Рецепта за "жълто паве": Учените от БАН я разкриха

Учените смятат да направят копие на цветната настилка
13 май 2015 15:06,
30
Рецепта за "жълто паве": Учените от БАН я разкриха
Снимка: Булфото, ахрив

Каква е тайната на жълтите павета? Това разкриват проф. Вили Лилков и проф. Александър Караманов от Българската академия на науките. Те разнищили рецептата за производство на жълтите павета и имат идея да се направят нови, които да са също толкова качествени като старите. 

В началото на 20-ти век местната власт взима решение центърът на столицата да бъде застлан с по-интересен паваж, който да я отличи от останалите градове. Точно тогава в Европа излиза модата на цветните настилки. Вдъхновени от това, местната власт и кметът Мартин Тодоров решават да поръчат жълти павета от унгарската столица Будапеща. През 1908 година 60 000 кв.м от столицата са застлани с керамичния паваж. С жълти блокчета са били улиците "Гурко", "Московска" и "Аксаков". С годините обаче цветната територия е стеснена наполовина след бомбардировките.

На много места в столицата дребните плочки са заменени от нов, но далеч не толкова атрактивен паваж. През 30-те години, когато ген. Владимир Вазов става кмет на София и се интересува на колко години паветата трябва да се сменят, специалистите обясняват, че гранитните късове издържат 20, 30 години, а керамичните - 60, 70. Това означава, че трябва да бъдат подменени. Оказва се, че те са станали хлъзгави, именно защото са търкани вече повече от 100 години от пешеходци и коли.

През 2013-та година жълтите павета са обявени за културна ценност и по закон трябва да се пазят и съхраняват.

Проф. Вили Лилков и проф. Александър Караманов споделят, че като културна ценност паветата трябва да се изследват и популяризират. Затова доброволческа група от учени се нагърбва със задачата да изучи всичко за паветата и тяхната структурира. Групата научава всичко – якост, коефициент на триене, състав. От тук обаче трябва да поемат изкуствоведите, за да кажат какво се изисква, за да се запази културната ценност на новите павета.
Паветата са получени по алхимичен начин. Унгарското находище обаче е свършило и производството е спряно. Затова родните учени искат да изобретят подобен стойностен заместител, ако не и по-добър.

Според проф. Караманов паветата могат да се обработят, за да получи добър коефициент на триене и те да не се хлъзгат.

След изследване откриват, че най-уникална у тях е фината им кристална структура. Учените успяват да създадат идентична структура, със същия минерален състав на кристалите, които всъщност дават жълтия цвят. Основната суровина за производство съществува в България и тя е идентична на 90% с унгарската. Ако се преработи и леко се модифицира могат да се създадат подобни павета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В БАН също така са открили нарязания хляб и тайната на топлата вода!
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До всички специалисти у интернету, освен за жълтиете павета съм работилт и по проблема в класическата гимназия (с азбета, нали знаете ). Тогава много знаещи научиха част от минералогията. Много съм радостен. Иначе в Италия собственика на Етернит и директорите са иn Jail. Европриската комисия мислии по въпросаА сега за жълтите павета - работил съм свръхпроводници, биокерамични костни заместители, , екоминералогия, и кво ли не - много научно. Огнян Петров
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трияааааат!
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 25"У гроба"? Ама той не е ли жив и здрав - пастир в някакво село? Май неотдавна четох журналистически материал за него.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жоро Павето, който върлуваше по времето на тата ще се обърне у гроба!
19
0
 
7
 
! Отговори
партиен член преди 8 години
Павирания път е доста издръжлив стига да е направен качествено.Като се износи едната страна павето се завърта на другата.Само че сега майстори няма ,редят паветата едни роми и след месец са на вълни. Когато основата е добра и паветата поставени равно даже е приятно да се кара по такъв път.А на който не му харесва да ги избягва улици колкото щеш.
18
4
 
6
 
! Отговори
журналист преди 8 години
Бре , бре голямо откритие голямо нещо. Нашите учени откриха как се прави паве , ама жълто . Леле мале от САЩ питат за откритието .
17
2
 
5
 
! Отговори
Това е общоизвестно преди 8 години
До ined 15Това се прави,откакто съществува БАН в сегашния си вариант (от 1947 г.).Предишната наша Академия на науките и изкуствата,която е на самоиздръжка и на която държавната хазна осигурява заплати само за 2 (две) длъжностни лица, е обявена за развъдник на буржоазно влияние. Разритани,интернирани,лишени от право да работят по специалността си са наши учени,завършили висше в Западна Европа, ползващи се с уважение там.В "червената" БАН известни неща се обявяват за открития на "наши" учени.
16
0
 
3
 
! Отговори
Калоян преди 8 години
Валерия, не ми е ясно по каква публикация си работила ти. Това е досущ едно към едно копи пейст от снощното предаване на Милен Цветков. Как не ви е срам да сте толкова ***..л..мни в този сайт.
15
0
 
14
 
! Отговори
АРИАНа преди 8 години
Не знаех, че от естествено находище се добива материал по "алхимичен" път:). И сега какво се получи? В 21-ви век у нас алхимия, вампири... Радост и забава за народа.А иначе за жълтите павета само добро.
14
0
 
8
 
! Отговори
Паве преди 8 години
Унгарското изобретение се нарича "пирогранит". В Австроунгарските земи е широко използувано главно за покривни шинди. Не съм чувал и виждал павета на друго място , но сиггурно има. С такива шинди е покрита например катедралата Св.Стефан във Виена. Състава и технологията е известна. Сигурно може да се докара, но колко ли ще струва...
13
0
 
2
 
! Отговори
Jasmin Shengenov преди 8 години
bg ogradata na nai-tochnoto miasto v sveta. :)))))))
12
0
 
19
 
! Отговори
земята и хората преди 8 години
В музея за земята и хората има изложено едно жълто паве правено от русенската фабрика на братя Керемедчиеви преди 1944 г.
11
8
 
24
 
! Отговори
до 13 преди 8 години
Аре стига с тия глуспости, че народа нямал кво да яде.Как имаш интернет, пък нямаш кво да ядеш?!?!
10
3
 
8
 
! Отговори
Бавна Мисъл преди 8 години
Жълти паралелепипеди, добити по "алхимичен начин" в Унгария по древна, устно предавана рецепта ... мно'о мистично
9
32
 
7
 
! Отговори
Народа асвалт не яде преди 8 години
Хората нямат пари за ядене а тия разбойници в софиа само за жълти павета мислат. Софиа не е България г-да оправляващи!!! Трябва да давате пари и на другите градове.
8
8
 
6
 
! Отговори
Сп???нс преди 8 години
Въййй , британските учЕни къде са , обикновено те се занимават с подобни , важни за човечеството открития... Тоя път от БАН им наритаха жентълменските з***дници
7
2
 
11
 
! Отговори
WTF преди 8 години
Нищо им няма на паветата, (хлъзгави и неудобни били) , общината да се вземе в ръце и да затвори за движение на МПС всички "жълти" улици. ,както е по белите страни . За момента единствения по ужасен център , от софийския , който съм видял е в Рим
6
26
 
9
 
! Отговори
феодални старци преди 8 години
Запълват си времето с глупости.Жълтите павета са неудобни за пешеходци, детски колички, велосипеди, автомобили и са ужасно хлъзгави и опасни при сняг и дъжд. Най-добре е да се махнат и заменят с асфалт.
5
6
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Евала за това.А ако господата професори могат да открият как студената вода става топла , цена няма да имат....