"Синя" и "зелена" зона – социално поносими! Дали?

Няма точна сметка колко пари са постъпили от тях в София
5 май 2015 15:40,
42
"Синя" и "зелена" зона – социално поносими! Дали?
Снимка: архив, Булфото

Средствата от "синя" и "зелена" зона се използват за поддържане на една социално поносима цена, обяви Дончо Барбалов, зам.-кмет на Столичната община с направление "Финанси и стопанска политика" при представянето изпълнението на бюджета на общината към април.

Той обясни, че средствата от двете зони постъпват в Центъра за градска мобилност, колко са те обаче, Барбалов не се нае да обяви.

"Има сметка, която се одобрява от Общинския съвет. Нарича се "транспортна задача", където се посочва какви средства се очакват в рамките на годината и къде точно те ще бъдат използвани", заяви той.

По думите му, колегите му подготвят за 2015 година внасянето на такава "транспортна задача", в която ще има и отчет за средствата, които са постъпили през 2014 година.

"Има пълна прозрачност за какво се ползват средствата – за поддържане на една социално поносима цена на транспортната услуга в град София", категоричен бе Барбалов.

Зам.-кметът съобщи, че Столичната община създава спец звено за събиране на глоби и наказателни лихви, с което по думите му ще се подобри събираемостта им.

"Очаквам второто полугодие да заработи новата система. На практика ще се създава нова дирекция от два отдела. Единият отдел е от хората, които до момента работят по големите ревизии в общината, а другият ще бъде от нови служители, които ще работят по събиране на влезли в сила актове и наказателни постановления, издадени от Столичния инспекторат и от търговската дирекция, и свързани с местни данъци и такси", поясни той.

Според него важното е, че когато се санкционират някои нарушители, да се знае, че съответно те ще платят тази санкция на общината.

Дончо Барбалов отчете още, че се забелязва положителна тенденция в онлайн заплащането на задълженията за местни данъци и такси.

"Вече повече от година – даже две, хората имат възможност да плащат онлайн своите задължения за местни данъци и такси. Почнахме от една ниска база, но тенденцията е положителна", заяви той.

По негови сметки, за първите четири месеца има 1,6 млн. лв. платени онлайн, като за сравнение за същия период миналата година има 1,15 млн. лв. събрани от плащания онлайн.

"Увеличението е 38%, което е значително", добави Барбалов и изрази надежда все повече хора да се възползват от тази електронна услуга, която е за удобство на гражданите.

"Вече може би около година имаме и приложение, което е за преносими устройства. Казва се „Данъци София”, където хората могат да си го свалят и да проверяват задълженията си за местни данъци и такси онлайн, което е допълнително удобство", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Плащам им заплатите, плащам им и пътищата и от няколко години им плащам и за да спирам на пътищата си.Да ви ... и тъпите ***.
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напротив, Паркинги и гаражи е гусното дете на политиката в София! И си прав, че това са най гнусните рекетьорски ракови образувания !
36
5
 
6
 
! Отговори
симпатяга преди 8 години
Баси герберските калинки, няма отърване!!! И как така има "пълна прозрачност за какво се харчат" (както е казала калинката в интервюто), след като НЕ Е ЯСНО колко са събраните пари от синя и зелена зони??? Не е истина, що за хора са това мутро-милиционерите; то истинския въпрос колко ли трябва да си ***, за да им се вържеш на простотиите. Това интервю обижда всеки средноинтелигентни хора...
35
1
 
5
 
! Отговори
ДоСофиянец-пенсионер преди 8 години
***, някакви аргументи няма ли да извадиш или само ще пръскаш слюнки? Това ли ти е опорната точка? Предполагам че е една, защото повече няма да запомниш.
34
5
 
3
 
! Отговори
????????????????? преди 8 години
Другарю когато се плаща на БКП-БСП не е мафия , а на всички други е мафия . Толкова сте елементарни , че просто ме е срам , че сте българи , а не руснаци . Айде у лево или в Северна Корея .
33
1
 
3
 
! Отговори
??? преди 8 години
Всъщност сбърках - Синята зона улеснява паркирането на едни коли с македонска регистрация, паркиращи близо до президенството, които превозват македонци подаващи документи за българско гражданство. Е, плащат си за това, при това правят и нарушение - паркират по-дълго от разрешеното време, но така е при Синята зона - не можеш да паркираш там, за да си свършиш някаква работа.
32
4
 
