Хората от улицата: Не искат дом, а добра дума

Защитничка: Нормални хора са, а са отритнати от обществото!
21 авг 2015 19:00,
31
Хората от улицата: Не искат дом, а добра дума
Снимка: архив, Булфото

Много от столичните бездомници отказват да получат социална помощ от трите центъра, в които могат да бъдат настанени, каза в ефира на България Он Ер Милена Янкулова от дирекция "Социални дейности" в Столичната община. По думите ѝ това са хора, които са свикнали на този живот, те не искат да изпълняват правила, които са свързани с услугата, която им се предоставя.

Експертът уточни, че в повечето случаи бездомниците са с нисък ценз на образование - обикновено то е средно и не винаги социалните работници успяват да намерят работа за хората от улицата. Въпреки това Янкулова обясни, че при желание от страна на бездомника се прави връзката с бюрото по труда.

Още по темата

Тя обясни и че профилът на бездомниците също е най-различен. Голяма част имат икономически неизгоди, други пък имат заболявания и семейството ги е отритнало.

Според Елеонор Генова от проекта "Градски номади", който изследва проблемите на хората без дом и нагласите на обществото към тази група, скитниците имат нужда от помощ от хората. Тя не може да каже точната бройка на бездомниците, затова изследването се занимава по-скоро с тяхната житейска история и причините, които са довели до това незавидно социално положение.

 "Обществото трябва да разбере, че това са нормални хора, които са стигнали до най-уязвимо състояние. Бездомните хора отказват помощ заради липсата на доверие, защото са отлъчени от обществото, загубили са надежда. Но ако се изгради връзка с тях, те приемат помощ", заяви Елеонор Генова.

По думите ѝ първият бездомник, който живее вече в мобилна къща, е много доволен и поддържа новото си жилище. Той е участвал в построяването на новия си дом, което е и идеята на инициативата.

Следващата стъпка ще бъде изграждането на мобилни бани. Тази идея ще получи пълната подкрепа на Столичната община, обеща експертът Милена Янкулова. Тя обобщи и, че човешкият ресурс е най-ценният ресурс, който може да даде Общината за подобряването на живота на тези хора.

Вижте повече във видеото на България Он Ер

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да се направи закон за борба със скитничеството и всички тези ненормални *** да се затворят някъде далече от нормалните хора.
17
3
 
3
 
! Отговори
кръстоносец преди 8 години
има толкова пустеещи села с изоставени къщи полусрутени и тревясали дворове. ама по-добре бездомен гражданин отколкото имотен селянин. мислене от комунистическо време когато селянин е било обидна дума.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 18Всъщност наистина страхотен коментар ...ако е написан с ирония.
15
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
romskite deza niamat raven start s balgarskite,a triabva da sa s predimstvo,za da moge da se integrirat.40% ot mestata v detski yasli,detski gradini triabva da sa za romite.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 18Защо при пазарния капитализъм у нас вече година цената на петрола падна на половина, а цените на горивата на падат. Това ли ти е най-съвършената система?Нещо не се вързва с моя въпрос.
13
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пазарния капитализъм и демокрацията са най-съвършените системи и нямат алтернатива. Всички имат равни възможности! Тези клошари могат да станат строителни предриемачи, собственици на петролни рафинерии, президенти на футболен клуб, продуценти на риалити шоута, да открият частна клиника за пластична хирургия - безброй възможности имат, но са мързеливи и некадърни, предпочитат да ровят в кофите за *** вместо да се възползват от предимствата на пазарния капитализъм и да станат милионери.
12
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
моля всеки малолитражен *** който говори за планът ранът да бъде воден в изтрезвителя и после директно в курило
11
1
 
9
 
! Отговори
concerned преди 8 години
"други пък имат заболявания и семейството ги е отритнало". срам на тези семейства! къде са полицаи или поне някакви социални полицаи, защо не занимават с подобни случаите на битова престъпност?
10
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всеки контейнер - апартамент за бездомник! да има закон ако не му хвърлиш макдоналдс меню в хола - да те съди в страстбург!
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
двете нули клозетника вземи си двата неврона и си пробутвай късите съединения на селяните по чашка в махалата
8
4
 
14
 
! Отговори
Уплашен преди 8 години
Явно това от снимката предвижда плана Ран-Ът за обеднелия българин!
7
2
 
2
 
! Отговори
оо преди 8 години
а катастрофи какво ще пишеш
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е кога ще ви уврат главите, че бездомниците искат да бъдат бездомници, че не искат топла супа, а искат живот на самосъжаление
5
3
 
8
 
! Отговори
оо преди 8 години
гледам новини и само ужаси нищо няма хубово какво ще стане по нататък депутати гледат това или това е демокрация и ес
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изсипвам кофа нечистотии върху цензурата на сайта!!!
3
9
 
1
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Вчера багери в "Максуда",днес торнадо във Варна и смерч в Ямболско. Клетвите на индианците хващат.
2
9
 
12
 
! Отговори
Мизантроп преди 8 години
До ВъзмутенБайчо, няма "твои" и "мои" данъци. Заради такива мишоци, като теб, които смятате всичко за "свое", не може да се изгради нормално общество.
1
7
 
11
 
! Отговори
Възмутен преди 8 години
Ми вземи си ги вкъщи *** , аз не искам безсмислени и невъзможни интеграции с моите данъци