Битка за смет: 1000 лв. глоба, ако ровиш в кофата

Подозират, че зад клошарите стоят сериозни бизнес интереси
7 юли 2015 12:56,
104
Битка за смет: 1000 лв. глоба, ако ровиш в кофата
Снимка: архив Булфото

Рециклиращите фирми и клошарите продължават битката за боклука ни. В борбата се включи и общината в София. Тя подготвя наредба, която предвижда до 1000 лева глоба за всеки, който рови в кофите за боклук. Автор на проекта е общинарката от ГЕРБ Лорита Радева.

Пълна подкрепа за наредбата даде и шефът на "Екопак" Тодор Бургуджиев, който обясни, че клошарите взимат от кофите за боклук най-ценните рециклируеми материали. Така за фирмите оставали около 5-7 на сто от тях, вместо очакваните 80%.

"Това е нашият бизнес. Друг въпрос е социалният елемент. Това, че някой няма какво да яде, не е наш проблем, а проблем на социалното министерство и на социалните институции", отвърна Бургуджиев пред "Нова телевизия" на констатацията, че клошарите изкарват прехраната си в кофите.

Шефът на "Екопак" обясни още, че фирмата му е инвестирала в контейнерите, за сортирането, рециклирането и др. Той нарече кражба посягането към "материалите в контейнерите".

Бургуджиев изчисли, че загубите за рециклиращите организации са между 7 и 9 млн. лв. на година. Според него глобата е първата стъпка за забрана на ровенето в кофите. Той обясни и че в европейските страни за подобни деяния се влизало в затвора.

Бургуджиев намекна и че голяма част от клошарите, които взимат хартията, стъклените и пластмасовите бутилки са част от по-голяма организация, която иска да вземе бизнеса на рециклиращите фирми.

"Нека да разделим клошарите на две категории. Едната категория са бедните хора, които търсят храна в контейнерите, а другата категория са хората, които взимат материалите за рециклиране. Тях не ги жалете, те вече са милионери", каза той.

Лорита Радева също обясни, че не става дума за наредба, която е насочена срещу оцеляването на хората.

Междувременно клошари споделиха, че изкарват по 4 – 5 лева, а в добрите дни и по 20 лева на ден от ровенето в кофите, с които осигуряват прехраната си. Възрастна жена пък показа "сергия за един лев", на която продава вещи, изхвърлени в кофите, които мъжът, ровейки в тях, е намерил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЛибералният капитализм е най-справедливата обществена система. Който е кадърен, работлив, пробивен, който може да прави бизнес - той живее добре. А ако си мързелив, смотан, некадърен и некфалифицира тогава си бедняк и клошар. Който не работи - не трябва да яде, така е най-справедливо. Либералбият капитализъм няма алтернатива, алтернативата е комунизма - мизерия и бедност както беше преди 1989та година.
42
1
 
