Бездомните псета намаляват, уличните котки – не

2400 души са регистрирали кастрирани домашни любимци в София
Обновена: 24 авг 2015 07:01 | 24 авг 2015 07:00,
35
 Бездомните псета намаляват, уличните котки – не
Снимка: архив, Булфото

Намаление на популацията на бездомните кучета в София отчитат екипите на фондация "Четири лапи", които от юли правят преброяване.

То ще приключи до средата на месеца, а точните данни за броя на уличните кучета ще е ясен през септември. Фондацията прави последното преброяване през 2013 г.

"Имаме три екипа. В тях има и представител на “Екоравновесие”. Методиката, която ползваме, е същата като при предното преброяване. Това е формула, при която се изчисляват километрите пътна мрежа в града, отбелязва се всяко куче и изминатото разстояние", обяснява пред "24 часа" Явор Гечев от фондация "Четири лапи".

Първоначалните данни сочат, че в централните райони се наблюдава намаление на популацията, увеличаване на възрастта на животните, липсата на глутници и по-малък ареал на обитание.

За сметка на това обаче има рязко увеличение на броя на уличните котки. При преброяването екипите са отбелязвали и броя на конете със и без каруци, които са срещнали. Така че се очаква за първи път да има и някаква яснота за броя на конете, които се отглеждат в София.

През последните 8 г. общината е броила 4 пъти уличните кучета. През 2007 г. те са били 11 124, през 2009 - 8538, а през 2011 г. - 9241. При последното преброяване през 2013 г. беше отчетен сериозен спад на броя на бездомните кучета. Тогава те бяха 6635.

Най-често изхвърлят хъскита

Hай-често в столицата от породистите кучета се изхвърлят хъскита, лабрадори и ретривъри, каза шефът на общинското предприятие "Екоравновесие" Петър Киров.

"Изхвърлят се всякакви породи. Не мога да бъда точен, но до 10 от 1000 кучета са породисти. За съжаление, продължава изхвърлянето не само на малки кучета, но и на големите. Според данните от последното преброяване през 2013 г., ако в София не се изхвърляха животни от съседни общини, би трябвало в момента по улиците на столицата да няма нито едно некастрирано куче. Такива обаче има и това е доказателство, че тук се пускат животни от близки до София населени места", обясни Киров.

По думите му това се случва най-често в крайните квартали. Имало обаче случаи и в центъра. Напоследък зачестявали и случаите, в които собственици от други градове звънят на "Екоравновесие" и настояват екип да отиде и да прибере новородени кученца. Общинското предприятие обаче отговаря за бездомните животни само за територията на столицата.

Cамо 2406 собственици на кучета в София са се възползвали от амнистията от такса, която Столичната община дава при регистрация на кастрирано животно.

Данните са за 2014 г. От началото на годината пък са само 395 стопани са регистрирали 535 домашни кучета. Няма данни обаче колко от тях са кастрирани и собствениците им няма да плащат такса.

През 2014 г. приходите от такса куче са малко над 94 000 лв., а от началото на годината до края на май - 59 506,66 лв. Таксата е 24 лв. на година, съобщиха от Столичната община.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали мрънкат за зоополиция. Този проблем трябва да стане техен, ако се създаде такова чудо.
2
3
 
35
 
! Отговори
Aman преди 8 години
Не знам какво отчитат но тези около блока вече са 8 - като телета... в сравнение с преди няколко години... имахме 2 помияра които "бяха кастрирани" и така както си бяха кастрирани не спряха да раждат...
1
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Kotkite ne sa opasni I lovuvat mishki