8
 
! Отговори
??? преди 8 години
Синята и Зелената зона единствено създават проблеми на хората, нищо не улесняват, а на това отговре парите, които плащаме заради тези зони ги прибира мафията. Е, редно ли е да плащаме на мафията, че паркираме където се налага?
31
8
 
1
 
! Отговори
Софиянец-пенсионер преди 8 години
Абе др. обективен каквото и да правиш миришеш на червен *** от километри . Нямаме нужда от твоето фалшиво мнение . Просто се махай от София , че не се траеш .
30
1
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 8 години
Живял съм в няколко квартала на София, вкл. съм роден и живял в центъра на София и сега пак живея и работя в центъра и имам пет собствени паркоместа в гаражи. Имам доста наблюдения защо има проблеми с паркирането и най-общо те са заради презастрояването по кварталите и заради презастроването и привилегиите за паркиране в центъра на София. Темата е дълга, но прочетете закона и разберете че кмет и община не изпълняват закона в частта за паркирането, а го правят само където въведат Синя зона.
29
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе др. Факт ти си Софиянец колкото и твоя ментор от Позитано 20 др. Миков .
28
1
 
8
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Факт е, че през последните 25 години общината и кмета на София разрешиха презастрояването, вкл. строежи на мястото на общински паркинги и сега на събират такси заради собсвената им престъпна дейност. Аз като потомствен Софиянец , много добре помня какво беше да кажем през 60-те години на улицата ми 100 метра от площад Славейков - имаше по една, най-много две паркирани коли. Разбира се света върви напред и колата отдвана не е лукс, а необходимост, но някои още искат да живеят в пещерите.
27
8
 
4
 
! Отговори
стар софиянец преди 8 години
Абе червено *** , в Токио общината ти иска документ да докажеш , че има къде да паркираш и тогава си купуваш кола. Кой ти е длъжен да ти осигурява парко място . Просто си заминаваш на село и си паркираш където искаш . На всичкото от горе и миришеш на червен *** и на чесън . Айде чао .
26
3
 
9
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Навсякъде по света общините осигуряват места за паркиране, само в България общините отнемат от паркоместата, а след това ни глобяват, че паркираме не където трябва.
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо тези пари не се ползват за изграждане на многоетажни паркинги в центъра и освобождаване на и без това тесните улици в центъра от паркирали коли. Сега общината не инвестира нищо - само огражда вече изградени площи, намалява пропоскливостта на улиците и затова събира такса.
24
4
 
3
 
! Отговори
студент от София преди 8 години
Абе др. Факт ако искаш , стой си на село . На Софиянци им харесва всичко в родния им град . Айде няма нужда от *** да дават акъл .
23
1
 
6
 
! Отговори
Факт преди 8 години
През 80-те години автобус 306 от Младост 2 до СУ, беше сутрин на две минути и с него до СУ се стигаше за 12-15 минути. Сега същият този автобус е на 19 минути, а до Орлов мост по разписание е за 23 минути, но реално е много повече. Сами си преценете какво правят хората - дали пътуват час-два с градския транспорт или за 30-40 минути с кола.
22
4
 
2
 
! Отговори
Софиянец преди 8 години
За какво е синята и зелена зона няма нужда да коментира червения *** . Просто нямаш работа в центъра с кола да пречиш на хората да живеят спокойно. Стой си в Люлин и си трай, ако не ти харесва марш от София .
21
4
 
4
 
! Отговори
Софиянец-пенсионер преди 8 години
Каквото и да пишете другари трябва да знаете , че това не ви е София при бай Тошо -овчаря и неграмотника . Просто нямате работа в центъра с коли за по 500 лв. , за това има градски транспорт. Просто не сте желани в центъра , имате си квартали , които си построихте и си стойте там .
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИстинатаНапълно съм съгласен, че проблемът с паркирането е създаден от общината, като разреши на всяко свободно място да се строят кооперации, бизнес сгради и какво ли не, без да се спазват елементарни изисквания и норми. Вече и в крайните квартали дори трудно се паркира и решението според мен е не да се ограничава паркирането, а строителството на сгради, без предвидени паркоместа
19
5
 
7
 
! Отговори
Селяни стига ревали преди 8 години
Селяни стига сте ревали и мучали. Нещата са много прости. Навсякъде по света нито държавата нито общината са длъжни да ви осигурят безпалтни места за паркиране. Такива безплатни има само в крайните квартали, и то броят им е ограничен. А в центъра всичко е платено. Също така е и съвсем нормално всеки който има кола да си купува място за паркиране където живее и не чака общината да му осигури такова. Кой ви е виновен на в2ас, че си купихте апартаменти но не си купихте паркоместа?