8
 
! Отговори
с преди 8 години
Тоя феномен с хората, които делят храната си с уличните животни по казаните, е едно от прекрасните достижения на "демокрацията" у нас. При бай Тошо такива идилични картини липсваха, но пък сега са ежедневие. Та демокрацията създаде хората бъркащи по казаните, принуди ги така да съществуват, и сега ще им иска пари за тази хубава привилегия да бръкнеш в коша и да вземеш каквото харесаш.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Реално погледнато клошарите вършат работата по-ефективно. Нямат разходи за гориво, за осигуровки, няма и печалба, която да я плащаме ние чрез данъци. Проблема е, че не могат да лапат и от ***.
40
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В такъв случай за напред ще си оставям торбата с *** до кофата, а не вътре в нея. Пълна простотия е да глобяват с 1000 лева хора, които даже не са и сънували да имат толкова пари.
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според мен най-добре клошарите да се назначат на работа да пазят по няколко контейнера.Клошарите ще имат правото да те проверят какво хвърляш и къде.Примерно ако си решил да хвърлиш бутилки стъкло или пластмата в общия ***, те имат правото да те върнат да ги хвърлиш дето трябва ;)
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За пореден път някъде ще отчетем колко много сме напред с прилагането на евродирективите (на хартия), а за невъзможното им приложение на практика ще се мълчи и ще се правим на ущипани моми. Но кого го интересува, нали се отваря поредна възможност за усвояване на пари по програмите + съпътстващите ги информационни и медийни кампании.И най-вероятно за пореден път най-слабото звено в цялата уйдурма ще се окаже контролът на изпълнението. Защо ли се сещам за пълното отсъствие на каруци по улиците.
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Красивите, умните, интелигентните.....по-мъдро решение не могат да измислят.1 000 лв., този който рови в кофите за смет не рови от хубаво и от щастлив живот пълен с блага.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чудя се защо общината плаща милиони на фирмите за почистване.Да закупят машини и да антажират в тази деиност безработни, роми и т.н.Хем ще се интегрират хем общината ще е на печалба и градът ще бъде по-чист.
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха,ха,ха!!!Тези хора ако имат 1000 лева ще ровят ли в кофите за ***.Ще ми бъде интересно да разбера как са глобили един клошар и дали си е платил глобата.Тия от парламента май ги хванала вече лятната жега и нищо смислено не раждат тиквите им.Да излизат в отпуска вече за да не ни дразнят поне.
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За милиони няма закони, за кокошка няма прошка.
33
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В САЩ доколкото знам *** се заключва - и отиваш в отключваш кофата - изхърляш ***, пак я заключваш. Това се прави не само заради клошарите, на и заради разин мечки и други вредители. до всеки ресторант или частен дом има кофа с Ключ( Трябав да се въведе и у нас.
32
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плащам такса смет да ми извозват отпадъците, минава една група хора и обират част от тях с което отпадъците ми намаляват.Извод => трябва да ми намалят таксата за смет, защото по-рядко минават да събират кофите.Втори извод - схемата на клошарите милионери е по-добра от на фирмата губеща милиони.трети извод - баси проблема... до *** стигнахме, а преработващият завод кога?
31
1
 
5
 
! Отговори
Минчо преди 8 години
Аз съм против глобите, но трябва да се въведи някакъв ред. Често ровещите в кофите изхвърлят куп отпадъци по тротоарите и улиците. От друга страна Екопак са прави. Подменят често контейнерите за разделно хвърляне на отпадъците. Клошарите ги обръщат и чупят дъната и каквото не вземат остават разхвърляно наоколо. Гледката е грозна и нехигиенична. Тези фирми изпращат коли всяка седмица и вместо да събират сортираните отпадъци намират счупени контейнери. От тези отпадъци се издържат фирмите.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в Боклюджийския биснес наистина има милиони откъде дойде майбха на "Вълка". Например имал хора извърлящи златни пръстени иби скъпи дрехи, само защото са втора употреба. някои изхвърлят часовници от по 30 -40 лева само защото нямат батерия. Не се знае на какав ще попаднеш, има "стотници" които получават по 10 000 лева на определено количестно килограми ***
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали *** все пак отиват за преработка, независимо от това кой ги събира. Или май цялата работа е че фирмите искат да монополизират *** като елиминират конкуренцията...
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Koi ima pari tesi barkat i jadat ot knigite gorkite a vid schte gi globavate 4e fandakova da sabogatavane pove4e da si hodi ot selski u4itelka komuniska Stana milionerka ot gerb
27
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
"Екопак" да си направят договори с магазините за хранителни стоки и да си взимат пластмасата и хартията директно от тях, без отпадъците изобщо да стигат до кофите. Пред нашия блок има седем кофи, които се ползват от известна верига за хранителни стоки и тези кофи са истинска "борса" за отпадъци.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
смешна работа с глоби си играят.Направо да го квалифицират като престъпление по Наказателно процесуалният кодекс и да го пуснат петъчно в парламента за гласуване със сигурност ще мине.
25
0
 
8
 
! Отговори
Евтим преди 8 години
Какъв е смисълът, да се поставят несъбираеми глоби и да се говорят глупости.И в затвор се влизало - и в затвора кой те храни - данъкоплатците. Така или иначе, вече са по 10-20 души в килия по затворите. И какво - да вкараме бедните в затвора, защото са бедни, и да ги храним от нашия джоб, за да може някой си, да си прави бизнеса. Много умно, и социално отговорно. Може и да спра да си изхвърлям *** в контейнерите, ако такава глупост се приеме.
24
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕВАЛА ГЕРБ- клошарите с глоби. ТАкова нещо по света го няма - щом си беден и търсиш препитание от кофата -ще те глобяваме .... АМА много голямо Браво на НАРОДНИЯ ПРЕДСТАВИТЕЛ ОТ ГЕРБ.