Подлез ще "свири" на софиянци от днес

В него ще може да се учат и стъпките на народни хора
30 юни 2015 08:35, Александър Попов
3
Подлез ще "свири" на софиянци от днес
Снимка: Булфото, архив

Първият софийски музикален подлез между бул. "Цариградско шосе" и ул. "Александър Жендов" ще "засвири" официално днес от 10:00 часа. Проектът е дело на инициативата "ПОдЛЕЗНО" и има за цел да направи градската среда по-удобна и по-красива за всички, съобщават организаторите.

Стълбите в новия подлез са боядисани като клавиши на пиано. Монтираните гигантски декоративни тонколони и аудио касетки напомнят за близкото музикално минало, а петолиние с ноти от грамофонни плочи учат децата на азбуката на музиката. Голямата атракция е музикалният инструмент "оргафон", който е изработен от водопроводни тръби и през летните месеци минувачите ще могат да посвирят на него с джапанките си.

Българското фолклорно творчество също намира място в проекта, благодарение на инициативата "Таратанци". В подлеза всеки има възможност да разучи стъпките на българско хоро. За завършек на цялата подземна "музикална сцена" млади таланти, избрани с конкурс, допълват картината от графитите, запазени умишлено от екипа при почистването на стените.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: софияподлез
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
da im sviri pogrebalnia marsh .
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е добре, а ако почне общината от време на време и да ги мие тези подлези ще бъде направо чудесно!