Фандъкова обеща нови 60 км велоалеи в София

Ще има осигурени и 240 паркоместа за колоездачи
28
Фандъкова обеща нови 60 км велоалеи в София
Снимка: Булфото, архив

Около 60 км велоалеи ще бъдат изградени в София през тази година, съобщиха от Столичната община.

Сред предвидените трасета за колоездачи са тези по булевардите "Ботевградско шосе", "Тодор Александров", "Никола Мушанов", както и отделни отсечки в централната част на столицата.

Изграждането на велоалеите ще се осъществява паралелно с реализирането на големите инфраструктурни проекти и ремонтните дейности по софийските пътища.

За тази година в София е предвиден ремонт на 30 км улици и булеварди, на 28 км тротоари, както и реконструкция на 35 вътрешноквартални улици, 20 моста и два тунела.

На община София ще бъдат осигурени паркоместа за 240 велосипеда, коментира Иван Илчев, представител на голяма българска компания за производство на велосипеди и аксесоари за тях, цитиран от БТА.

От общината се очаква да посочи подходящите места за поставяне на специализираните стойки за паркиране.

Част от корпоративната социална отговорност на компанията ни е да работи съвместно с общините за популяризиране на велосипедния транспорт, коментира Илчев.

По думите му велостойки ще бъдат поставени и на 21 места в Пловдив, където до края на тази година трябва да бъдат изградени 48 км велоалеи с финансиране от европейски програми.

Проекти в полза на колоездачите се осъществяват и в Русе, а община Бургас се справя много добре с темата, коментира Илчев.

Интерес към популяризиране на придвижването с велосипеди проявяват и малки общини като Перущица, която е потърсила опит и добри практики заради големия брой културни обекти на територията й, достъпни с колело.

Компанията на Илчев е организатор на второто издание на инициативата "Аз карам велосипед - последвай ме!", чието начало беше обявено днес. Основната й цел е стимулиране на ежедневното ползване на велосипеди в градска среда.

За реализирането й ще помагат известни у нас лица - посланици, които с личния си пример ще търсят последователи и ще коментират проблемите на велосипедистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
6
 
! Отговори
Йори преди 9 години
Всеки, който е бил в голям европейски град с истинска мрежа от велоалеи знае, че приказките как това ще стане и в София са пълна глупост. Идете в една Виена, даже по-близо - идете в Любляна и ще разберете за какво иде реч. То не е само една велоалея, а си е част от градския трафик с отделна маркировка, с отделни светофари, с паркингите за колела под наем, с електрическите велосипеди, със снижени бордюри, с ясно разделение кое е път, кое велоалея и кое тротоар. И като го има, хората го спазват.
22
0
 
0
 
! Отговори
afsa преди 9 години
Оправете велоалеята по Искърско шосе до трамвай 20 вашта гад ...........
21
0
 
5
 
! Отговори
Kiril преди 9 години
По Цариградско трябва да има вело алея!
20
1
 
1
 
! Отговори
Баба Меца преди 9 години
До 5 Софиянец - пенсионерОстава да кажеш, че София е станала Женева на Балканите и ептен да изкъртиш миФките...Какъвто к...ф беше, такъв си и остана, само дето сега е к...ф с велоалеи...
19
0
 
9
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
Да свържат всички квартали с велоалеи.Но ако обичат да " пипат по малко" от парите за да има и качество в изпълнението.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименДо анонимен *** #20По-голяма глупост от това да се кара автомобил в най-големия трафик няма.С кола в центъра трябва да ти е гадно, бавно и скъпо, че най-накрая да си оставиш таралясника пред панелката.
17
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-голяма глупост от това да се кара велосипед в най-големия трафик няма. Такива вело алеи се правят някъде извън града или на места с малко трфик на чист въздух. Каква е ползата от спортуването, когато дишате изгорели газове от колите. Абсолютна глупост, но нали трябва да следваме челния опит на откачалките от еврогейския съюз. Аман от ***.
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Релсите на новоремонтирания трамвай 7 са в отвратително състояние и трамваят се кламбучка насам натам. За подлезите няма да отварям дума, защото на Гешов падат железни отломки и водата се стича директно върху преминаващите отдолу. За този ремонт - минимум заместник кмет трябва да си отиде веднага! Не разчитам обаче това да се случи при тези безочиливи гербаджий, заедно с даскалицата, перачката на Бойко. Благодаря на Европейската комисия, защото само тя мисли за нас като граждани!
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако са като боядисаната в младост струваща няколко милиона и след първата зима ни остана само споменът от нея понеже боята вече я нямаще по добре да не обещава нови 60 километра.
14
0
 
