Втора серия: Слез от колата и на метрото до Бизнес парка

20% по-малко коли, 7 хил. тона по-малко вредни емисии, радва се Фандъкова
65
Втора серия: Слез от колата и на метрото до Бизнес парка
Снимка: БТА

Поредното разширение на метрото ще зарадва столичани от 8-ми май. Тогава ще бъде отрито трасето от "Младост" - 1 до Бизнес парка, макар че ще продължат довършителните работи в надземния участък, обеща кметът на София Йорданка Фандъкова, която днес проверки строителните дейности в участъка.

Разширението е с дължина 3 километра и са изградени 3 метростанции. Стойността на участъка възлиза на 44 млн. евро.

Още по темата

Близо 42 хиляди пътници на ден се очаква да използват новата отсечка на метрото, посочи Фандъкова.

По нейни разчети това означава, че шофьорите на около 8 000 коли ще слязат от тях, което е намаление с 20%.

От това пък следва, че годишно ще се отделят около 7 000 тона по-малко вредни емисии във въздуха на София, който и без това е достатъчно мръсен.

Хората в "Младост" още помнят ремонта на една от основните пътни артерии там бул. "Александър Малинов"  от бул. "Андрей Сахаров" до ул. "Александър Тодоров - Балан", но трябва да се готвят за нови проблеми с трафика и през това лято.

"Ще има нова регулация до Бизнес парка", обясни Фандъкова. Трасето на бул. "Александър Малинов" ще бъде променено и ще минава между двата входа на метростанцията на ул. "Александър Тодоров - Балан".

След това ще се работи по отсечката на булеварда до Южната дъга на Околовръстния път.

Става въпрос за общо 1,5 км път, по който ще се работи през лятото и до края на август трябва да бъде завършен, така че от 1 септември хората да нямат никакви затруднения, каза столичният кмет.

Трасето ще е с две платна с по три ленти във всяко, така че целият участък от бул. "Цариградско шосе" до Околовръстния път ще стане 6-лентов булевард. Отделно ще се разшири и участъкът от бул. "Андрей Сахаров" до бул. "Цариградско шосе" и където са по две ленти в момента ще станат по три.

Така в крайна сметка ще има 6-лентов път от бул. "Цариграско шосе" до Околовръстния път до края на август.

След реализацията на новата регулация по „Александър Малинов“ след ул. „Александър Тодоров – Балан“ на сегашното трасе ще има паркинг, както и път за еднопосочно движение на коли. Така ще се осигури вход в търговския комплекс на магазин „Хит“, разясни изпълнителният директор на Метрополитен АД инж. Стоян Братоев.

Ще се осигурят 200 паркоместа на метростанция „Александър Тодоров- Балан“, а при Бизнес парка ще има подземен и надземен паркинг.

„В локалите на „Александър Малинов“ също ще има места за паркиране и заедно на двете метростанция ще станат 600 места“, каза инж. Братоев.

Йорданка Фандъкова призна, че се надява реално местата за паркиране да се ползват от шофьорите, а не да спират по тротоари и градинки.

Освен да им пуснат метро, жителите на „Младост“ се надяват най-накрая да бъдат позакърпени и вътрешнокварталните улици, но средствата за такива ремонти в бюджета на Столична община са недостатъчни.

„Ще има ремонти по заявки на районите кметове. Вече на много места започнаха, но само преди седмица, защото зимата беше дълга и правихме аварийни, но цялости ремонти правим, когато времето позволява“, каза Фандъкова.

Районният кмет на „Младост“ Цвета Авджиева лаконично съобщи, че в момента се ремонтира улицата пред 131- во СОУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Fandakova da si hidi ve4e e Skrita milionerka kato sofianski lap4o bab40
50
1
 
10
 
! Отговори
коко преди 8 години
паркинг за 2000 коли стои празен с около сто на ден.Всички тарикати спират на паркинга на магазин МЕТРО.Направете паркинга на метрото с поносими цени тогава искайте някой да го ползва.
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонимеТой е и пожарникар,и полицаай .
48
1
 
2
 
! Отговори
-10 преди 8 години
но се оказва, че трябва да имам карта за градския транспорт, за да ползвам някаква отстъпка за паркиране. С билетчето не ставало------Откога не става с билетчето? Преди 2 години съм го ползвал това и тогава ставаше с билета.
47
2
 
