20 г. от смъртта на 14-те войници: Паметта ни е къса!

Истината за трагедията на Околовръстното остава неизяснена
Обновена: 11 авг 2015 14:07 | 11 авг 2015 12:40,
101
20 г. от смъртта на 14-те войници: Паметта ни е къса!
Снимка: архив Булфото

Днес се навършват 20 години от жестоката катастрофа на Околовръстното шосе в София, при която загинаха 14 войници от Транспортни войски. Две десетилетия по-късно истината за трагедията все още не е ясна, няма и виновни за нея.

"За съжаление още в началото делото беше смачкано. Три пъти то беше възобновявано, но виновни за смъртта на 14-те български момчета няма. Явно е, че паметта ни е много къса и не се отдава почит на тези 18-19-годишни момчета, които отдадоха живота си за България", каза пред БНР председателят на Комитета на родителите на загиналите и пострадалите в казармата Юлия Симова.

Загиналите са: 27-годишният лейтенант Венцислав Вълчев, ефрейтор Юлиян Тодоров, 19-годишният ефрейтор Павел Димитров, 20-годишните редници Андрей Любенов, Ботьо Шинков, Венцислав Николов, Георги Илиев, Даниел Рангелов, Валери Цветков, Венцислав Герев, Лальо Стефанов, Йордан Балжийски и 21-годишните Румен Иванов и Стоил Христов.

На 11 август 1995 година вечерта те се връщат от строителен обект, когато военният камион ГАЗ, с който пътуват по Околовръстното, се врязва в трактор и пламва. Момчетата изгарят живи, оцелява само 19-годишният редник Кръстьо Дунчев, който и до днес отказва да говори. 

Една от най-спряганите версии за катастрофата е неуспешен атентат срещу Иво Карамански, който е пътувал в същото време зад камиона.

Днес родителите на загиналите войници ще се съберат за пореден път пред паметника, издигнат в чест на децата им на бул. "Околовръстен път" в София.

"Досъдебното производство още в началото беше размито, не беше направена транспортна експертиза, имаше безброй хипотези – от техническа повреда до заспиване на шофьора, до прилошаване, до неравност в пътя, но това бяха все версии, за да могат да се размият истинските причини", обясни Симова днес.

Тя е категорична, че всички улики са били унищожени. Нито един от свидетелите на инцидента пък не е дал смислено обяснение.

През 1995 година, само по данни на Комитета на родителите на загиналите и пострадалите в казармата, които Симова нарече "непълни", са загинали 40 войници. През 1996-1997 година държавата е взела решение за отпускане на средства за децата на загиналите войници, но с времето практиката е преустановена.

Миналата година родителите на загиналите са получили по 65 лева помощ за Рождество и Нова година. Получават и по 111 лева наследствена военноинвалидна пенсия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
3
 
! Отговори
Ганю преди 8 години
Убитите при инсценирана катастрофа 14 войничета и разрушаването на мавзолеяна Георги Димитров е свързано с изнасянето на златния резерв от България. Отмавзолея по указание на Луканов се изнася златният резерв на България 25 тоназлато, и се пренася в Англия, където се пази. Сградите на парламента, БНБ иПартийният дом са свързани с тунели, където е било това злато. Резервът сетовари от 14 войници от Строителни войски, ръководени от Иво Карамански.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 78Не съм сигурен и за мебелите Виденов, те са Виденов Груп ООД, на която Жан Виденов не е нито собственик нито управляващ. Може би да е съвпадение на имена.
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След този гаф на Начев го уволниха и назначиха Н.Добрев на негово място....по късно Добрев се оказа единственият некомпрометиран министър, и затова на него бе предложен вторият мандат.
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
75 - Толкова и помните .... Хорото не не бе на Виденов, а на НАЧЕВ - министъра на МВР, именно той се срещаше с Карамански и танцуваше с макенки, когато дойде новината......
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В едно интервю от преди година обясняваше че бил голям противник Добрев да връща мандата. Ако трябвало - да се върви пряко волята на масите. Те не били наясно със ситуацията. Оплю здравата Първанов и Станишев, че подменили идеята за лява Партия. каза че е напуснал БСП, защото е вееч твърде дясна за него.Казвам ви - хававелник, мечтател, но иначе честен. Такива вече ги няма. В някакъв смисъл мисля че бе огледален образ на Лудия Фил ( Димитров) - само че отляво.
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жан Виденов остава един от малкото честни политици. не се обогати, живее в панелка, до скоро само бе управител на корасаните Мини севън Дейъс...и нищо друго. Сега вече е от година-две е собственика на мебелан фирма Виденов. ОТказа се от БСП, стана твърде дясна за него. Беше малко луд, но иначе идеалист, вярваше че може България да е независима едновременно от САЩ и от Русия. Хората около него - Овчаров, Меджеджиева - крадяха, но той самият беше почтен, макар и наивен.
50
0
 
