Линейка "лети" за простреляно дете, но не

Снощи мъж се обадил на 112, но се оказало фалшив сигнал
Обновена: 27 авг 2015 10:33 | 27 авг 2015 10:24,
17
Линейка "лети" за простреляно дете, но не
Снимка: архив, Булфото

Фрапиращ случай на подвеждане на екип на Спешна помощ е имало снощи. На телефон 112 се обадил човек, който съобщил за простреляно дете.

Изпратената на място линейка установила, че са ги пратили за зелен хайвер.

"Беше съобщено за простреляно дете. Линейката стигна за три минути, за щастие бяхме наблизо. Нямаше, обаче, нищо такова", каза пред bTV лекарка от ЦСНМП-София.

Още по темата

"Трябва да носи отговорност този, който си позволява такава гавра", добави тя. И според други медици основният проблем при спешната помощ е подаването на неверни или неточни сигнали.

Много често се случва линейка да бъде ангажирана за настинка или алергия, докато някой някъде получава инфаркт и не може да бъде спасен.

"Хората, които подават сигналите, могат да подсилят симптомите, може да се премине от една в друга група, много често се случва да изпращаме линейки за леки случаи, но се подават като неотложни", споделят те.

При 120 минути чакане на линейка или код червено е ясно на пациента какво трябва да направи, коментира проф. Стоян Миланов предложения нов стандарт за Спешната помощ, които да се разпределят в три кода – червен, жълт и зелен.

При червен код, т.е. спешен случай, линейката трябва да пристигне на място за 8 минути, при жълт код – до 20 минути, а при зелен код – до два часа или 120 минути.

"В предложението са заложени световни стандарти за достъп до системата и качественото обслужване, предстои много работа, но това е една добра цел", смята той.

По думите му осемте минути, разпределени за спешен случай, не са случайни. „8 минути е чисто медицински стандарт, защото очакваните вредни последици при надхвърляне на този интервал са пагубни”, поясни Миланов.

"По света стандартът се изпълнява в около 75-80 процента от случаите", каза още той.

Според него преценката колко спешен е един случай може да бъде направена само от медицински лица в координационните централи, като това трябва да са лекари, защото те лекуват и през телефона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Иванов-велик си:-) :-) :-) :-) Да ти разкажа.Като си караш джигула и погледнеш в огледалото за обратно виждане надписа ще го видиш правилно ,и може да ти хрумне да и направиш път.Умен си Андрешко:-) :-) :-) :-)
11
1
 
5
 
! Отговори
Българин преди 8 години
!20 минути и ние я наричаме Спешна? И Бърза?По техните стандарти,какво ли е НЕспешна? Сигурно за другата година ... век ... живот ...
10
0
 
6
 
! Отговори
Мдфка преди 8 години
До онбашиятаЧовече... как успя да си включиш компютъра с този капацитет?
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе,Иванов,в кой клас си ?!
8
0
 
6
 
! Отговори
!@#$ преди 8 години
Mnogo debilno zaglavie!!!
7
0
 
8
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Не разбрахте ли, че такива заглавия не са грам духовити и идейни
6
0
 
16
 
! Отговори
до 7 преди 8 години
Не е наобратно! Огледално обърнат е - за да може като погледнеш в огледалото за обратно виждане да го прочетеш и да дадеш път.
5
8
 
6
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
направете я платена, да видим ще има ли мераклии да я викат без нужда. вярно че бедните ще умират като кучета, ама те и без това все се оплакват колко им е скапан живота , тъй че и да умрат не губят много.
4
24
 
3
 
! Отговори
ivanov преди 8 години
някой може ли да ми обясни защо на линейките надписа отпред е обърнат на обратно? това си е правописна грешка.
3
1
 
16
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
Ушевите сФини от години могат да разполагат с данните на всеки абонат на мобилните ,включително и предплатените карти.То е ясно кой етнос си ползва безплатна помощ за бъдещия престъпник,че дори и на повикване.И то ежедневно.И като се види ,че е от маалъта и даже не правят разследване.То да беше само от това перо да се точи здравеопазването!!
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1112 от кога го има този номер
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва задължително да се въведе закон за тея гаври със спешните медици. Фалшив сигнал? Глоба от 500-600 лв. нагоре. Викане за настинки, мерене на кръвно и т.н? Пак същото. Ще се научат тея ***. Моментът, в който пратиш тази линейка за зелен хайвер, друг наистина имащ сериозни проблеми човек, може да се наложи да чака дълго, заради такива ***. Всъщност какви 500-600 лв... От 1000 лв. нагоре