12 000 деца извън детските градини и яслите в София

Най-голям е напливът в "Младост" и "Люлин"
14
12 000 деца извън детските градини и яслите в София
Снимка: Булфото, архив

Близо 12 000 деца ще останат без място в детските градини и яслите в София след първото класиране вчера. Сметката направиха неправителствени организации, които присъстваха на жребия, съобщи в. "Монитор".

По социални и общи критерии бяха приети 8688 хлапета, а общият брой на кандидатите беше 23 827. Сред тях обаче имало и деца, които се борят за преместване в друга градина.

"Най-голям продължава да бъде недостигът за яслените групи, като извън тях остават над 6100 деца", обясни шефката на Дирекция образование Мария Минчева. В първа градинска група са приети общо 3189 малчугани.

"Недостигът е твърде голям. И през тази година най-голям е напливът за районите "Младост" и "Люлин". От 2006 г. досега успяхме да построим 71 детски градини", обясни зам.-кметът по култура д-р Тодор Чобанов.

Списъците с класирането ще бъдат залепени днес в градините, както и обявени в интернет. Записването започва в понеделник и ще продължи до 22 май.

През тази година на всеки две седмици ще има класиране на кандидатите. Малчуганите, които имат еднакъв брой точки и са в т.нар. гранична група, ще получават ново случайно число за всяко класиране, обясниха от кметството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
2006 година над 45 сгради на детски градини бяха приватизирани, реституирани или закрити
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Детските градини - на реституките!
11
0
 
1
 
! Отговори
кали станкова преди 8 години
Проявете уважение и почит към българските дечица . Заслужават много . Имат право свободно да избират къде да се обучават . Имат права .
10
0
 
3
 
! Отговори
ЖороПърви преди 8 години
Я си поискайте детските градини, които чичо Стефчо Софиянски затвори и продаде...една специално на великия реформатор и народен представител Вили Лилков
9
0
 
1
 
! Отговори
партиен член преди 8 години
В моя квартал има две детски градини.И двете пълни, повечето деца въобще не живеят в този квартал.Има нещо збъркано.Ако нямаш връзки или не спонсорираш който трябва ще водиш детето в друг квартал нищо че живееш до детската градина.На това му викат корупция в другите държави.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде сега да им върнат на тия 12к деца на родителите данъците които са платили през 2014 за да може да си запишат децата на частна ДГ!
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Даам, така е, когато в този хубав град за живеене е концентриран почти целия "бизнес " на България. Младите хора дойдохме тук, тъй като по родните ни градчета няма препитание,а там затварят детски градини, защото нямат деца..П.С. до коментара на софиянеца, който е нахулил новодошлите в махалата дет го изпреварили,човече, пожелавям ти на теб да ти приемат децата, а нахалниците от от село да можем някой ден да освободим от присъствието си вашия прекрасен град и да останете без наематели......
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
така трудно се бори отрицателен прираст ние бихме се върнали в Бг от Швеция, но тук на двете деца градината, а после и училището (вкл храна, учебници, всичко) е безплатно, а в бг ще ни е 2 хилна месец частната градина.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 1234Питай вечната усмифка мафиянски!
4
1
 
18
 
! Отговори
1234 преди 8 години
А колкото до недостига ,защо не се търси отговорност от тези които изпозатвориха навремето детските градини 90-те. Масово тогава градини се затваряха ,правеха се клубове на някакви новоизлюпващи се партии като след това се ползваха за коренно различни неща и сега пустеят или въобще ги няма.
3
3
 
12
 
! Отговори
1234 преди 8 години
Да мега смешно е хората които са били като деца в дадена детска градина да немогат да си водят там детето ,а в същото време да има място за някакви хора които за първи път виждаш в квартала.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хА-хА-ха......
1
10
 
34
 
! Отговори
прецакаха софиянци преди 8 години
Крайно време е критерий за предимство е -детето да е с родители софиянци. А не селяните да записват децата си в София, а децата на софиянци да се изтласкани във втора линия, да са извън градините. МАСОВО ПРИЕТИ В ДЕТСКИ ГРАДИНИ СА ДЕЦА С РОДИТЕЛИ ОТ СЕЛО, И МАСОВО СОФИЯНЦИ НЕ УСПЯВАТ ДА ЗАПИШАТ ДЕЦАТА СИ В СОФИЙСКА ДЕТСКА ГРАДИНА.