Край на мащабното строителство в центъра на София

Новият устройствен план пази културното наследство
11
Край на мащабното строителство в центъра на София
Снимка: Булфото, архив

Най- накрая поне част от центъра на София си има подробен устройствен план.

Той беше приет днес от местния парламент и предвижда защита на културно-историческото наследство и недопускане на мащабно строителство.

По думите на главния архитект на София Петър Диков, вносител на доклада, става въпрос за същинския център на София в района на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", "Орлов мост", бул. "Цар Освободител", южно от ул. "Аксаков", ул. "Алабин", ул. "Гурко" достига до бул. "Мария Луиза" и пл. "Света Неделя", бул. "Дондуков", ул. "Кракра", парка "Заимов", бул. "Васил Левски", ул. "Шипка" и Военната академия.

"СОС направи голяма крачка в устройството на града, защото прие ПУП, който близо 100 години не беше довършен", похвали се Диков, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че има зони от центъра, чиито планове са от 1905-06 г.  Според главния архитект планът е възможно най-консервативен - залага опазване на паметта на града, както като пространства и като сгради, така и като зеленина.

Преработван е многократно и са взети под внимание повечето предложения на граждани и граждански организации, които се отнасят до запазване на градския център, подчерта Диков.

Той каза, че са положени усилия да бъде запазено всяко дърво в града, независимо дали се намира в публична или в частна собственост.

Планът предвижда програма за проучване на археологията на София и нейното експониране, информира главният архитект. Най-важната част по думите му е проучването и разкриването на Сердикийския амфитеатър - уникално съоръжение от времето на Римската империя.

"С този план софиянци във всеки един момент ще имат възможност да следят какво се предвижда и какво се прави в техния град", посочи Диков.

Той изтъкна, че планът прекратява практиката на частични изменения, заради която са допуснати много грешки в София, включително и в центъра.

Според главния архитект обаче винаги ще има недоволни, защото всеки си представя по различен начин развитието на града и на квартала си.

"Най-вероятно обжалванията ще дойдат от хората, които са си мислели, че в центъра могат да строят небостъргачи и да събарят стари сгради", коментира Диков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
джони преди 8 години
Това е само 4аст от центъра,Диков -мазника пак нещо хитрува!Отдавна трябваше да е забранил всякакви строежи в центъра,или ако нещо се строи задължително да е в стария стил!Е тогава ве4е София можеше да заприли4а на Прага и Виена и да привле4е милиони туристи!Само 4е Диков иска да е милионер тук и сега и затова разреши бутането и разрушаването на емблемати4ни за София сгради-и построяване на тяхно място на нови кооперации да се заселват селяните.Естествено кметицата и премиера съдействат!
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много постничка тази централна зона. Явно на Диков са му платили да не пипа зоните, където има свободни места да се строи безразборно.
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Край на мащабното строителство в центъра на София прехвърлят се в междублоковите пространства останали по кварталите!!!!!
4
1
 
4
 
! Отговори
Талпата преди 8 години
Като оплюскат парите и останат само дълговете строителството ще спре от само се бе си!
3
2
 
24
 
! Отговори
Кажи си бе Диков преди 8 години
Диков , колко взе за разрешителното за строеж на търговския сентър срещу входа на нацисналната телевизия ? И колко ще взумеш за отварянето на ул. Сан Стефано и затварянето на част от полеза км метрото но Орлов мост пак заради тази улица?
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Целта уважаеми бе да се узаконят незаконните сгради построени през този 20 годишен гратисен период. Който таковал-таковал, който спал-спал. Ето това е модерната демокрация в България.
1
3
 
29
 
! Отговори
Чиновник- ленивец преди 8 години
Диков за 20 и кусур години, най- накрая се накраде и започна да върши работа. Гле'йте сега к'во става!