7
 
! Отговори
магив преди 9 години
във фейсбук има една страничка КМЕТЕ,ДУПКА е там вижте за какви чудеса става дума.И не съм съгласен моите пари да отиват за *** на друг,а аз и децата ми да дишат прахта от неасфалтираната улица.
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, няма угодия, като няма алеи, що не се правят, като има, било далавери. стига бе.
12
4
 
6
 
! Отговори
До 12 преди 9 години
Другарко, кои пари отиват само за София??? Нейните си а да и тия които са спечелени по евро програми. Ама Вии ко искате парите които тука са изкарани да отиват за друго място ли??? Сменете си лошото управление, кандидатствайте по европроекти и с парите направете нещо. Ето Бургас стана добър град, но докато си избирате червенушковци да ви управляват си стоите на нивото отпреди 89г. Те толко си могат. Ей на в нащо село кандидатстваха по проект и смениха осветлението.
11
5
 
7
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Другари знам , че не ви е приятно , но сами си го направихте . Колкото пъти БКП-БСП са на власт нищо не правят , а само крадат . Е това няма как да е вечно . Сега ще се борите за няколко гласа , но вече никой не ви вярва.
10
6
 
5
 
! Отговори
qwerty преди 9 години
samo za Sofiq otivat parite, ne se chudete zashto sme tolkova nazad po standart na jivot, kato mahnesh Varna, Plovdiv i Burgas v ostanalite gradove ne moje da se jivee napravo, nishto chudno tolkova samoubiistva, samozapalvaniq i kup drugi gadorii, to ne se izdurja veche napravo, hich ne govorq za selata v koito ot 30-40 godini nasam ne e vakar 1 lev za kakvoto i da e
9
4
 
15
 
! Отговори
88 преди 9 години
През 60-те години се направи алея от Руски паметник до Павлово.Беше страхотна.Преди години я префасонираха и съсипаха,но се отчете,че са ни направили велоалея.
8
2
 
8
 
! Отговори
Вуте преди 9 години
"ще бъдат осигурени паркоместа за 240 велосипеда" доволно потриват ръце...
7
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това да боядисаш част от тротоара, при това с некачествена боя, не се нарича все още велоалея. И къде са контролните органи и фирмите за одит да покажат, какви пари са отчетени и колко на практика са похарчени. Разликата е огромна. Можете да я видите в мезонетите на кметицата в Манастирски ливади.
6
2
 
27
 
! Отговори
Бизнес по Самоковски преди 9 години
Това си е официален бизнес в България. Бизнес план: - Вземаш проект за 1 000 000 (примерна сума). - Наемаш хора, на които плащаш за целия срок на проекта - 100 000. - Плащаш 200 000 за материали. - Хората осират нещата. - Плащаш глоба за несвършена работа 200 000. - Плащаш рушвет на хората, които ти "контролират" качеството 100 000. - Печелиш 400 000, без да си даваш зор. - Вземаш следващ проект. Прилагаш същата стратегия.
5
3
 
16
 
! Отговори
Николай преди 9 години
От 6 години карам предимно колело за придвижване навсякъде, целогодишно. Има велоалеи, така е, и повече ще стават. Това е много добре. Но имам една молба към кметицата. Нека така да са направени, че да няма конфликт пешак/МПС-колело. Означете ъглите на всяка улица, където има велоалея с електриков цвят, че там НЕ СЕ ПАРКИРА ИЛИ СПИРА.
4
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе истината, е че никой не пази построеното, а и се мрънка за велоалеи, които никой реално после не ползва. В Холандия на много места велосипедите се карат на пътното платно, като част от движение, ама там имат култура на движение, а не като тия тука - колоездач и на тротоара и на платното , всеки е длъжен да го пази и да гледа в кристалната топка на къде ще тръгне ***. Пресичането се извършва бутайки колелото, ама някой да го прави? След като не го прави значи не му рябва вело-алея!!!