Всеки четвърти от столичните бездомници с висше

Обикновено са на 50-60 г., с много трудов стаж и образование
21 авг 2015 07:00,
73
Всеки четвърти от столичните бездомници с висше
Снимка: Архив Булфото

Около 24% от бездомниците в столицата са с висше образование. Това показват данни от проекта „Градски номади”, който ще бъде представен наесен. Според проучването средностатистическият скитник е между 50 г. и 60 г. с голям трудов стаж зад гърба си. Мъжете без подслон, обикалящи софийските улици, са повече в сравнение с жените.

"Най-често тези хора остават без покрив над главите си заради семейни конфликти или жилищни измами”, обясни пред "Монитор" една от организаторите на проекта Елеонор Генова.

Немалка част от скитниците са младежи от сиропиталища, които след като навършат пълнолетие, трябва да напуснат институциите. 

Официална статистика за броя на скитащите се по улиците в страната няма. Според данни на Националния статистически институт в края на миналата година бездомниците у нас са 1370.

"Това е нереалистична бройка. Според нашите партньори от "Мисия без граници", които осигуряват топла храна за бездомните, само в центъра на София те са около 4000", заяви още Генова. В края на миналата година социалните служби са регистрирали най-много скитници в столицата – 355. Без подслон в Русе са регистрирани 269 души, в Пловдив - над 230, а във Варна - 109 човека.

Всички те могат да намерят подслон в някой от 13-те кризисни центъра за настаняване на бездомници.

Престоят в тях е до 3 месеца в рамките на година. Често обаче социалните удължават срока с по месец, докато им намерят общинско жилище в случаите, в които хората отговарят на изискванията, или място в друга институция. Проучването обаче е показва, че повечето скитници са заявили, че ще отидат в приют, само ако навън е минус 20 градуса.

През юни проекта "Градски номади" осигури мобилна микрокъща на бездомника Боби. Къщата е изградена от рециклирани материали и е на колела, за да може да се мести във всяка точка на града.

Проектът предвижда изграждането на още 25 мобилни къщи.

Има идея да бъдат построени и мобилни бани и перални, защото от това имат най-голяма нужда бездомните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една голяма част от бездомниците са хора с психични заболявания и точно това е причината за тяхното положение. За такива хора държавата трябва да се грижи, трябва да се осигурят средства за психиатричните клиники. А който е против, нека знае, че никой не е застрахован и всеки може да се озове в тяхното положение.
40
2
 
4
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Аз познавах лично двама клошари с висше образование. Единият беше дори гросмайстор на шах, но след развода си се пропи и малко по-късно се обеси. Другият ми познат беше савършил българска филология. Както виждате по писанията тук- хора с такова образоваие не са необходими. Той продаде наследственото си жилище и не след дълго почина от пиянство.Аз вярвам, че в България има много клошари с висше образование.
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Sram sa bG i pravitelstvoto na bG 4e ostavat takiva Hora v takova sastojanie na glad i bes jilischta a vie ot gerb. Bogati duti Napili. I Po tv manikenstvate.
38
7
 
2
 
! Отговори
читател преди 8 години
Образованието не дава ъкъл, дава възможности, а като не можеш да ги използваш, или образованието ти е скапано, или ти си ***.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До KokoНе само че не е със средно, ами е и с титла "инжинер". :)
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както и всеки четвърти вишист е бездомник - няма собствено жилище.
35
3
 
6
 
! Отговори
Koko преди 8 години
Мдаааааа Премиерът ни със средно а пък бездомниците с висше - е те това се казва качествен материал
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТи явно си ял гъби. На крива ракета, космоса й пречи - интересно вече повече от 20 години трябва по-добре да плащат на тези с висше.
33
1
 
3
 
! Отговори
Трикери преди 8 години
Призовавам хората които си правят гавра с тези сънародници да спрат ! Оставят им разни шишета от скъпи напитки до кофата а вътре сипват какво ли не и даже пикаят.
32
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не забравяме как така наречените комунисти унижаваха интелигенцията, като на среднистите плащаха 3-4 пъти по-високи заплати плюс премии! Е, някои при това положение не са успели да спестят за жилище.
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 43!Много правилно определение!Поздравления за формулата!Но трябва да се допълни- с какво образование и възпитание трябва да са любимите ни демократично избрани партийни лидери, премиери и президенти?За тях "организирано гласуват" абсолютно безграмотни хорица-по принцип не знаещи да четат и пишат-и *** партийни "другари",въпреки инструкциите създали уникалния за света "прецедент 15"?По определение "Баш" невежите и избират свои "Баш" представители в управленческата иерархия!
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ot uchene I rabota, ne sa mogli da napravqt nishto
29
3
 
23
 
! Отговори
ДА преди 8 години
Това за "демократична"България е съвсем нормално.Кадърните и висшистите да са клошари,а некадърните и неграмотни -в Парламента ,"бизнесмени" с бели якички и т.н.Изобщо не се учудвам!
28
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Важно е тези дето са във властта да нямат више образование.
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съвсем закономерно, те и тия висшисти и въобще интелигентни хора, които имат домове не са с по-високо социално положение. Това си е традиция в БГ да изтребва интелигентните хора
26
4
 
0
 
! Отговори
do 49 преди 8 години
друга е в женски род, ама се отнасяше до статистика, умнико! На всеки нанометър сме, а?
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До drugaСкъпа, поне да беше използвала "меринджей"
24
5
 
7
 
! Отговори
druga преди 8 години
статистика: а всеки втори менаджер в Българие е некадърник и свързан с назначениете за милионери другари. То не че висшето вече е висше-пак заради червените другари, ама все пак тези две статистики са показателни за разрухата. И оня под мен да ми обяснява колко са зле висшистите, може и така да е, но са зле и професорите и академиците в България пак са такива - като висшистите дето са обучили. Библиотекарския, а?
23
5
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Всяко твърдение си има внушение,нашите висшисти трябва да са далеч от управлението,както си профукал дома си така ще си замине цялата държава
22
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На мене изобщо не ми е жал. Всичките са идьоти, които сами са си проиграли живота. Няма един куц или сакат, всичките са здрави и прави, но зачервени от пиене.