След 1000 години цар Самуил пак "видя" ослепените си воини

Одобряван или не паметникът на българския владетел вече е факт
Обновена: 8 юни 2015 19:18 | 8 юни 2015 15:30, Камелия Цветанова
212

Снимка: БТА

На фона на спора дали мястото му е до базиликата "Св. София", храм-паметника "Св. Александър Невски" и монумента "Ослепените Самуилови воини" на проф. Любомир Далчев, или не. Дали очите му да светят в тъмното или не, паметникът на цар Самуил вече е факт.

Още по темата

Монументът беше открит официално от президента Росен Плевнелиев и осветен от патриарх Неофит, а стотици българи почетоха паметта на владетеля на колене. Председателят на парламента Цецка Цачева и премиерът Бойко Борисов не уважиха церемонията. Там обаче имаше представител на кабинета – вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Въпреки недоволството на гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство, на отриването на паметника днес протестъри нямаше.

Дали не успяха да се организират или се отказаха от намерението си да изразят несъгласието си с поставянето на монумента точно но това място, така и не стана ясно, но в край сметка на откриването имаше само хора, които категорично показаха подкрепата си за отдаваното на почит на цар Самуил.

Държавният глава обаче не спести критики и упрекна, че "все още се откриват паметници на един управник, който щеше да подари България като 16-та република" на СССР, така се надява монументът на цар Самуил да не ни разедини като нация.

"Като президент ще се радвам националните паметници на велики български владетели да се множат, длъжници сме на младите за това", каза президентът.

Той призна, че имаме паметници на съветската армия, но не и на основателя на българската държава.

Плевнелиев призова и за връщането на костите на цар Самуил в България, което според него ще бъде и акт на историческо помирение между два народа - българският и гръцкият, които са воювали години наред в миналото.

"Българската държавност не бива да се успокои докато тленните останки на Самуил не намерят вечен покой в родината и то точно тук в базиликата "Света София", в която той се е черкувал", каза още държавният глава.

По този начин той защити и служебния кабинет за избора му на мястото за паметника. Основната причина на Близнашки да се спре на това място са исторически сведения, според които бащата на цар Самуил – Никола, е бил комит на област Средец.

"Сякаш символично срещу паметника на Самуил има уникална скулптура на самуиловите воини, а зад паметника е "Света София", вековният духовен символ на столицата, едно напоено с история място, което е тясно свързано със съдбата на цар Самуил", обясни президентът.

Според него цар Самуил и неговите воини са показали как се води битка за България до последен дъх, а делото му е повече от актуално и днес, когато отстояваме каузата на демократичната българска държавност и европейско бъдеще.

Плевнелиев специално благодари на посланика на Македония, който също присъства на церемонията по откриването на паметника.

"Надяваме се с нашите братя в Македония скоро заедно да отбелязваме делото на цар Самуил", добави той.

Паметникът на българския владетел е висок 4 м, а постаментът е 2.20 м. Инициативата за издигането му е по повод 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил, като идеята беше подкрепена от Столичната община през есента на миналата година.

След провеждането на конкурс, в който се включиха 21 проекта, журито избра проекта на скулптура Александър Хайтов и проектантите Росен Гурков и Мария Гуркова.

В неделя обаче се разбра, че зам.-кметът на София по културата Тодор Чобанов не е съгласен с решението на автора - очите на цар Самуил да светят на тъмно, затова и даде заявка, че най-вероятно те ще бъдат сменени.

От НСО пък се чудеха днес какво да правят с дрона, изпратен от Dnes.bg да снима откриването на паметника.

Причината е колкото прозаична, толкова и абсурдна – не знаели как да процедират с летящото устройство.

Служители по сигурността обясниха на нашия екип, че ако машинката излети, тя ще бъде заглушена от службите и така реално няма да може да има безжична връзка, за да осъществи снимането.

Пък и не се знаело как ще реагират снайперистите, които пазели властта, можели да преценят и да стрелят по дрона, тъй като все още няма законови разпоредби как да се действа... с дрон.

