Фермерският пазар – все по-желан от софиянци

Хит са бобът, картофите, домашното сирене и билките
Обновена: 15 авг 2015 11:33 | 15 авг 2015 07:57, Анисия Иванова
72
Фермерският пазар – все по-желан от софиянци
Снимка, архив Булфото

Все по-голям е интересът на софиянци към фермерския пазар. Даже годжи бери по 50 лв. свършва бързо там. "Каквото произведем, веднага го продаваме и даже не достига. Клиентите ни познават и търсят най-вече родопския картоф и боба", казва Цветана Димитрова от натурално стопанство "Осина".

В августовския пек на нарочния фермерски пазар в столичния квартал "Иван Вазов" тя е подредила още пресни боровинки, кромид, оцет от диви ябълки, брашно от сушени манатарки, сиропи от бъз, мента, маточина и вишни, пълна кошница с билки и чайове. В сатовчанското село Осина със семейството си и няколко работници обработва дребни парцелчета, общо 15 дка, разхвърляни на 14 места, пише вестник "Стандарт".

Цветана е строителен инженер и след като се пенсионира, започва да се занимава с производство на чисти храни. Посещава три курса по биодинамично земеделие и започва да отглежда реколтата с ефективни микроорганизми без каквато и да е химия. "Използваме щамове полезни бактерии - в тях се потапя разсадът и се пръскат нивите трикратно - ефектът е отличен", допълва тя. Цветана отглежда само стари български сортове картофи и боб, не сее нищо чуждоземно.

Преди 4 години тя се присъединява към "Хранкооп" - обединение на биоземеделци в цялата страна, което следва практиката на солидарното земеделие. Кооперативът обхваща над 120 земеделци и вече присъства осезаемо на три пазара в София, а също и в Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Сдружените земеделци си помагат в намирането на клиенти и доставката на стоки, технологии и опит. "Откакто членувам, не купувам нищо от магазина - само от колеги. Вече съм извън матрицата", отбелязва Димитрова.

По думите й в София напоследък лавинообразно нараства търсенето на родни храни, произведени без химически торове и препарати за растителна защита. Цените на фермерския пазар са малко по-скъпи от тържищата в крайните квартали, но напълно достъпни.

"Селяните от Осина научиха за фермерския пазар от телевизията и дойдоха да ме питат какво трябва да направят, за да започнат и те да произвеждат биохрани", посочва Цветана. Нейното семейство изкарва достатъчно прихода, за да не се вълнува от евросубсидиите. "Имам голямо недоверие към европрограмите. Там има изисквания за увеличаване на насажденията, а при нас в Родопите това е невъзможно, тъй като обработваемите площи са оскъдни", смята фермерката. Според нея у нас биоземеделие може да се практикува само в планинските райони. В равнините, където от десетилетия върви промишлено земеделие, почвите са трайно замърсени с пестициди и изкуствени торове. Цветана е оптимист за бъдещето на чистите храни. Пред очите й все повече младежи, и то висшисти, запретват ръкави и се захващат да обработват земята на село.

На съседната сергия с яркия си цвят примамват плодчета годжи бери. Плодът е най-горещият хит сред любителите на здравословното хранене, защото се слави с безценни лечебни свойства. Годжи бери прочиства организма, снабдява го с нужните биологично активни вещества и го въвежда в режим на самоизцеление, разказва Димитър Найденов, който от няколко години е сертифициран производител на червения плод. Стопанството му е в прочутото предимно със зелето си село Петърч. На сергията му освен годжи бери има изобилие от свежи зеленчуци, както и ментов сироп. С отглеждането на модното растение Димитър се е захванал преди 4 г. съвсем случайно. "В началото насадих 6 сорта годжи бери. От тях само 1 излезе подходящ. Но направихме био химични изследвания и лабораторните резултати показаха, че моето е по-добро дори от китайското годжи бери", хвали се Димитър. Доцентът, провел изследването му, казал, че това се дължи на уникалната ни природа. Оказва се, че условията за развитие на годжи бери у нас са по-добри от тези навсякъде по света. Цената за кило от тази суперхрана е 50 лв. За целебен ефект обаче са ни нужни само по 20 г дневно. "Не се гледа трудно, вирее на всякакви почви, приспособява се и не изисква кой знае каква агротехника", разказва Димитър. 