1
 
! Отговори
да преди 8 години
До До 62 Анонимен Наистина, Жан живее в панелен апартамент в Кършияка в Пловдив. Чак да не повярваш.
49
3
 
1
 
! Отговори
Митко преди 8 години
Да не би да са били на фронта.Умряли били за родината.......
48
0
 
9
 
! Отговори
ss преди 8 години
Следствието е било опорочено от самото начало... и едва ли истината ще излезе наяве. Тогава, спомням си, шефът на новините в БНТ (Илиана Йотова) забута новината за трагедията към края на централната емисия, като основна тема за деня бе хорото на Жан Виденов в Копривщица...
47
1
 
16
 
! Отговори
До 62 Анонимен преди 8 години
Само да вметна - отиди до Пловдив да видиш как живее "крадеца" Жан Виденов, и го сравни със всички останали политици бивши и настоящи, и тогава пиши. Той беше пионка. Паметта ни за войниците не е къса, често минавам покрай паметника, но какво променя това. Нека Бог ги прости и да почиват в мир. Дано накаже и всички виновни, защото ние изглежда сме безсилни
46
1
 
11
 
! Отговори
баче кико преди 8 години
90-ТЕ БЯХА СМУТНИ И ТЪМНИ ВРЕМЕНА УБИЙСТВАТА БЯХА ЕЖЕДНЕВИЕ КАКТО В БЪЛГАРИЯ ТАКА И В СЪРБИЯ СМЯНАТА НА ВЛАСТТА ДО ТОВА ДОВЕДЕ
45
0
 
8
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Комунистическата еврейска власт е възмутена че й изтъкват такива дребни игри, а че преполовиха българите за три десетилетия нито дума.
44
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ъ-ъ,трактора карал чували с жълти картофи,натъкнал се на *** диня,от ней излетял скорец и прелетял със скорост на снаряд,трактора се подхлъзнал препречил пътя на камиона,който се блъснал и не можал да мине,а Иво направил двойно разминаване,тройно със скореца,който пък летял насреща притеснен от други обстоятелства едва успял да си отдъхне и ей на пак го гонят от полето по всяко време,щурец да бе по добре щеше да е само от време на време,от кампания на кампания и не от бандити от ри/о/мско насам
43
2
 
17
 
! Отговори
Кара Мански преди 8 години
До АнонименХаха това ми дойде в повече ! Един бандит с присъди в Чехия ,Унгария за кражби и далавери да го изкараш борец срещу комунизма малко тъпичко ми звучи !Просто тогава пътищата му с Илия Павлов се кръстосаха покрай ембаргото и шат на патката главата както тогава се казваше !
42
14
 
2
 
! Отговори
Ото преди 8 години
Бог да ги прости.Стига простотии. Шофьорчето беше син на старшинка от поделението, а такива се имаха за безсмъртни - сигурно се е изживявал като Шумахер.
41
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Карамански беше жертва на комунистите както целия БГ народ. Той се бореше с тях, затова го унищожиха.
40
4
 
5
 
! Отговори
bai bonio imaniara преди 8 години
IMA I TAKAVA VERSIA 4E SA GI IZPOLZVALI DA NATOVARAT ZLATNIA REZERV ZA DA SE IZNESE I ZA DA MOZE BALGARIA DA KOLENI4I PRED SVETOVNITE BANKERI DA I DAVAT ZAEM I TO SAS LIXVA
39
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че тогава наши войничета строяха мостове в Африка, Сделките им бяха частни с български военни. Затова казармата умря а полковници и генерали построиха невиждани по красота хотили
38
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Bog da gi prosti sa tah nikoi ne sloji Zveta t. N Ami ne sa na President sinovete no sa veliki sinove smeli i osche ne e raskrito ubiistvoto jestoko bog da gi prosti dezata
37
3
 
18
 
! Отговори
от 53 - 2 преди 8 години
не вдявам каква сила е била приложена за да остави пътуващите в безпомощно състояние за да не могат да избягат.През 85-та на полигона в Беляковец се обърна джуган с цял взвод в него. Доста момчета пострадаха, но нямаше затиснати. Приятелче, което е било вътре разправяше за далечната светлина на изхода и безкрайното пълзене едни върху други. И как всичко се случило за миг..Нямам друго обяснение, освен че за да останат наистина безпомощни, войниците са били жертва на нападение с взривно оръжие