5
 
! Отговори
Тошо преди 8 години
Да слеза от колата защото метицата иска да натовари метрото и да спестява емисии??? Ако го правя поне трябва да ми е удобно и толко по-евтино.
46
12
 
9
 
! Отговори
"Бизнес ... преди 8 години
... Паркът" е корупционна схема на ГЕРБ за източване на държавни пари и трансферирането им в частни джобове.
45
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се сърдете на Даскалицата, тя толкова си може. Защо е кмет се питате?Слушка селендурката Тикваров я той нали ни е национален герой - архитект, футболист, шахматист и бандит, широкоспектърен опит нали, всичко хрез него минава. И гепеното първо. Защо му е да слага накой който ще задава въпроси.
44
2
 
22
 
! Отговори
kzl преди 8 години
Браво! Най-после! След 2 седмици качвам колата на трупчета!По-бързо, по-евтино и ще мога да си пия в офиса :):):)
43
1
 
3
 
! Отговори
aaa преди 8 години
stoto kolegite ti selqni izbegaha i doidoha v sofiq i sega plastata danuci v sofiq zadeto purdqt vurhu glavata mi
42
20
 
6
 
! Отговори
Селянин преди 8 години
Стига с това Метро - все метрото в София това, онова, все откриват спирки - метрото, метрото...На мен, човекът от провинцията, както и на 5,5 милиона души в България не ме интересува вашето метро, но ме интересуват парите хвърлени за него - защо не ги разпределихте между малките населени места за инфраструктура и инвестиции питам аз! Толкова ли е важно това, а оставяте хората да мизерстват в страната?
41
2
 
7
 
! Отговори
eeha преди 8 години
защо изкривиха булеварда между младост 2 и 3 и сложиха спирката по средата на платното и сега булеварда обикаля спирката?
40
12
 
15
 
! Отговори
до чугуните преди 8 години
Червените *** - стига сте мрънкали! Не стига че ви храним, ами и метро ви строим! А не сте дали и стотинка за него!
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами направете цените в подземните паркинги поносими. Искам да паркирам и да отида с метрото до центъра, но се оказва, че трябва да имам карта за градския транспорт, за да ползвам някаква отстъпка за паркиране. С билетчето не ставало. Ами нали говореха, че паркингите трябва да се ползват от идващите от провинцията в София - остават си колите и отиват в града с метрото. Е, как хората от провинцията да имат карти за софийския градски транспорт?
38
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пърдъкова е грозният лакей на тиквеното недоразумение.
37
9
 
14
 
! Отговори
Атлас преди 8 години
Лелче дай на запад малко, стига със този "бизнес парк",летище и т.н.Погледни във западна посока че Люлин и близките западни квартали са половин милион общо-какво става със западната дъга,мостовете,надлезите,улиците,разширението на метрото до западната дъга,индустиалната зона и т.н............
36
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей не спряха да мрънкат бе. Тва българина си е *бало майката и мрънкалото. като искат вътрешнокварталните да ви ги асфалтират дали сте съгласни да ви затворят квартала за 6 месеца за ремонти на всички улици?НЕ стига, че и до вашето село стигна метрото и може да се чувствате една идея по-граждани ами и се оплаквате. От едно време това си е квартала на комунистите - следователно и на най-големите мрънкачи и комплексари.
35
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кметицата на Младост е корумпе, няколко пъти подавам сигнали за тютюнопушене в заведение на 150 м от общината, те ми пращат отговор, че нарушения нямало.А на масите стоят непрекъснато пепелници. Не било работа на общината, аз съм сигурен, че всичко се върши със закрила от местната власт.Ама Фандъкова не чете какво пише по сайтовете.И друго нека кметицата види пробитите шахти за кабели покрай метрото по Сахаров , а и из целия квартал.Защо не ги подменят или да сложат такива от устойчив материал
34
0
 
2
 
! Отговори
dsadsa преди 8 години
До Анонимен 22Някой пак не разбрал, но за сметка на това дава акъл....
33
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ся ако почна да ходя на работа с метрото как ще ме разпознават, че работя на важна работа в бизнес парка?! не, мерси, ще продължавам да си карам колата и макар да трябва да го паркирам на забранено в тревната площ около оградата на бизнес парк е по-добре откъм имидж
32
5
 
7
 
! Отговори
До илиян преди 8 години
Всъщност за Младост нищо не се прави. Прави се метрото до школата на МВР, магазин Хит и Бизнеспарка. Но давай, хващай се на уловката Разделяй и владей!