Според Димитър трудностите в неговия бизнес са предимно свързани с липсата на работна ръка. Затова в стопанството на Митко е ангажирано цялото семейство.

Друга пречка пред биоземеделците у нас били скъпите такси по сертифицирането на продукцията. Най-големият проблем обаче според Димитър е, че той и колегите му не успяват да реализират продукцията си на достатъчно добра цена. "Биоземеделието е по-трудоемко, не се използват пестициди, копае се и се плеви на ръка, ръчният труд е огромен", разказва Димитър.

Биволско сирене за 15 лв. за килограм и кисело мляко за 3 лв. кофичката се предлага на сергията на младия фермер Александър Крумов. 25-годишният младеж е от село Ковачица, община Лом. Семейството му от 6 години се занимава главно с отглеждането на биволи. "Имаме 32 дойни биволици, а заедно с малките са общо 50 животни. В стопанството имаме също овце и кози", разказва Александър. Той не е кандидатствал по мярка "Млад фермер", защото стопанството било на името на баща му, но пък се надява за субсидия по програма "Агроекология и климат", защото биволите са защитен у нас вид. "Когато купихме биволите навремето, цената им бе 1500-1600 лв., а сега няма под 2500 лв. У нас в сравнение с предишни години те са значително намалели, а и доста от животните бяха изкупени за износ към Италия. Там се харчат по 6000 лв.", разказва младият фермер. Продукцията си стопаните реализират предимно на фермерски пазари и в Ломския край. "Млякото е достатъчно малко, за да го пласираме без проблем. Хората харесват продуктите ни и ни търсят сами", посочва Александър.

От 7-ми август фермерски пазар "Хранкооп" има вече и в столичния квартал "Младост 1". Всеки петък от 16 ч до 20 ч желаещите да закупят свежи плодове, зеленчуци, био кисело мляко, сирене, билки, мед, тахан, ментов сироп и още много други вкуснотии директно от производителите могат да го сторят. Неустоимо изкушение за прохлада в летните жеги за всички гости на фермерския пазар е меденият сладолед. Тайните съставки на ръчно приготвения десерт са цедено кисело мляко, мед, сметана, ванилия орехи и стафиди. Консерванти, оцветители и подобрители в този сладолед няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
toohot преди 8 години
До ITСелският живот е суров,но ИСТИНСКИ! Ти за съжаление няма как да го разбереш......
36
0
 
2
 
! Отговори
Супер идея преди 8 години
Живея в Тел Авив. До преди няколко години ходехме веднъж седмично в едно село на 30 километра да си купим домашно произведени зеленчуци. Когато стопанина е заен случвало се е дори да си наберем сами,Докато един ден разбрахме че приемат поръчка по телефона и на същата цена доставят зеленчуците по домовете. Много удобна услуга пести време, Половината съседи започнаха да поръчат при тях. привечер идват с пикап и готови надписани касетки. не винаги им остава от всичко но това което има е пресно
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наскоро бях на чудните мостове в Родопите. Купих си домашно сладко от диви ягодки, смокини и зелени доматчета от жените които продаваха покрай пътя. Невероятен вкус, Бурканчето е 5 лева но са много вкусни. Горките женички, от какво мислите че живеят ? От труд.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Годжи бери е полезно, но внимавайте - ВДИГА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ !
33
1
 
0
 
! Отговори
Гай Баньо Ориджинал преди 8 години
До Анонимен13Може и се отглежда.Само да те предупредя че в Родопите земята масово се тори с овча тор която е много по-силна от кравешката и лично съм съм виждал как овчата тор се "лее" като студена водица по нивите.Та имай си едно на ум.
32
2
 
7
 
! Отговори
Тайни и загадки преди 8 години
Не случайно тези неща се продават точно на пазара в кв. Иван Вазов. Околните квартали са населени осново от будали с пари, които много се радват да плащат четворни цени за стоки, които се водят "здравословни". С пдходяща реклама и торба с фъ*кии може да им се пробута. За тях е важни ДА ПИШЕ, че е "био", "еко" и "здравословно".
31
1
 
