Частници плячкосват нагло "Борисовата градина"!?

Къде в Европа има парк с автокъща, пита арх. Петър Диков
23
Частници плячкосват нагло "Борисовата градина"!?
Снимка: Булфото, архив

Няма да се допуска ново строителство в Борисовата градина, зарече се главният архитект на Столична община Петър Диков, който защити процедурата по нов подробен устройствен план на парка и обяви, че целта е общината да си върне собствеността на терени, които според него са били придобити по неясен начин до 2005 г. от частни собственици.

Още по темата

"Хората с частни интереси в Борисовата градина, навлезли в нея между 1990 и 2005 г. няма да бъдат щастливи от новия устройствен план", коментира той.

Именно те според него ще са най-големите противници на новия ПУП и очакванията му са да го обжалват в съда.

Той отбеляза, че в парка има плячкосани терени и така от 3500 дка парк се оказва, че 250-300 дка са частни имоти, но те се намират на ключови места.

Стремежът е с новия план те да бъдат върнати на общината, да станат публично-общинска собственост, тоест неотменна част от парка като функция.

Диков подчерта, че едва ли има парк в Европа, на чиято територия да се намира автокъща и даде за пример "Капитолия", които продавали коли в самата Борисова градина.

"Проблемите със собствеността в Борисовата градина са уникален хаос, целево създаден от годините на началото на Прехода", отбеляза главният архитект.

Той припомни, че идеята да се започне регулирането на Борисовата градина е още от 2007-2008 г., но изследването на собствеността е отнела повече от две години.

Според Диков планът, който предстои да бъде разработен, за разлика от други устройствени планове, има една единствена цел - да опази и да защити публичния и обществения интерес.

Журито ще избере проект, на чиито автори ще бъде възложено изработването на ПУП в целия обхват на градината от Орлов мост до Ловния парк, каза Диков.

В обявения от общината конкурс участват 7 фирми, а журито, което ще одобри една от тях, стартира работа в понеделник - 15 юни.

"Планът ще бъде достатъчно публично обсъждан, коментиран и преработван - толкова пъти, колкото е необходимо", обеща главният архитект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От Капитолия не искат да си плащат на кметицата и на архитектчето й ли, та да се пъне мисловно така този джиниъс. Днес явно му е ден да ръси мозък, макар че идеята паркът да е истински парк, а не и авто- такъв, ми допада.