С хвалби и скъпи спомени – метрото тръгна и до Бизнес парка

Под дърво преди години президент и премиер "строили" участъка
Обновена: 8 май 2015 16:16 | 8 май 2015 14:05, Веселина Йорданова
205

Снимка: БТА

Приповдигнато – с взаимни похвали и спомени за миналото, президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов откриха новия участък на метрото до Бизнес парка. В откриването се включи и зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева, която обясни, че Жан-Клод Юнкер не може да присъства на церемонията, но ще има много възможности в бъдеще, защото метрото ще се строи през целия мандат.

Участъкът бе осветен от Браницкия епископ Григорий. Той е дълъг близо 3 км и е с 3 нови метростанции - "Александър Малинов", "Акад. Александър Т. Балан" и "Бизнес парк". От 14.00 часа днес метрото може да се ползва от софиянци и всички гости на столицата, по традиция в първия ден - безплатно.

Според прогнозите на ден ще го ползват около 42 хил. пътници. Намалението на трафика в региона ще е с 12%, а софиянци ще спестят 12 хил. часа дневно.

"Ние, българите, обичаме да се оплакваме от проблемите, от липсата на перспектива, от проваления преход. Добре е обаче отвреме навреме да си спомняме къде бяхме и откъде стартирахме, аз си спомням, гражданите на "Младост" също си спомнят", заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си.

Държавният глава разказа обяснително, че в "Младост" 4 е имало бунища, глутници от кучета, изхвърлени строителни отпадъци, които отстъпили място на езеро, където гражданите да се разхождат. "Добре е да си спомним полусчупения булевард, никога завършен и връзката му с Околовръстното, който отстъпва място на трилентов във всяка една от посоките – от тук до летището. Добре е да знаем откъде сме тръгнали, за да знаем и какво сме постигнали, а това ще повдигне и нашето самочувствие", продължи Плевнелиев.

"Аз съм тук с думи на признателност, към всичко които модернизират България денонощно, с думи на признателност към ЕК, която ни подкрепя и с думи на благодарност за търпението на гражданите", каза още той.

По думите му всички сме обединени около каузата за една модерна България и само заедно ще я изградим. "На прав път сме, скоростта е увеличена, амбициите са все по-сериозни", обобщи президентът.

След като не пропусна да спомене, че "без Него нищо не можем да направим", премиерът Бойко Борисов пожела "метрото да кара безаварийно" и също се впусна в спомени.

"Преди 6-7 години се запознах с ръководителя на Бизнес парк, г-н Плевнелиев, Росен тогава, нямам спомен круша ли беше, слива ли беше, имаше едно дърво, поляни, магарета, крави, овце. Жега беше, Околовръстното беше като козя пътека, цялото в дупки, а всички квартали отгоре – на септични ями. На сянка застанахме под въпросното дърво, и той ми каза: "Зад този Бизнес парк ще стане друг град, ако опънете една Южна дъга да идват хората, и ако един ден и метрото дойде", обясни Борисов.

Премиерът каза още, че навсякъде се строи и допълни, че може да се обзаложи с всички герои на социалистическия труд, че строителство в такива обеми не е правено в България.

"Наскоро един герой на социалистическия труд се оплака, че сега България е в разруха, а той бил построил хотел "Черно море" във Варна. "Само тази метростанция е колкото хотел "Черно море". Не знам дали си представяте какво е 40 км тунели с мрамор, влакове и контактни мрежи. Ако това беше до преди 1989 г. тук щеше да има поне 30 героя на социалистическия труд", настоя Борисов.

Когато някой каже думата "разруха", съм готов веднага на диспут, подчерта той и допълни, че "евро нямаме загубено и няма да загубим с тези екипи".

Вицепрезидентът на ЕК Кристалина Георгиева обясни, че идва с две послания: "Браво" и "Честито".

"Браво на правителството, че спечели и увеличава доверието на нашите европейски партньори", похвали кабинета тя. По думите й от оперативните програми за стария програмен период сме успели да усвоим 75% от средствата.

"Бяхме поизостанали, има видимо ускоряване. От новите програми 32 млрд. лв. ни чакат за тези години. Вече 10 млрд. са на разположение и от тях 680 млн. са за метрото. Г-н Братоев, действайте", обърна се еврокомисарят към шефа на "Метрополитен"-а, който ще бъде удостоен от президента Росен Плевнелиев с орден "Стара планина" - първа степен за работата си по метрото.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че в края на май ще бъде завършен и подземният паркинг при Бизнес парка, който ще събира 120 автомобила. Освен него са предвидени и около 420 места за паркиране над земята.

Стойността на разширението на столичното метро от "Младост" I до Бизнес парка в "Младост" 4 е 44 млн. евро - 34 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие и 10 млн. евро местно съфинансиране.

