Все още неоткрит, а вече спорен - паметникът на Самуил

Недоволни критикуват стила и мястото на монумента
7 юни 2015 22:48,
194
Все още неоткрит, а вече спорен - паметникът на Самуил
Снимка: БТА

Утре, на 8 юни, понеделник, в 12.00 часа президентът Росен Плевнелиев ще участва в тържествената церемония, с която ще бъде открит паметник на българския цар Самуил в столицата. Церемонията за откриването на паметника на цар Самуил ще се проведе до сградата на базиликата "Св. София".

Фигурата е висока около 4 метра, а заедно с постамента ще достига внушителните 6 метра. Короната, предметите и дрехите на владетеля са заимствани от исторически предмети, а главата е възстановка на автентичния череп на цар Самуил, пише Нова телевизия.

Проектът е на Александър Хайтов, син на писателя Николай Хайтов. Днес по обед величественият монумент зае своето място пред очите на стотици любопитни. А в публичното пространство се разрази спор дали очите на владетеля трябва да светят.

В интернет започна подписка против поставянето му до базиликата "Св. София". Тя е инициирана от изпълнителния директор на фондация RiskMonitor Стефан Попов. С нея той призовава кметът Йорданка Фандъкова да отложи официалната церемония, на която се очаква да присъстват премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев. Недоволните критикуват стила на изпълнение на монумента и мястото, на което се планира инсталирането му.

Междувременно Чобанов влезе в спор с автора на монумента Александър Хайтов трябва ли очите на цар Самуил да светят в тъмното. "Направил съм нещо, което го няма в цял свят - един ефект в погледа на Самуил, който нощно време при запалено осветление срещу него, очите му леко ще фосфоресцират. Просто очите му ще изглеждат като живи", посочи Хайтов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Типично по български-никога няма да се направи нещо, а против него да не сочат няколко "компетентни" личности! То и по света е било така,нали са отричали и Айфеловата кула , а сега е символът на Париж!
151
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От КАТ заявиха, че очите задължително трябва да светят и през деня. Когато пред него преминава правителствен автомобил трябва да превключва от дълги на къси светлини за поздрав. А когато светофара се развали, очите му трябва да светят в различни цветове и статуята да се върти и да регулира движението.
150
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е толкова лош, със или без светещи очи, само не знам защо трябва да е забил поглед в земята!!!
149
3
 
9
 
! Отговори
Ирена преди 8 години
Как е възможно да има протестиращи и за това да се отстоява българщината? Като не Ви харесва, Вие се занимавайте с цялата разправия за да е възможно нещо такова да се доведе до край. Много ''общественици'' напоследък имаме в България със ''свободно право на протест''. .......Дали да му светят очите? Вие след малко ще инспектирате дали му е гъста брадата и дали са му бели зъбите? Това ли е най-важно драги ''общественици''?
148
4
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 164 преди 8 години
На "***" не им харесва..--Защо ми се струва, че точно на *** им харесва черно-златна статуя с очи на демон (светещи) до най-старата християнска църква в Европа?Едуард Ходос написа книга за ритуалите които предшестваха сегашното клане в Украина и на корицата на книгата му са трите (масонски) пилона построени в центъра, черно-златната статуя на "Арахангел Михаил" която е била бяла но пребоядисна черна преди майдана ... такива ми ти работи...
147
3
 
6
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 8 години
AKO IMA PAMETNIK NA ADAM....TRQBWA LI APARATURATA MU DA SWETI.....
146
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да се проучи тази работа. Не случайно ще му светят очите на Самуил. Да не би да е пра-пра дядо на Влад Дракула? Е това ако не е сюжет за Дан Браун, здраве му кажи.
145
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама много са големи тия бе, като толко знаят да везема да предложат и направят "правилен" паметник. В днешни дни е модерно да се протестира та дай на всичко да пречим.
144
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За мястото може да се спори, но в крайна сметак разрешението вече е изададено, а самуил наистина е владял Сердика. Другата възможност бе да махнат паметника на НДК и да го сложат там.А соц-паметниците нека отидат в новия музей - да не ги разрушават, но да не стърчат насред центъра на софия. Който иска да ходи в музея и да им се радва.
143
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не виждам какво лошо им да светят очите на Самуил? Ако трябва - охрана да се сложи окоол него. нещо повееч може да се сложи Гид на мястото и да се печели.Едва ли всичко е исторично ( паметника за левски не е) но като цяло около Св.софия може да се изгради комплекс и да се печели от него. защо да се ограничаваме до Самуил? за Гаврил Радомир знаем че бил Великан на ръст, Петър Делян го има на картини. нека направим склуптури на цялото царско семейство....Петър Делян, Персиян
142
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Типично за България. Едно нещо няма да мине без разправий,скандали,караници. Вечно ще има някой *** който трябва да е контра на нещо,после ще излезе другия *** който да осъди третия и така си я караме в тази нещастна държавица. Едно нещо не минава добре от първия път. Така е било винаги,и така ще си остане
141
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На руснаците не им харесва да го има този паметник по 2 основни причини:1-Самуил е браннил България от руски нашествия и не е добре да се помнят и познават името и делата му.2-Самуил е цар на българите. А Русия създаде Македония и се опитва да го направи македонски цар.
140
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната изцепка на тъмен балкански субект, направена по свой образ и подобие!!! Мръсотия и помия отвсякъде!!!
139
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На "***" не им харесва не само паметника а това че БЪЛГАРИЯ съществува на този свят ! Тяхната мечта е БЪЛГАРИЯ да отиде в историята , т.е. да престане да съществува ! За млдите БЪЛГАРИ остава задължението да се борят и отстояват правото И да пребъде в идните векове !
138
6
 
5
 
! Отговори
факт преди 8 години
Цялата съвременна евроейска култура е основана на Римската империя. От България през хилядолетиията е останало едно нищо. Сега дори не ни броят за държава, а за незначителна територийка населена с посредствени хорица някъде на Балканите.
137
4
 
2
 
! Отговори
до 174 преди 8 години
Ха, ти да си ходил напоследък в Римската империя-Хе само съм ходил, ами живея в тази империя само, че сега се нарича ЕС.
136
2
 
21
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
До 172: България е на-старата държава в Европа, която е запазила името си. Между другото Римската империя (която отдавна е останала само в историята) съвсем не е най-старата държава в Европа. Четете историята. А паметника на цар Самуил, показан на снимката, на мен ми харесва.
135
2
 
16
 
! Отговори
Архитект преди 8 години
до 172 , Грешката е твоя, провери добре! Римската империя в момента не съществува. Провери и годината на създаване на Италия! Сан Марино се водят най-стари, но са 50 000 само. След това сме ние и после всички останали 50 Европейски държави. Като Българин това би трябвало да го знаеш!!!
134
1
 
10
 
! Отговори
ani преди 8 години
До до 169 Ха, ти да си ходил напоследък в Римската империя...но България още съществува като държава!
133
0
 
22
 
! Отговори
Баба Меца преди 8 години
Не знам защо много хора скочиха срещу очите на статуята? Ако се вгледате по-добре, тези очи придават нещо като живот на бездушния камък, поне на мен така ми се струва. А между другото, древногръцките склуптори, гениални майстори, са оцветявали статуите си, признати за шедьоври, което ги е правило още по-привлакателни.