Самуил бе началото: Готвят още 2 нови паметника в София

Бюст на Левски и монумент за спасяването на българските евреи ще се издигнат в столицата
10 юни 2015 07:00, Красимир Ангелов
91
Самуил бе началото: Готвят още 2 нови паметника в София
Снимка: Reuters

След официалното откриване на паметника на цар Самуил в понеделник, два нови паметника ще бъдат издигнати в София в близко бъдеще. Става въпрос за монумент, посветен на спасяването на българските евреи през Втората световна война, както и бюст на Васил Левски, съобщава “24 часа”.

Още по темата
9 юни 2015 10:10
361
Очаква се на сесията си в четвъртък Столичният общински съвет да разгледа исканията за новите монументи.

Искането в София да има паметник - символ на спасените 50 000 български евреи по време на Втората световна война, е от инициативен комитет, начело с вицепремиера Румяна Бъчварова. Символният знак ще бъде поставен в градинката между парламента, бул. “В. Левски” и Националната художествена академия.

Изданието припомня, че след конкурс през 2013 г., организиран от Съюза на художниците, за реализация е избран проектът на скулптора Момчил Цветков и арх. Георги Цветков. Същият паметник ще бъде поставен и в Тел Авив, като откриването на двете места трябва да се случи в един и същи ден.

От Военната академия пък са поискали разрешение в парка на учебното заведение да бъде поставен бюст-паметник на Васил Левски. Инициативата е на комитета на випускниците на НВУ “Васил Левски” и е подкрепена от военно-патриотични организации.

Паметникът на Апостола на свободата ще бъде от бронз и ще бъде поставен западно от централния вход на сградата, в която се е помещавало бившето военно училище.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
трябва един голям паметник на Хитлер пред израелското посолство
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 72Изродщината ти е безгранична
47
2
 
2
 
! Отговори
аааа преди 8 години
Ще ги стигнем македонците!
46
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предлагам да се вдигне паметник на Сорос, човекът с най-много фенове, особено в София, чиято заслуга за най-многобройните митинги е неоспорима.Ще могат да си ходят при него и да му се кланят
45
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спасяване на най-долното племе евреите, не е нещо, с което един нормален народ би се гордял ...
44
6
 
5
 
! Отговори
Станислав преди 8 години
Срам ме е от вас сгран долна нещо толкова Българско а вие ругаете промити мозаци с робско съзнание
43
9
 
4
 
! Отговори
Смях в залата!!!Уау! преди 8 години
Кой каквото ще да казва за София-града голяма.но в нашето Аскую сме номер повичи от едно-едно плюс в Света!От цял свят само тука има паметник в центъра-до чарка де,на ЗАВИСТТА бре!Освен това и на БЪБА ЯГА с метлата пред кметството ни!Бууухахахха!!!До две години ще издигнем и на непобедимия ни тенисист Дришу Марийкин и на неуловимия ни финансист ИЦЕ БИСЕРАКИ бре!Браточето му Марио вече събира подписи!Той пък е вечния СИНДИКАЛИСТ!В нашето Аскуую пък беше първия обир(въоръжен!)на банка бре-1978гУАУ
42
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Паметникът на Живков-снишен,по-нисък от тревата ,скрит в черния боб.Хайде по живковски да се снишим-раз,два ,три,залегни
41
10
 
5
 
! Отговори
Koko преди 8 години
Самуил разбирам- царя на макетата и на шопетата . Той и без това по-далеч от Средец не е стъпвал. Ама Левски каква работа има у шопско дето е обесен там не ми вдява главата. А също и еврейте в шопско си нямат идея как са спасени ама ......
40
7
 
6
 
! Отговори
погр ебален агент преди 8 години
До като очите на паметника на Самуилчо святкат нощно време, в джобовете на паметника на пожарникарчето ще дрънкат не семки и бонбонки, а кинти и патронки.
39
9
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Новият паметник ще бъде Тиква сред магнолии за алчните му очета ще бъдат използувани фарове от стар ЗИЛ
38
8
 
11
 
! Отговори
без боклуци преди 8 години
Самуил бе началото: Готвят още 2 нови паметника в София - на пожарникаря и на пожарникаря.
37
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде сега да направят и общ паметник на Орешарски и Пеевски! Пеевски нощем да пуска два червени лазерни лъча от очите. А Орешарски на всеки 10мин да изпуща розова газ из задницата!
36
3
 
4
 
! Отговори
Ганьо преди 8 години
До Анонимен 70---точно "на гол тумбак" се раждан не само големият патриотизъм, ами и "по-страшни" неща ....погледни назад в историята!
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Пу Таран Агаима на турците дето взривиха влака в БУНОВО , Стара Загора , Пловдив , Варна , Бургас но тогава някаквите си там естети и моралисти не протестираха а къде бяха когато откриха паметник на американците бомбардирали София който паметник е също в София
34
9
 
10
 
! Отговори
Ганьо преди 8 години
До АнонименНе мога да се съглася, че стойката на "върколака" Самуил е подходяща за Цар! Това е стойка на монах, опрял се натежал върху кръста!Паметника е ОТВРАТИТЕЛЕН!
33
5
 
9
 
! Отговори
Ганьо преди 8 години
Реалната ситуация с "върколака" Самуил е, че Ореховото правителство е решило да даде едни пари на сина на Хайтов. Ей това е истината! Сегашното Боково правителство ,кой знай какви "творения" ще нацвъка и то...
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОГА ЩЕ ИЗДИГНАТ ПАМЕТНИК СТАТУЯ НА ЦАР ИВАН АСЕН ВТОРИ !?!?
31
1
 
5
 
! Отговори
история преди 8 години
Що пък до Т. Живков ще спираме? Направо и Делян Пеевски и Ахмед Доган - Сокола да им сложим паметници на алеята.
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подиграваме се на македонците, защото сме същите, като тях- парадираме с патриотарщина и изкривена история. Който е ходил в Скопие скоро знае какво има там в момента- целият град е осеян с паметници, които прави една фирма.