Ако до есента приключат всички административни процедури, се планира да започне строителството на третата метро линия от "Ботевградско шосе" до квартал "Овча купел".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубаво е метрото браво на Боко.
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Super e metroto!
95
1
 
6
 
! Отговори
citizen преди 8 години
Абе, дедо "ташунко", като го има метрото от 100 години на други места, защо при нас го нямаше когато социалистите колехте и бесехте? Защо не го откри станишко или доганчо? Или симеончо, дето изкуфелите дъртаци сложихте начело. Понеже вас все някой трябва да ви "оправя"?Що оставихте боко да го строи, ми не го направихте Вие?
94
1
 
3
 
! Отговори
Дядо Петър преди 8 години
Да се издири крушата - ако вече я няма, да се възстанови!Под нея да се построи паметник на Рапона и Плевнята с погледи, впити в градющето.И да се водят пионерчетата и чавдарчетата на поклонение на всеки 7-ми май.Така ще ги стигнем Тато и "развитийот" социализЪм.
93
4
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 8 години
Хора, метрото го има вече от 100 години и повече във всички европейски държави. Тук една шепа негодници се фукат, че са открили Америка. Нащата изостаналост и нагаждачество са като глупостта ни като народ - БЕЗГРАНИЧНИ! Хубав ден на всички Ви и по-малко хвалби! Повече действия. И не забравяйте още нещо. каквото и да изградим, каквото и да направим - след година започват ремонтите...
92
1
 
9
 
! Отговори
ицо преди 8 години
Аз не знам кой какво плюе тука,кой какво коментира,кой какво повръща и т.н.,ама метрото има ли го?-Има го.Метрото пътува ли-Пътува.Йорданка ли е ?Бойко ли е?Павлова ли е?Москов ли е? А не знам.....Има ли го?-ИМА ГО!А пък нека Местанката да обяснява в сутрешния блок колко е обречено правителството,щом във формулата на управление го нямало ДПС.-газ пикае селския даскал с купешките фрази(ако ме разбирате де)
91
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А безработните у нас, нарастват!
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Генади А защо тогава ,Бурунди ,Того , Гана ,Лесото и цяла Африка са пред нази. Този цирк сме го гледали . Пак е започнал да не си взема хапчетата.
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Генади А защо тогава ,Бурунди ,Того , Гана ,Лесото и цяла Африка са пред нази. Този цирк сме го гледали . Пак е започнал да не си взема хапчетата.
88
0
 
6
 
! Отговори
идея преди 8 години
Ако опънете метрото до Панчарево, ще можем всички да ходим за риба без стрес от задръстванията.
87
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** , нема проблеми ,бе...180---КОЛКО МУ Е ДА КРЪСТИМЕ НЕКОЯ СТАНЦИЯ "Брюксел"...или НАТО-----та да му побелее още вълната вълната на Волния -Травестит!
86
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Направо не знам как тия герои на герберския труд не кръстиха някоя от новите станции в чест на НАТО
85
4
 
11
 
! Отговори
stoitel преди 8 години
освен полагане на асфалт и метро и непрекъснати хвалби, друго не правят, поне един завод или фабрика да бяха построили, в момента всяко строителство е замряло в страната, налице е и пълен застой на мисленето, само 2-3 политици се изявяват като месии, а хората стават все по-бедни на фона на другите европейските страни
84
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А в същото време огромен скален къс се срути върху микробус в кресненското дефиле от необезопасено свлачище и едва не уби хората.Но по-важното е да *** лентички и да се хвалим вместо да подредим приоритетите си.Нищо че около метрото инфраструктурата е в окаяно състояние.Нищо че задръстванията в София не са намалели въпреки метрото,нищо че дори по тротоарите можеш да се пребиеш ако не си гледаш в краката.Нищо че има десетки улици с дупки като кратери.Нищо че хората няма къде да паркират,а глоби
83
0
 
13
 
! Отговори
пешо преди 8 години
Боко, *** такава ,що дигна бензина?
82
7
 
2
 
! Отговори
Сашко-какалашко преди 8 години
Много обичам да корегирам мненията на некомпетентните хейтъри :) Незнам защо използвате Й вместо И, но се пише "Метрото се строИ" и също така "СтроИтелни войски", а метрото е замислено още в края на 60-те години, като до началото на строителните работи се стига едва през 1975 г., което няма нищо общо с това, драги ми "Анонимен" кога вие сте се правили, че разбирате нещо от строИтелство в редиците на строИтелни войски! А дали Бойко някога е правил *** или на *** като вас драги ми, им се на
81
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пирамидите в Египет наш Бийко ги е постройл явно ...Затова сега там е безлюдно ,пустиня и само за туристи ...За сега постига безлюдно и само за туристи ,но скоро ГЕРБ ще направят от БГ пустиня...
80
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Метрото се строй още от 1988-89 тогава работихме с петолъчките в стройтелни ВОЙСКИ !Ко ми се тупа в гърдите тоя !Тодор Живков ЗАПОЧНА МЕТРОТО охраната му го ЗАВЪРШВА !Бойко я кажи как прави *** на Тодор ...
79
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
крадци, само крадци.
78
1
 
5
 
! Отговори
Боко и Роко преди 8 години
Боко, Боко кайба шеску калумач (x4) Мой джабале