Експериментът в Dnes.bg: За 20 мин. "събрахме" глоби за 20 000 лв.

Готвят солени глоби за паркиране без да имаме алтернатива
Обновена: 4 май 2016 15:44 | 17 апр 2015 08:35, Александър Попов
234
Експериментът в Dnes.bg: За 20 мин. "събрахме" глоби за 20 000 лв.
Снимка: Dnes.bg

Глоба от 200 лева грози шофьорите, които паркират в градини, паркове, на детски площадки и тротоари, извън обозначените за това места. Промените в Закона за движението по пътищата бяха приети на първо четене, но предизвикаха доста полемики.

Вносителите защитиха по-високите глоби с аргумента, че сегашните 20 лв. не стряскат нарушителите.

В Експериментът е Dnes.bg заснехме в рамките на 20 минути няколко улици в краен столичен квартал. Ако бяхме санкциониращ орган и глобите бяха влезли в сила щяхме да напишем актове за над 20 000 лева.

Факт е, че заснехме доста шофьори, които използват градинки и тротоари за парко места. Още от сега може да гарантираме, че когато тези глоби станат факт хазната ще бъде доста освежена. И то не защото шофьорите не искат да спазват правилата, а защото е невъзможно.

Има една приказка, че българинът спазва закона, когато му бръкнат в джоба. В този случай депутатите извадиха "голямата секира", но има едно голямо НО. Не се предлага никаква алтернатива за паркиране.

Което предполага, че ще има напрежение между граждани и контролиращи органи. Самите 200 лева пък може и да не са проблем за депутатите, но за повечето хора това е половин заплата. И ако бъде приета промяната в закона много хора ще бъдат изправени пред доста сериозни трудности и трябва да измислят как да не нарушават закона. При положение, че не им се предоставя никаква възможност. И бъдете сигурни - тези глоби ще станат повод и за корупция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде да паркираме, в стари квартали, пр. Редута, долен лозенец горен лозенец, или квартали с блокове 16 етажа и няколко парко места пред тях, Дианабад, Младост 1 и тн. Къде??? 112 апартамента и 8 парко места. Ок лукс е да имаш кола в европа, но глобите не са 2/3 от мин работна. Ние сме хранилки, без алтернатва.
170
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледах видеото -кво да кажа държавата на абсурдите сме-на българите едва ли им прави кеф да живеят по този начин,но са принудени от милите ни безхаберни политикани
169
0
 
4
 
! Отговори
гост преди 8 години
Една партия на изборите в Германия имаше на първо място в програмата си да въведе ограничения на скоростта по аутобаните там.Та вече никой не помни тази партия,сещате се какво е станало на изборите.Дано така стане и тук,въпреки че в Германия "мат'ряла" е малко по-друг...
168
0
 
7
 
! Отговори
Даниел преди 8 години
До МукавейЗначи пич или нарочно се заяждаш или си нямаш на идея как стоят нещата в София ? Говоря за Лозенец и старите му части, където от доста години живеят съвсем нормални хора, а не баровци. Много от старите блокове нямат нито паркинги, нито гаражи и хората паркират на улицата, или на паркинга. Познавам хора, които са си купили колите преди години и сега кретат с ниски заплати/пенсии и сега ги ползват примерно за спешно нещо ако изникне. А вземи му 200 лв, като си толкова нагъл.
167
0
 
2
 
! Отговори
набабати преди 8 години
глупации глупацина същия хал стевместо да си направите манджата, гледате да ядете от другите
166
14
 
6
 
! Отговори
рени преди 8 години
Всеки селъо се качил в кола. Няма 200лв в джоба за глоба ама си дал последните пари за скъпоценната му тарамбука. Аз бих вдигнал данъка под 400лв на година да няма. Да видим колко коли ще останат. Колата е лукс. В нормалните EU градове, накъдето всички се изнасят и цъкат колко е добре, малко хора ползват кола. Ама като преди колите бяха с ред сега всеки иска да има.Хем искаме да е добре уредено хем да не спазваме нищо, то затова е като свинарник във всеки град. Глобата в НАП и от там запор ако
165
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Финландия, Гърция, Ирландия- икономическите "тигри" на Европа! Срина се витрината на капитализма. Всичко беше само един блъф, една голяма измама. Балонът на лъжата се спука накрая.
164
0
 
