Трабантът на Паси отива във военния музей

Той ще стане част от експонатите на 16 септември
10 сеп 2015 10:30, Красимир Ангелов
67
Трабантът на Паси отива във военния музей
И папа Йоан Павел II благослови трабанта на Паси. Снимка: Булфото

Прочутият трабант на Соломон Паси, станал символ на евроатлантическата ориентация на България, официално ще стане експонат в Националния военноисторически музей (НВИМ), съобщиха от културната институция.

Това ще стане на церемония на 16 септември. Картоненото возило, марка на комунистическата реалност до 1989 г. и превърнало се в емблема на порива на българските атлантици за единение със Запада, бе показано през 1991 г. от CNN как „отвлича“ в София генералния секретар на НАТО Манфред  Вьорнер.

По-късно трабантът „превози“ у нас и други световни лидери у нас, а през 2002 г. получи благословията и папа Йоан Павел II.

На 16 септември трабантът ще стане част от експонатите на НВИМ, които показват пътя на България към НАТО. Събитието е по повод 25-ата годишнина на организираното атлантическо движение  в България. Специален гост на церемонията ще бъде посланикът на САЩ Родерик Мур, който през 1990 г. стана кръстник, а впоследствие и почетен директор на Атлантическия клуб в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Важно преди 8 години
До Анонимен това е една срамна картина. Семит Песи разказва виц, как християнството било бизнес изпуснат от ***. Чуваше се в нац. ефир. Папата отговори : "Чакайте".
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трабантът стои от много години на плаца пред музея, каква е тази "новина", не знам.
22
0
 
6
 
! Отговори
Иван Иванов преди 8 години
Да разположите до национални реликви вмирисаниа *** на национален ПРