Да помним Холокоста, призова Фандъкова

"Да не се допускат повече прояви на омраза и фанатизъм"
20 май 2015 21:57,
51
Да помним Холокоста, призова Фандъкова
Снимка: БТА

Всички ние сме отговорни да пазим спомена за чудовищните деяния на Холокоста заради паметта на шестте милиона невинни жертви, но и за да не се допускат прояви на омраза и фанатизъм срещу определи групи хора.

Това заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която откри кръгла маса по повод 70 години от края на Холокоста и от победата над нацизма и 25 години от възстановяване на дипломатическите отношения между България и Държавата Израел.

Организатори са Организацията на евреите в България "Шалом" и Дискусионен клуб "Маген". Представен бе филмът "Обречени на приятелство" на ученици от 134 СОУ "Димчо Дебелянов", посветен на възстановяване на дипломатическите отношения между България и Израел.

Кметът Фандъкова посочи, че е важно да се продължи политиката на запазване на етническия мир и разбирателството. Тя припомни подвига на българската интелигенция, която въпреки натиска е успяла да прояви решителност и смелост и да спаси 50 хиляди български евреи.

„Задължение е да бъдем на нивото на тези наши предци“, подчерта кметът.

Според нея трябва да се разговаря с децата и младите за Холокоста, за да познават те историята, да не повторят грешките от миналото.

„И днес в различни точки на света ежедневно биват убивани хора заради техни убеждения, вяра и идентичност. Затова темата е актуална днес, когато тероризмът достига до такива размери“, коментира кметът Фандъкова.

Председателят на организацията "Шалом" Максим Бенвенисти отбеляза, че България е една от страните, която не само е спасила своята еврейска общност, но и е помогнала в изграждането на Държавата Израел в нейните първи най-тежки години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аха арменците са по стока така ли
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДРУГАРКО УЧИТЕЛКЕ АМА ВСЕКИ ДЕН ИМ ГО НАПОМНЯЙТЕ ДА НЕ БИ СЛУЧАЙНО ДА ГО ЗАБРАВЯТ!!! ЧУЛИ??? АН ТЕ ТАКА!!! БРАО!!!
30
0
 
10
 
! Отговори
д-р Петров преди 8 години
Иначе г-а Фандъкова си е простичко селско девойче и ако не слушка и не дрънка глупости ще консумира негативната страна на живота!?...
29
1
 
17
 
! Отговори
д-р Петров преди 8 години
Шоа-холокауста да си го спомнят-празнуват и да не го забравят евреите които набутаха другите еврей в концлагерите....И тези които бяха пуснати с подготвени документи за Америка и тези евреи които бяха"капо" в лагерите!!! Те да си споменават и не забравят техния "фолк"
28
1
 
18
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
Защо Израел краде палестинска земя и убива палестинци всеки ден ? Направиха палестинският народ роби и земята му на ивици с бодлива тел и стени - По големи фашисти от тях - май в новата история - няма !
27
1
 
22
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
Всеки ден по новините ни говорят за евреите - ВЕЧЕ ми омръзна - Дали Плевнелиев дали кметицата - все за еврейските проблеми се говори - НИЕ не сме братски народи и тук е БЪЛГАРИЯ !! Омръзна ми 26 г да ни крадат и обират евреи в властта - Ако говорим за Холокоста - ами Русия колко жертви е дала ? в милиони повече от убитите еврейски банкери лихвари златари и диамантени търговци в Германия - Евреите не произвеждат нищо- от време оно - те са лихвари и банкери !
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много жалко, че Адолф не поживя още някоя и друга годинка да приключи с това гнусно племе, което е виновно за всички кръвопролития в света, включително и в наши дни.
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ХОЛОКОСТА и ХЕЛОУИН имат ли нещо общо, защото на мен ми звучат подобно.
24
1
 
16
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Ей, полит-не*астници! Защо да помня холокоста, когато се опитвате да обясните на децата ми, че не е имало турско робство?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
23
3
 
7
 
! Отговори
АНТИЦИОНИСТ преди 8 години
Единствения евреин, който признавам за водач е Путин!
22
1
 
16
 
! Отговори
Пижо преди 8 години
До АМИ ДОСЕГААми ето сега готвят за кмет на София циониста масон, ръководител на еврейския масонски клуб б'най брит монката паси, братовчеда на куневица. Те си ги въртят едни и същи. Подготвили са си хора за политиката, за изкуството, за образованието и си ги слагат там а тея хора имат съвсем други цели от тези които хората очакват от тях.
21
1
 
15
 
! Отговори
Джакхар преди 8 години
Искам да знаете още нещо, това е важно. Шестоъгълната звезда на флага на Израел е сатанински символ наричн хекс, това всъщност е знака на антихриста. Истинския знак който би трябвало да е на флага ако те бяха верни на Бога е менората - седмостенния свещник.
20
9
 
2
 
! Отговори
Браво преди 8 години
Браво на Борисов и Домусчиев.Туриха ножа на КОМУНИСТИЧЕСКОТО отборче ЦСКА.Само Левски.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо да го помним? Или ни вменявате вина за това, че сме си спасили евреите?
18
1
 
16
 
! Отговори
Джакхар преди 8 години
Що се отнася до нашата местна политическа обстановка, проучете и ще видите колко много от тях са евреи и как може да се очаква България да върви и да се развива. Те изпълняват нарежданията на световния ционистки конгрес, съвсем други са целите им. Аз се боя да не стане според словото на Господа към Ахава - понеже ти изпусна човека (народа) който бях предал в ръцете ти за заклятие (изтребване), ти и твоят народ ще идете на заклятие вместо него. Това за спасяването на евреите.
17
2
 
14
 
! Отговори
Джакхар преди 8 години
Искам и да знаете още нещо - синедриона е един от главните виновници за деградацията на морала, на семейството и на всякаква добра нравственост и има за цел докарването на лъже-христос или Антихриста. Защото като отхвърлиха истинския Месия - Христос те сега чакат фалшивия - сина на дявола, но напразна е надеждата им защото той ще се обърне срещу тях.
16
2
 
14
 
! Отговори
Джакхар преди 8 години
Аз пък искам хората да помнят и да знаят и да четат и да разберат кои всъщност са евреите и защо от този народ произлизат всякакви гнусотии и който народ ги е приел добро не е видял. Сега хора ако прочетете Откровение на Йоан, последната книга в Библията там се говори за Тайна - Вавилон Велики, Великата Блудница, майка на всички блудници и извращения на земята. Това е духовното име на Израел а гнусотиите са какво ли не - промотиране на обратни, феминизъм, комунизъм, интернационализъм и т.н.
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Бързо и евтино с новият авиоотряд Карлсон 28който живее на покрива в Банкя!
14
0
 
5
 
! Отговори
I don't care преди 8 години
Глада помни , глад и мизерия , ако не друго то исти ския глад ще те научи по трудния начин , глад и пак глад и пак глад и отново глад .
13
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не помнете Батак, ПОМНЕТЕ ХОЛОКОСТА.. това е държава и това са държавници, а това са овце, които се смятат за нация..