3
 
! Отговори
ля ля преди 8 години
до 200ми тя даже и пътища не може да осигури! само пълним старите дупки наново и после пак и така пак догодина и всичко е ясно !въобще за какво говорим!!!ТРЯБВА МИЛИ ХОРА НЕ ДА БЕЗДЕЙСТВАТЕ АМИ ДА ПИШЕТЕ ПОСТОЯННО ЗА ВСИЧКО ДИРЕКТНО ДО СЪОТВЕТНИЯ ОРГАН! ЗА ВСИЧКО = ТОГАВА ЩЕ ИМА МАЛЪК - НО РЕЗУЛТАТ!
163
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
значи държавата задължава:да си платиш застраховкада си платиш данъкда си платиш винеткада си платиш прегледобаче не може да осигури парко места,би трябвало колкото паркоместа може да се осигурят толкова регистации на автомобили да имаа сега е само плащай
162
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
проблема е че колите разкъртват плочките
161
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПОРЕДНОТО БЕЗУМИЕ НА НЕАДЕКВАТНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ!
160
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де тоя да плати ония да плати трети да плати.... .Давате ли си сметка всички, че в момента хората без коли плащат за това че всички са спрели там където не трябва (независимо че няма място за паркиране на всички автомобили) Давате ли си сметка, че понякога и на вас ви се случва да ходите пеш и тогава и на вас не ви е приятно когато някой си е спрял колата така че да не може да се мине без да се слезе в платното за движение.
159
1
 
9
 
! Отговори
симпатяга до 196 преди 8 години
Само изключително *** човек може да се кефи, когато го глобяват, а пък на всичкото отгоре и с кеф сам да иска да се лиши от правото на обжалва (пък и книжка да се вземала за неправилно паркиране). Обжалването на който и да е административен акт е основен принцип в правото, бе как ще искаш да го махаш! И какво, чиновника ще е винаги прав!
158
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А когато санкционирания не плати-отнемане на книжката за неопределен период от време. Също трябва да бъде прекратена порочната практика да се обжалват глоби.
157
6
 
12
 
! Отговори
младен преди 8 години
Що имам чуството че цената на платените паркинги и гаражи ще стане петорна!?!?!?"Самите 200 лева пък може и да не са проблем за депутатите, но за повечето хора това е половин заплата."А по тоя въпрос ми емного чудно ако някой взима 400лв. заплата, колата не му е в повече или тука идва лафа "От глад *** гъзар с кола бъди"
156
5
 
11
 
! Отговори
кирил преди 8 години
Да видим как ще накарат хората да си платят тия глоби
155
7
 
15
 
! Отговори
До 191 преди 8 години
Хайде стига глупсти. Отдавна гаражните магазинчета в София изчезнаха. Проблемът не е толкова в хората изсипали се да живеят в София, а в бездарността, безхаберието и корумпираността на общинари и кметове. Не става самоковска *** да решава проблемите на София. В Атина в Гърция се изсипаха още повече хора, но се справят много по-добре. защото не ги управляват кметове като Фандъкова, Борисов, Мафиянски, Янчулев, ....
154
17
 
13
 
! Отговори
JagdPanther преди 8 години
Ще си плащате за паркинг/гараж. Аман от селяни свикнали да си паркират пред входа както си паркират на село пред плевнята.
153
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде стига с глупостите .... кмета бил виновен - хората били виновни...Давате ли си сметка, че нито София има възможност да поема толкова много хора и трафик след като никога в миналото никой не си е и мислил, че селата ще се обезлюдят и всичките ще се изсипят в София? Калпави закони....да но и хората не са са свет... защото винаги гледат да заобиколят по някакъв начин закона а после очакват той да ги пази .... Докато в гаражите има магазини и т.н няма да се подобрят нещата ...
152
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рибата се вмирисва откъм главата - виновните за липсата на паркоместа сега ни налагат по-високи глоби заради тази липса.