5
 
! Отговори
Лаборант преди 8 години
По стечение на обстоятелствата, имам възможност да изследвам лично повечето от продуктите с етикет "БИО". Резултатите показват, че това са или препакетирани вносни храни, или такива, които имат т.нар. "естествено замърсяване". "Естествено замърсяване" има, когато се отглеждат земеделски култури в район, в който има залежи на руди, опасни за здравето.
30
2
 
8
 
! Отговори
Anonimen преди 8 години
За кметицата на София е важен само един квартал-Иван Вазов.А одавна е забравила,че обеща в парк "В.Заимов всеки петък да има фермерски пазар.Време е да и го припомним.Не може цяла София да се изсипе на един пазар ако иска да си купи нещо българско от производител.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Samo da ne go iskat Fermerskiq pazar zaradi subsidiite!
28
3
 
6
 
! Отговори
юндолс преди 8 години
С очите си съм виждал как на юндола продавачките на мед една по една отиваха до бус паркиран тайно настрани пълен до горе с буркани мед.а уж от собствените им кошери бил.та от буса един як мъжага им раздаваше бурканите с меда и също с някакви конфитюри
27
3
 
3
 
! Отговори
bolbov преди 8 години
Добра новина много добра!
26
18
 
5
 
! Отговори
IT преди 8 години
Цялата далавера е да си избият трикратно вложенията, задето са прецакани да копат в пека, да ринат *** по три пъти на ден, да стават с петлите и да лягат с кокошките. Доста ***, преждевременно състаряващ и миризлив живот.
25
8
 
18
 
! Отговори
мхм преди 8 години
Гледам, че повечето пишещи тук очевидно са представители на големите вериги, които ни пробутват застоялите си стоки. Ми яжте си ги, бе. Няма лошо, че хората предпочитат да купуват от фермерския пазар. Честит празник!
24
3
 
22
 
! Отговори
Смехурко преди 8 години
Добре, че са баба и дядо на село, та чиста храна имаме в изобилие. Съседите им обаче произвеждат био мед - маркирали са обаче кошерите: за себе си правят био, за клиентите подхранват пчелите със захар. Контрол никакъв, печалба добра. Българинът колкото е хитър, два пъти повече е наивен и се лови наистина на много елементарни въдици. Цяло Гинци се смее лукаво, като някой балък си купи "биволско" мляко или "натурален" мед.
23
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
София 2050г, фермерски пазар.Хит на пазара са афганско козе сирене, камилски дреболии от Сирия, сомалийски пъдпъдъчи яйца , иракски акациев мед, еритрейски щраусови ветрила , нигерийски ножове с дръжка от рог на антилопа, кюрдски шам фъстък и либийски шафран.Тези нови продукти се предлагат от новите фермери дошли да облагородят изоставената от българи България.
22
8
 
3
 
! Отговори
тъпизъм преди 8 години
отишъл ББ в студентски град да ги пита какво хапват , те му отговорили "студентски сандвич" , а къде е свинската мас бе слабаци ,е само на коледа като утрепят някоя мутра в студентски град .... верваи на гърците / еврейте / руснаците етс.
21
2
 
12
 
! Отговори
Дидо преди 8 години
Не откриваме ние топлата вода.Отдавна по света който иска и е производител да може директно да си продава стоката, без прекупвачи и търгаши.Който иска да купува от където си иска, има пътници за всеки влак, това е.
20
7
 
13
 
! Отговори
рекламна статия преди 8 години
Глупав народ - юрнал се да купува от сергия от някой си, който твърди, че продукцията му е био. А тя не е. Потърсете контакти с лаборатории да ви отворят очите колко е 'био' това, което го купувате на фермерските пазари. Мнооого е далече от био и няма никакъв контрол, някакви щайги и извадено от багажник на бусче
19
2
 
7
 
! Отговори
агроном-пенсионер преди 8 години
Всичко е добре , но няма как да се изхранят 8-10 милиарда население на земята със био-земеделие. Това ще остане само в богатата все още Европа .
18
7
 
10
 
! Отговори
От ада преди 8 години
Така е фермерският пазар е и напълно разбираемо защо софиянци или иначе казано столичани се умиляват от този пазар защото ги връща към техните истински корени на така наречените софиянци който всъщност по-толямата част са си чисти селяни. А аз се гордея,че съм Варненец.