопитека от Олимп и идея няма какво става в страната. Е, краде човека т.е. подсигурява се за старините. Бъдеще с този и Данчето няма!!
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да, така е, тези паркоместа наистина струват повече на час отколкото таратайките, които задръстват града. не може таратайките на шепа *** да изяждат публичното пространство на хилядите, живеещи и работещи около тях.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, бе, сега не се печелело, а само се поддържали паркоместата. И колко лв ти трябват, за да поддържаш едно паркомясто, при положение, че е само една маркировка на улицата. Половин кутия боя всяка година да подновяваш маркировката. А я сметнете всеки ден колко коли паркират на това място и колко лева са това на година.
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До студент от СофияАз ЖИВЕЯ в центъра, бе умник! И не, не ползвам колата всеки ден, но искам да е паркирана пред вкъщи, а не в Люлин! и за това си плащам 200 лева, а дори места няма.
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да ви ... и политиката, да изстискваме работещият човек докрай... Пенсионера, нали аз ти плащам заплатата бе, деде!
16
6
 
8
 
! Отговори
Кирилов преди 9 години
Г-да,трябва да знаете,че синята и зелена зона са касичката на ГЕРБ за купуване на изборите в София.
15
9
 
9
 
! Отговори
студент от София преди 9 години
Много ми е чудно какво ще правиш в центъра с кола . Има метро и ако имаш работа до някоя институция само за 10-15 минути си в центъра. Големите търговски центрове като МОЛ или Метро и др. имат големи паркинги и няма проблеми . Не нашия ще се изтъпани на жълтите павета и ще са прави на велик . Затова 5 лв. на час в синя и зелена зона . защото няма спесение от селянина с колело пардон с кола .
14
2
 
21
 
! Отговори
Васо преди 9 години
Това ще е една приватизация на държавна собственост или отдаване на концесия, както и да се нарече. По-важното е да има правила позволяващи граждански контрол на постъпленията и за какво се изразходват. До момента мантрата беше за изграждане на паркоместа и подземни гаражи. Виждате ли ги някъде. Би могло и за изграждане на детски градини.
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алооо пенсионеринът, ами аз като живея в центъра за какво плащам на шайката изедници? Ако си взема годишен талон гарантират ли ми място? Каква услуга ми предоставят? Като наваля снега, защо аз трябваше да го чистя, а те да прибират парите? И така мога още доста да карам....