Три стъклени капки ще пазят Ларгото на София

Покрива го стоманена конструкция като на Британския музей
24 юли 2015 07:30,
16
Три стъклени капки ще пазят Ларгото на София
Снимка: "Прототип" ЕООД

Три стъклени купола под формата на капки ще покрият останките от Древна Сердика, които лежат между сградите на президентството и МС. Това предвижда проекта за изграждане на покрита конструкция над античните руини под столичното ларго, който трябва да е готов в края на октомври.

Още по темата

Големият купол ще бъде разделен на три по-малки подкупола, така че долното пространство да се запази в неговата цялост, а горе човек да има възможност да обикаля, да се доближава до древна Сердика, да гледа през стъклата, разказа за идеята си арх. Генчо Начев от "Прототип" ЕООД пред БНТ.

Той и колегите му са автори и на видимата стоманена конструкция на остъкленото разширение на Британския музей в Лондон по проект на Норман Фостър. Самата стомана на английската сграда пък се е ляла на "Илиянско шосе".

Стъклената обшивка ще бъде около 800 кв. м, тя ще е подсилена и ще може да издържи товар от над 250 кг. За да се предпазят хората, отдолу ще има допълнителни слоеве специално стъкло, което дори да се напука няма да пада. Вентилация пък ще охлажда обвивката, за да не стане като в парник.

Ларгото ще бъде част от подробния устройствен план на централната градска част, който вчера беше приет от СОС. Той е възможно най-консервативен - залага на опазването на паметта на града както като пространства и като сгради, така и като зеленина, обясни главният архитект на София Петър Диков. Планът предвижда и отчуждаване на имотите, под които лежи амфитеатърът на Древна Сердика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 8 години
Е сетихте се браво!
15
1
 
0
 
! Отговори
Г.Т. преди 8 години
В този парник няма да ви кажа колко дУмаЧи и крастЪвиЧи могат да се отгледат през студените месеци!
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една тайна организация в протоколите си, случайно намерени от жената на един от участниците й и предадени в Царската тайна полиция на Русия през 1912, и които били публикувани, а седмица след това иззети от всички книжарници и забранено да се публикуват в Русия, която е направила Френската буржоазна революция, споделя за себе си, че тя възнамерява да предизвика 3 световни войни, да властва в политиката на държавите отменяйки монархиите и създавайки "демокрации" с многопартийни системи, в които ще внедрява своите агенти, и възнамерява да постави свои доверени лица на ключови позиции които ще ***
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
... ще внедрява своите агенти, и възнамерява да постави свои доверени лица на ключови позиции които ще манипулират всички сфери на обществото - обществената, политическата, икономическата, образователната, духовната..., ще определя какво и как да се мисли и прави чрез средствата за масова информация и своите агенти поставени във всички нейни сфери на влияние, ще унищожи ценностната система на хората, семейството, училищното и университетското образование, културата, морала, ще унищожи всичко добро което е съществувало в държавите и народите, като пороби финансово на своите банки гражданите на
12
3
 
2
 
! Отговори
Везно недоволните преди 8 години
Оо, я стига мрънкане.Който мисли, че може по-добре - да пробва.
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чудя се, какво първо ще се совне в този джамлък: Голф, БМВ е36 или някой моторист?
10
4
 
5
 
! Отговори
демократиченреализъм преди 8 години
крайно време беше мутроестетиката да пробие на това място. Нищо не олицетворява по-добре състоянието на страната ни както този изкоп насред президентството, МС и парламент. България действително е превърната в дупка. Поздравления на авторския колектив за тази гениална карикатура в центъра на града.
9
5
 
3
 
! Отговори
демократиченреализъм преди 8 години
между трите сгради олицетворяващи държавността у нас зее кратер. каква дълбока символика
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко пари се трошат в тази държава за глупости и ремонти?
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Стъклената обшивка ще бъде около 800 кв. м, тя ще е подсилена и ще може да издържи товар от над 250 кг"Силно се надявам статията да е объркана и да е 250кг на квадратен метър.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тоя товар от над 250 кг на квадратен метър ли е, сантиметър, милиметър или километър? аман от аматьори журнални клакьорки
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пъ Дикоф една тоалетна не може да проектира, вие сте му поверили София, яжте му гайлето сега
4
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой им дава дипломи на тия, грейдър от самобръсначка ме могат да различат
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
3 месеца след построяването започва ремонта
2
4
 
14
 
! Отговори
георги преди 8 години
За мен това е много глупав проект. Да сложат парник над разкопките е тъпо. Постоянно трябва да се чистят, а лятото трябва и да се охлаждат. Такава голяма площ ще е доста скъпо да се климатизира. Но поредната красива картинка на някой непрактичен архитект. Драскат си едни такива "красоти", а после друг да им оправя глупостите.
1
1
 
6
 
! Отговори
Николай Дончев преди 8 години
Проекта е на арх. Христо Генчев от Прототип ЕООД. Поправете си статията