Частници плячкосват нагло "Борисовата градина"!?

Къде в Европа има парк с автокъща, пита арх. Петър Диков
23
Частници плячкосват нагло "Борисовата градина"!?
Снимка: Булфото, архив

Няма да се допуска ново строителство в Борисовата градина, зарече се главният архитект на Столична община Петър Диков, който защити процедурата по нов подробен устройствен план на парка и обяви, че целта е общината да си върне собствеността на терени, които според него са били придобити по неясен начин до 2005 г. от частни собственици.

Още по темата

"Хората с частни интереси в Борисовата градина, навлезли в нея между 1990 и 2005 г. няма да бъдат щастливи от новия устройствен план", коментира той.

Именно те според него ще са най-големите противници на новия ПУП и очакванията му са да го обжалват в съда.

Той отбеляза, че в парка има плячкосани терени и така от 3500 дка парк се оказва, че 250-300 дка са частни имоти, но те се намират на ключови места.

Стремежът е с новия план те да бъдат върнати на общината, да станат публично-общинска собственост, тоест неотменна част от парка като функция.

Диков подчерта, че едва ли има парк в Европа, на чиято територия да се намира автокъща и даде за пример "Капитолия", които продавали коли в самата Борисова градина.

"Проблемите със собствеността в Борисовата градина са уникален хаос, целево създаден от годините на началото на Прехода", отбеляза главният архитект.

Той припомни, че идеята да се започне регулирането на Борисовата градина е още от 2007-2008 г., но изследването на собствеността е отнела повече от две години.

Според Диков планът, който предстои да бъде разработен, за разлика от други устройствени планове, има една единствена цел - да опази и да защити публичния и обществения интерес.

Журито ще избере проект, на чиито автори ще бъде възложено изработването на ПУП в целия обхват на градината от Орлов мост до Ловния парк, каза Диков.

В обявения от общината конкурс участват 7 фирми, а журито, което ще одобри една от тях, стартира работа в понеделник - 15 юни.

"Планът ще бъде достатъчно публично обсъждан, коментиран и преработван - толкова пъти, колкото е необходимо", обеща главният архитект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Софиянски се е нагушил сега други ще оправят бакиите му.
20
0
 
3
 
! Отговори
Нина преди 8 години
Един път ми се наложи да обяснявам на чужденец защо има автокъща в парка и трябваше да си измислям какво ли не за да оправдая съществуването и. Дойде ми на ум да кажа, че е временно докато се построи метрото. Да ама не. Май тая автокъща ще завземе цялата Борисова градина.
19
0
 
5
 
! Отговори
Дядо Петър преди 8 години
А какво става с лятната къпалня "Мария Луиза" бе, общинари скап-ни?Още колко години ще стои затворена, само защото някоя си мутра гръмнала друга мутра?Не зная дали трасето на околовръсната ЖП линия попада в парка, но кой тихомълком отнесе релсите и траверсите от Хладилника та чак до Цариградско шосе? И кой прибра парите?И кой плаща на пазача на наскоропо строения подлез под "Яворов" срещу "Златовръх" да спи по цял ден в кабинката си? А през подлеза я мине някой към гората, я не.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако се направи това с данъците и по морето на всички постройки данъкът им да зависи от отдалечеността до плаж и плътността на застрояване плюс една мега яка еко такса и, ако дължимият данък надхвърли определена сума, имота да се пуска на търг, да видим дали собствениците сами няма да разчистят бетона от плажа.Но се иска Държава!
17
0
 
3
 
! Отговори
Кифла преди 8 години
Аз предлагам да се промени начинът на формирането на данъците. Не може ние, в някаква забутана уличка, с дупки по тротоарите и всякакви *** в бившия квартал Ючбунар да имаме същата данъчна оценка като магазин на 1 етаж на "Пиротска".Данъчната оценка трябва да е близка на пазарната. Опитен брокер за броени дни може да изготви данъчното райониране на цяла София.Като шибнете един мега як данък на Капитолия и се постараете да го събирате, те сами ще се махнат.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Диков, мафията знае, питай нея и не се прави на изненадан.
15
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Диков, когато бутнеш " Капитолия" ела ми се похвали. Тези мутри плащат яко нагоре и са неразбиваеми. Нали си имаме кметица? Нека мършата да изгони автокъкаща да я видим какво може. Нали на Тикваров е верна дружка.
14
0
 
7
 
! Отговори
!? преди 8 години
Парк, после идва -АВТО парк, неуките европеици да идват да ги научим как се излиза от кризата, чрез самодеиност и творчество
13
0
 
24
 
! Отговори
набюдател преди 8 години
Градинката на народният театър също се превърна в търговска зона бул Витоша също се превърна в търговска зона въпреки предвиденото че ще е пешеходна !!!Градинката на Седмочисленици също е търговска площ въпреки забраната в територия на църква да се извършва търговска дейност различна от църковната !!!Бутнаха мавзолея да си сложи някой кафето там и химическите тоалетни МАФИЯ!!!
12
0
 
24
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Диков незнае ли къде в Европа мафията си има държава?!
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АРЕЕЕ ВРЕМЕ Е ЗА КРАДНЕНЕ......ОТНОВО. Журита, Мурита, Кметове и секва долна ***. Нареждайте се на авантата. НАРОДО ЧЕРПИ. Платете са на имотните стопани яка цена, за да ги върнат, после конкурси, пара, конкурси-пара и накрая като се тегли чертата - нищо не е свършено, а каквото е свършено...се разпада за по-малко от година!
10
1
 
16
 
! Отговори
до А /номер 9/ преди 8 години
Абе то и политиците ги кълнете всяка вечер, ама гледам в добро здраве са! Пък и хубави автомобили карат, в палати живеят!Обикновения човек уж никой не го кълне, а живее като скот, боледува от страшно болести и живее нещастно!
9
0
 
16
 
! Отговори
А преди 8 години
Срещу нашият блок на детска площадка един "умен" построи "бизнес"-къща. И веднага обяви я за продан. Цял квартал я прокле, та къщата стана непродаваема.
8
2
 
26
 
! Отговори
без боклуци преди 8 години
"Капитолия" е мутренска фирма и продава коли само на мутри.
7
2
 
35
 
! Отговори
до AZ... преди 8 години
То цяла България се изсипа в София така, че.... да София е България....
6
19
 
11
 
! Отговори
Az преди 8 години
София не е България ! Стига водещи новини само за столицата...
5
7
 
7
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Диков да не се прави на отворен, ами да отпусне некой лев за улиците в Редута, че си е е...
4
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да накажат тези които са създали този хаос. Някой си е сложил подписа под документ за да може да има автокъща или каквото и да било. Сериозни санкции.
3
1
 
38
 
! Отговори
mda преди 8 години
Ако наистина се заемат и настъпят интересите на тези меко казано мафиоти ще бъде крачка в правилната посока...
2
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мисля, че Петър Диков достатъчно се изказва тия дни. Ще стигне за целия летен сезон, нека си вземе отпуска.