В крайна сметка обаче дронът излетя, след като гардовете на НСО разхлабиха пропускателния режим. Какво снима той - ще видим по-късно днес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
1
 
! Отговори
как мара преди 8 години
хора,осъзнайте се!!паметникът е великолепен!!имаме нужда от него като БЪЛГАРИ!!
125
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вижте, ако можете, размера на леглата във френските, испанските дворци и ще разберете че, западноевропейците през средните векове са били изключително ниски! Човечеството е еволюирало много от тогава в посока ръст. Това са били лилипути по днешните ни представи. Така че, владетел като Калоян, от порядъка на 1.95 метра (според намерените кости) е бил гигант в сравнение с 1.4-1.5 рицари. Разкопките от разни български воински погребения често сочат среден ръст между 1.8-2.00метра. Те са имали невероятно физическо надмощие!
124
0
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
До 195: Откъде у нас такъв национален нихилизъм? "Калоян бил дребен" Точно Калоян, когото папа Инокентий трети нарича "славния цар на българите" и който, според Бонифаций Монфератски е унищожил цвета на западното рицарство.
123
0
 
1
 
! Отговори
8 преди 8 години
До АнонименАМА ТИ СИ СЪВСЕМ НАЯСНОС ИСТОРИЯТА !КАЛОЯН СЪЩО Е БИЛ ДРЕБЕН!!!!!!!!!!!!!!!
122
0
 
11
 
! Отговори
МИ6 преди 8 години
Толкова ли е трудно НЕУКИЯ БЪЛГАРИН да разбере колко ВЕЛИКА е неговата история и да приеме появата на ПАМЕТ за нещо нормално!! Защото май западняците много по силно любят и тачат БЪЛГАРИЯ от колкото недоучилите ДИВАЦИ на собствена територия???
121
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
статуята си е хубава а о4ите са намек за едни от БЮРМ какви са
120
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Василий 2 казва Самуил цар на Българите не е като да не е знаел с кого воюва .
119
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Самуйл верно е дебни4ък 1. 65 ама е по висок примерно от Путин . Ако ви трябват високи Калоян е поне 1.95 се пак костите на двамата са запазени .
118
1
 
6
 
! Отговори
бглюбец преди 8 години
До Koko такива като тебе още тогава са ги убивали ........ пречат на обществото........
117
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ех тоя дрон на dnes.bg голямо писане писахте за него :)))
116
20
 
3
 
! Отговори
Koko преди 8 години
Цар Самуил бил цар Ана българите...... ХмЦар на македонското и софийското племе да ама чак на българите.......Четете другари четете си историята и тогава хвалетеДокато болярите му да умирали да го пазят той се е крил при незаконната си жена на Охридското езерцеПосле един поход до софето И пак обратно- и после няколко десетки хиляди слепи....
115
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
иакво е това ЧУДО невиждано и нечувано е НСО - наи обикновени бодигардове които имат същите права като всеки един човек населяващ БъЛГАРИЯ. снаиперисти и разни други всеки има право да си разположи стига да има средства за това.нсо обикновени пазачи са това не им се стряскаите .казано просто дупелизци
114
3
 
7
 
! Отговори
нинджа преди 8 години
Учудвам се на думите за Гърция на хомо президента ни... Не съм очаквал да прояви някаква минимална смелост...Може би това е само защото Гърция е в немилост заради финансовия си крах. Иначе Роската е лека нощ. Гледах го на живо - прилича малко на мистър Бийн. Макар, че предпочитам последния за президент
113
0
 
7
 
! Отговори
бг неутрал преди 8 години
лош знак дори и за такова събитие сте неадекватни в коментарите си сигурно ще сте единни при откриването паметника на цар киро
112
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искам една кутия за монети до паметника.Пускаш 1 евро - светят му очите.Пускаш 2 евро - пее.Пускаш 3 евро - танцува.
111
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
kakвато столицата такива са и паметниците
110
7
 
19
 
! Отговори
ВОИН АТАКИСТ преди 8 години
Сидера що не отиде на откриването, мушморока неедин?
109
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сеа ша има ли ден да ударим по едно 3а царя които бил висок 1,65 а аспарух по малак ли е
108
3
 
24
 
! Отговори
добърденидиоти преди 8 години
А бе ще Ви задам един въпрос само ! Така докато се разхождате по скапаните улици където и да било в България видяхте ли някой който е щастлив в момента ?И темата приключи сега !
107
0
 
7
 
! Отговори
!? преди 8 години
Патриотичния фон ко думат по въпроса