Търси се концесионер за парното на столичани

"Топлофикация" е на ръба на фалита с огромен дълг
21
Търси се концесионер за парното на столичани
Снимка: Булфото, архив

Столичната община търси кой да управлява „Топлофикация”-София. Дружеството е на ръба на фалита и вероятно ще бъде дадено на концесия, съобщи bTV.

Още по темата
Общината в София най-накрая призна, че няма вариант да намери 1 млрд. лв., с които да се покрият дълговете на столичното парно и да се направят инвестиции.

Дружеството има половин милиард дълг, 400 000 клиенти и цени, които се определят от държавния регулатор.
За да се запазят интересите на клиентите, общината има и конкретни условия към потенциалния концесионер.

Столичният общински съвет и кметът трябва да възложат на консултанта да изготви необходимите анализи за отдаване на дружеството на концесия.

„Концесия стана мръсна дума - точно това плаши хората. Тук става въпрос какви условия ще сложиш в концесионния договор и да не стигаме до концесията на „Софийска вода” - концесията се изпълнява, но не в интерес на гражданите”, коментира пред bTV зам.-председателят на СОС Панайот Бончев.

Едно от условията на общината е да не се увеличава цената на услугата.

„Да плати задълженията, да направи нужните инвестиции, да предостави по-добра услуга на крайните потребители и да покрие задълженията. След изискванията стана ясно, че консултантът предлага концесия, защото е най-дългосрочна”, посочи друг зам.-председател на СОС Николай Стойнев.

„Топлофикация”- София има над 400 000 клиенти, почти половината от тях обаче дължат повече от шест сметки за парно.

„Ние винаги сме обвинявали дружеството, че не си събира навреме парите от всички клиенти, от което страдат коректните”, обясни Богомил Николов от „Активни потребители”.

Според общината приватизацията отпада като вариант, защото новият собственик на услугата няма да може да бъде контролиран.

Анализите на консултантите ще са готови след три-четири месеца. Едва тогава общината ще реши дали избира варианта концесия. Конкурсите за избор на концесионер също ще се проточат, така че най-вероятно и следващия отоплителен сезон ще плащаме на същия собственик.


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да го дадат на Вальо Топлото
14
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Управлението на топлофикацията е сбъркано. В кой град в БГ на местната топлофикация и плащат по 20лв на стая? Е аз съм за такава тарифа. Тогава ще ми се връзва по 100лв на месец. А сега ме блъскат с по 150-200. Може и повече да стане в някои месеци. Парното, като отопление си е супер, но милата ни топлофикация се опитва с трици маймуни да лови.
13
2
 
34
 
! Отговори
г преди 6 години
Да най-добре на парно , но с тези фирми за топлинно счетоводство , с КЕВР и непрекъснатите кражби и злоупотреба от страна на Топлофикация с основния параметър -"делта-Т", как ще може от ТЕЦ ИЗТОК да се подава топлата вода с температура 84 градуса, а в Младост -1 бл.74 топломера да показва 92 градуса? Кой я доподгрява?Ще питате как сме разбра ли? Има телефони .
12
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еха, познах че ще продадат топлофикация-концесия първо,после продажба... Дали ще имам този шанс и с тотото? Сега някоя австро-немска фирма ще я вземе и ще стане като с ЕРП-тата.ЗА добро или лошо...
11
3
 
35
 
! Отговори
Андрешковцииии преди 6 години
..колко искате да Ви е сметката за парно? Мечтая си наистина една зима да няма парно. Народа да почне да сече дърва по междуетажните площадки или да плаща по 400лв за ток. Дори на ток, инсталациитее няма да издържат. Ще сечете дърва и ще чистите *** да си припомните селските си корени. И после всички ще искате Парно, точно като във филма Топло. Парното е ЦИВИЛИЗАЦИЯ, който не му изнася да продава панелката и на село!!! Дано се намери читав концесионер, щащото има нужда от реформи в тази Топлоф
10
1
 
34
 
! Отговори
Дедо преди 6 години
С този КЕВР - такива сметки! Плащаме най-вече за пренос на енергия и вода, а не за консумацията им.
9
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко идва от краденето което не спира, сметките са огромни защото тези които со топнали хоботчето не искат да го вадят. Нали Самоковската кралица обеща, че ще се нормализира Топлофикация но и тя започна да получава от дължимото и забрави. С лъженето в сметките хората се отказват което създава още по-голям проблем. Софийска община краде от всичко поради което положението отива към фалит на Топлофикация.
8
1
 
45
 
! Отговори
135 преди 6 години
До ДАНе е ли повечко сградната? За февруари само са сградна инсталация, при спрени радиатори, сметката ми е 79 лева! Ще ги резна тръбите, още малко да им набера на тези ненаситници.
7
1
 
39
 
! Отговори
професор преди 6 години
За здравето на Топлофикацията пийте врела вода!!!!!:)))
6
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА НЕ БЪДЕ!
5
3
 
46
 
! Отговори
ДА преди 6 години
Дължа софиянци,как не!?При спряно парно,плащам 40-50 лв сградна инсталация!Ако имаше и ползване,щеше да е 200 лв на месец.Изедници!Ако беше поносимо за плащане-всички щяха да ползват и да няма дългове.Ама като сте надули сметките,за да си плащате мурафетите-ФАЛИРАЙТЕ и по-бързо ,ако може!
4
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
вариант 1: ако е пред фалит, никой няма да го купи и софиянци минават на дърва и въглища! вариант 2: умишлен фалит, за да го лапне някой без пари!
3
7
 
37
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Като ти гледам правописа си много подходящ за шеВ на дузина оФци и кози!
2
1
 
48
 
! Отговори
Вай преди 6 години
Един милиард?????!!!!! Ми то това си е второ КТБ. И се приема за нормално.
1
6
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано фалира по скоро и никога повече да не се връща. ДАНО ДАНО ДАНО.