Битка за смет: 1000 лв. глоба, ако ровиш в кофата

Подозират, че зад клошарите стоят сериозни бизнес интереси
7 юли 2015 12:56,
104
Битка за смет: 1000 лв. глоба, ако ровиш в кофата
Снимка: архив Булфото

Рециклиращите фирми и клошарите продължават битката за боклука ни. В борбата се включи и общината в София. Тя подготвя наредба, която предвижда до 1000 лева глоба за всеки, който рови в кофите за боклук. Автор на проекта е общинарката от ГЕРБ Лорита Радева.

Пълна подкрепа за наредбата даде и шефът на "Екопак" Тодор Бургуджиев, който обясни, че клошарите взимат от кофите за боклук най-ценните рециклируеми материали. Така за фирмите оставали около 5-7 на сто от тях, вместо очакваните 80%.

"Това е нашият бизнес. Друг въпрос е социалният елемент. Това, че някой няма какво да яде, не е наш проблем, а проблем на социалното министерство и на социалните институции", отвърна Бургуджиев пред "Нова телевизия" на констатацията, че клошарите изкарват прехраната си в кофите.

Шефът на "Екопак" обясни още, че фирмата му е инвестирала в контейнерите, за сортирането, рециклирането и др. Той нарече кражба посягането към "материалите в контейнерите".

Бургуджиев изчисли, че загубите за рециклиращите организации са между 7 и 9 млн. лв. на година. Според него глобата е първата стъпка за забрана на ровенето в кофите. Той обясни и че в европейските страни за подобни деяния се влизало в затвора.

Бургуджиев намекна и че голяма част от клошарите, които взимат хартията, стъклените и пластмасовите бутилки са част от по-голяма организация, която иска да вземе бизнеса на рециклиращите фирми.

"Нека да разделим клошарите на две категории. Едната категория са бедните хора, които търсят храна в контейнерите, а другата категория са хората, които взимат материалите за рециклиране. Тях не ги жалете, те вече са милионери", каза той.

Лорита Радева също обясни, че не става дума за наредба, която е насочена срещу оцеляването на хората.

Междувременно клошари споделиха, че изкарват по 4 – 5 лева, а в добрите дни и по 20 лева на ден от ровенето в кофите, с които осигуряват прехраната си. Възрастна жена пък показа "сергия за един лев", на която продава вещи, изхвърлени в кофите, които мъжът, ровейки в тях, е намерил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
25
 
! Отговори
Илия преди 8 години
Следва масови грабежи и нападения от изгладнели клошари.
2
0
 
39
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Те тока не си плащат, вие 1000 глоба... хахахахах :)))
1
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
'Автор на проекта е общинарката от ГЕРБ Лорита Радева' - нещо трябва ли да се добавя? Гербер има ли, значи има далавера