"Синя" и "зелена" зона в София – незаконни!

Това обяви със свое решение Административният съд
23 юли 2015 14:38,
26
"Синя" и "зелена" зона в София – незаконни!
Снимка: Булфото, ахрив

Приемането на текста за определяне на сегашните цени на "синя" и "зелена" зона от Столичния общински съвет е незаконно. Това реши Административният съд в София, като отмени решението на Общинския съвет за определяне на цени във връзка с Наредбата за организацията на движението на територията на общината. Решението на общинските власти беше публикувано още през 2012 година.

Съдебното решение е по жалба на Сдружение "Софийски обществен съвет", което оспори цените за "синя" и "зелена" зона за паркиране в столицата – съответно 2 лева и 1 лев на час, както и на стикерите за собствениците на жилища в "синя" зона – 15 лева на месец и 150 лева за година, както и за "зелена" зона – 10 лева на месец и 100 лева за година.

С решението си Столичният общински съвет определя още и цените за преместване на неправилно паркирали автомобили (30 лева, заедно с дължима сума за всеки час) и за режима, по който се купува служебния абонамент.

Проверката на съда е показала допуснати съществени грешки при издаването на това решение. Актът, заедно с мотивите, не е представен за обществено обсъждане на официалната страница на СОС.

Жалбоподателят настояваше, че това е трябвало да стане с писмена покана, публикувана в национални медии, но от съда допускат, че публично обсъждане в случая може да бъде инициирано с публикуване на наредбата на страницата на общинския съвет.

Основателно обаче е оплакването на жалбоподателите за липсата на мотиви и доклад към проекта за решение, което е нарушение на Закона за нормативните актове.

Разпоредбата в този закон относно мотивите е императивна, посочват от Административния съд в своето решение. По силата на закона мотивите трябва да съдържат задължителни реквизити като причините за изготвянето на решението, целите, които се поставят, очакваните резултати и финансирането на мерките.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Още икономически и бизнес новини четете в investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
2
 
! Отговори
пена преди 8 години
Ех, аман от комунисти! Моето си е мое а чуждото е общо. Най-голямата болка на българина е като го накарат да плаща за ползването на чужда собственост и вторта му по размер болка е, че никой не иска да му плаща много за неговото време и собственост...
18
1
 
5
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Ама много бързо работи този съд!!!Наредбата е от 2012 година, а те само три години са моткали това дело.
17
2
 
14
 
! Отговори
Гражданин преди 8 години
Центъра за градска мобилност е рекетьорска фирма към Столична община, която вкарва пари в черната каса на ГЕРБ!!! Виновните за създаването и, и всички които се възползват от нея час по-скоро трябва да влезнат в затвора!!! Идват избори!!!
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така със зоните е много по- добре- не може всеки да си паркира където иска. Преди не можеше да се намери празно място, всеки идва и спира, където не му е място. Сега като се плаща, спират само живеещите в блока. Така че по- добре да не ги махат
15
2
 
11
 
! Отговори
DANYELE преди 8 години
ИСКАМ ДА ПЛАЩАМ САМО ПРИ ЕДНО УСЛОВИЕ ДА СЕ ОПРАВИ ВСИЧКО КАТО В ЗАПАДНА ЕВРОПА ТОЛКОВА МНОГО ГОДИНИ МИНАХА И НИЩО НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО САМО КАЗВАТ НЯМА ПАРИ - НЯМА ПАРИ НО ПАРИТЕ И ПРИХОДИТЕ НА ДЪРЖАВАТА СЕ УВЕЛИЧАВАТ И ТО НЕ МАЛКО АМИ ДОСТА ПОГЛЕДНЕТЕ САМО СЕРИЯТА НОМЕРА НА СОФИЯ ПЪРВО - С, СА , СВ, КАКВО СЛЕДВА (СЕ) ЗА СОФИЯ ВСИЧКИ ХОРА ПЛАЩАТ ДАНАЦИ НЕ ЗА ДА СЕ КРАДЪТ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ ЛИЦА АКО СТАНЕ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА КАТО В РУМЪНИЯ ТОГАВА ЩЕ СЕ ЗАМИСЛЯТ ДАЛИ ДА КРАДЪТ !!!
14
3
 
15
 
! Отговори
защо преди 8 години
Не познавам човек, на който да му е приятно да плаща за паркиране. На мен лично никак не ми се плаща, но знае ли някой град, на запад от Калотина, в чийто център може да се паркира, без да се плати?!? Аз не знам. Дали ще е някакъв вид зона или само паркинг... все тая. Та и нашия съд - само ще изкара малко парички от общината, т.е. от всички нас. А ние само ще се псуваме по сайтовете и пак ще си плащаме.
13
3
 
18
 
! Отговори
Bit преди 8 години
Искам си парите!!!
12
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като ти вдигнат колата или като ти сложат скоба, ходи разправяй на тоя дето духа че било незаконно.. Плащаш си иначе нямаш кола или си носи флекс в багажника.
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 7Спокойно, ще се обжалва и ще падне и всичко ще си е на мястото (както обикновено)...
10
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че е незаконно, така е, обаче как според вас да се реши проблема с паркирането в центъра на София? Нали ако стане безплатно колите още повече ще се увеличат? Пак ще писнете, че няма къде да се върви от коли. Най-добре да се затвори изцяло центъра за коли. Хем ще е по-чист въздуха, хем катастрофите драстично ще намалеят.
9
2
 
9
 
! Отговори
Miro преди 8 години
май не четете много... решението е незаконосъобразно, защото не е било публикувано на страницата на СОС.сега ще го публикуват със задна дата и готово.
8
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Требе секи да може да паркира у софиа къде си иска!
7
1
 
10
 
! Отговори
mmm kakva iznenada преди 8 години
Nezakonni bili no pari nqma da se vrashtat da vi pikaem na sada
6
16
 
15
 
! Отговори
ФЪНДЪК, ВЪРНИ ПАРИТЕ преди 8 години
ФЪНДЪК,УЧИТЕЛЬНИЦЕ ПО РУССОМ ЯЗЫКЕ, ДЕТО СЕ ПРАВИШ НА КМЕТ, ВЪРНИ НИ ПАРИТЕ!ФЪНДЪК, ВЪРНИ ПАРИТЕ И СЕ ИЗВИНИ!ВЪРНИ НИ ПАРИТЕ!
5
2
 
39
 
! Отговори
Чиновник преди 8 години
Тия нищо ново не са открили. Платеното паркиране открай време си е незаконно и това всеки го знае. Важното е, че носи печалба.
4
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дреме ми при нас в Младост е кафява зона и всеки си паркира как му скимне.Особено умните и красивите работещи за многоооо пари в бизнес парка да ги видиш как паркират и притичкват през калта за да стигнат до работата си.
3
2
 
49
 
! Отговори
Чекис преди 8 години
За кой ли път вече чета подобни неща. Парите събрани, изхарчени и се оказва, че било незаконно. А законно ли е да се върнат парите на хората събрани по незаконнен начин?
2
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да върнат всички събирани пари, след като е правено незаконно.
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
t.e. sega trqbwa li da plastame za zona ili ne ?