"Умни" светофари пращат в историята катаджиите в будки

Новите устройства ще регулират както автомобили, така и пешеходци
17 юни 2015 07:00,
36
"Умни" светофари пращат в историята катаджиите в будки
Снимка: "Труд"

Катаджиите, които командват светофарите в София от будки на кръстовищата отиват в историята. На някои места те ще изчезват още от септември. Другаде ще продължат да „командват” още около година и половина. До края на 2016 г. обаче всички те ще бъдат заменени от автоматичното управление на около 170 „умни” устройства по възловите кръстовища на столицата, пише „Труд”.

Още по темата
Тогава ще настъпи и краят на ръчното управление на светлините, които регулират трафика, каза зам.-кметът по въпросите на транспорта Любомир Христов.

Интелигентните светофари са част от т.нар. Център за управление на трафика, който трябва да заработи от август. В момента по най-натоварените кръстовища в столицата полицаи управляват ръчно светофарите.

Новата система предвижда на около 200 метра от светофара на пътната настилка да се монтират датчици, които отчитат броя на автомобилите и на базата на тези данни се дава приоритет за съответното направление и дължината на зеления сигнал. Данните пристигат и в центъра, така там ще има обща картина на цялостното движение в столицата. При задръствания с предимство ще преминават колите на градския транспорт, както и линейки и пожарни, които ще подават сигнал към светофара, а системата ще им осигурява зелено.

По план до края на 2015 г. модерни светофари ще има на 80 кръстовища. Такива вече са факт на Лъвов мост, Семинарията, булевардите „Г. М. Димитров” и „Ал. Стамболийски”. В момента се монтират по бул. „Царица Йоанна”, предстои подмяна на уредбите по бул. „Цар Борис Трети”, бул. „България” и в центъра.

Освен за шофьорите новите светофари ще важат и за пешеходците, които ще трябва да натискат бутон, за да укажат, че искат да пресекат в дадена посока.

Очакванията на Столичната община са след въвеждането на новата система да се намали времето за движение с около 25-30 процента. Предварителните анализи показват, че до 7-9 на сто ще спадне консумираното количество гориво общо в града.

По новите светофари ще се монтират и камери, които ще следят не само дали колите не карат с превишена скорост, но и дали минават на червено, както и дали спират на пешеходна пътека, а информацията ще се препраща в КАТ.

В момента 18 столични кръстовища се контролират от катаджии целодневно и още 9 при засилен трафик в часовете между 7,30 и 9,30 ч и от 16,30 до 19,30 ч, обясниха от полицията. Там, където има таймери, вместо секунди се появяват буквите “РУ” (ръчно управление).

Най-често по този начин работят устройствата на Орлов мост и при Софийския университет. Ченгетата обясняват това с насочването по коридор на линейките и пожарните към южните квартали и летището. Но обикновено стремежът им е да отпушат тапите по направление на булевардите “Цариградско шосе” и “Цар Освободител”, като в същото време тотално се задръстват “Евлоги Георгиев” и “Васил Левски”, тъй като от будките нямат видимост към тях. Подобна е ситуацията и на бул. “България” и пресичащите го булеварди “Гоце Делчев” и “Тодор Каблешков” и “Иван Гешов”.

Освен от будки униформените могат да командват светофарите и от пултове на открито. На новомонтираните устройства също има секции за ръчно управление. Но и при този начин на превключване ченгетата не виждат дали се образуват колони. Така в повечето случаи създават проблеми, отколкото да подпомагат движението.

Хаос в трафика настава и когато по някаква причина - ремонт, затваряне на улици заради спортни състезания, шествия и т.н., катаджии бъдат пратени като регулировчици. Една от причините е, че все по-малко шофьори помнят или изобщо познават сигналите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: КАТполицайсветофар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
7
 
! Отговори
Луд с Мотика преди 8 години
И... катаджиите остават гладниииии, супер.
8
11
 
4
 
! Отговори
партиен член преди 8 години
Тия умни сфетофари са и малко опасни.Започнаха да слагат едни нови боядисани в жълто и черно.Спираш на червено обаче срещу теб виждаш зелена светлина от бутона който е за пешеходците.Няколко пъти видях шофьори които минаха на червено защото ги обърка тази зелена светлина.Направиха го неволно но особено през ноща е много опасно.
7
1
 
18
 
! Отговори
от коневръза преди 8 години
Колкото и да са умни светофарите, шофьорите са си все същите ***. Без умни светофари в Англия, Германия, Швейцария така нагло ли караха като в България? Не.
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жалко че няма с какво да се заменят останалите полицаи
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това със светофарите го слушам от 5 години
4
2
 
12
 
! Отговори
NZ преди 8 години
А никъде не се споменава бул. България. Кога ще оставят там управляващите да си чакат в задръстванията, както нас простосмъртните им работодатели?
3
0
 
7
 
! Отговори
софиянец преди 8 години
По-умният печели :)
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знаем ги ние тези Умни светофари Минават се на Втора с *** Газ
1
2
 
18
 
! Отговори
Жо преди 8 години
НАЙ-ПРОСТИЯТ електрически уред е светофара ,защото замества милиционера.