Нови булеварди, гробище и още метро – София, 2019-а

Трамвай ще свързва кварталите "Банишора" и "Модерно предградие"
20 юли 2015 19:35,
38
Нови булеварди, гробище и още метро – София, 2019-а
Снимка: архив Булфото

Нови булеварди, метро до Околовръстното, както и ново гробище – това се предвижда в плана за развитие на София до 2019 г. Документът е качен на сайта на общинското направление "Архитектура и градоустройство".

Две програми ще работят по проблема с паркирането и развитието на северните територии, за които се предвижда екоселище, градско земеделие, създаване на агробизнес инкубатори и др.

Други акценти за следващия управленски мандат в столицата ще са развитие на условията за масов спорт, нови велотрасета, мащабно експониране на археологията, обновяване на центъра, използване на ресурсите на термалните води, развитие на зелената система, създаване на производствени зони.

Предвижда се още разрастване на метрото към кварталите "Люлин" и "Слатина", пише 24 часа. Бъдещите разклонения на метрото ще е с Х-образна структура – три линии с шест маршрута. Така около 70 на сто от територията на София ще е покрита с метрото.

В "Люлин" метрото ще расте по бул. "Царица Йоанна" и ще стига до Околовръстното. Вторият метродиаметър пък ще продължи  в посока "Илиянци".

Разклонението на третия лъч ще мине през "Слатина" от ул. "Шипка", под ул. "Гео Милев". Оттам ще стигне до зала "Фестивална" и ще излезе на бул. "Асен Йорданов". Трасето ще продължи покрай зала "Арена Армеец", за да излезе на бул. "Цариградско шосе" и да стигне до Окръжна болница.

Планирани са и две нови трамвайни трасета - едното ще е от бул. "Копенхаген" до метростанция "Младост 1".Трамвай ще свързва и кварталите "Банишора" и "Модерно предградие", той ще минава по бул. "Панчо Владигеров" и улиците "Връх Манчо" и "Скопие".

Планира се и разширение на Централните гробища и изграждане на ново гробище в кв. "Република", но след широко обществено обсъждане.

Сред идеите е и строг контрол на разполагането на антени, които биха могли да влияят на здравето на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
16
 
! Отговори
Янева преди 8 години
А кога ще почнат да строят метрото до Овча купел???
2
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спокойно, за всички червени кратуни ще има място там.
1
3
 
5
 
! Отговори
1 преди 8 години
До bebok,ново Метро-София,но Сашо пудела си отиде.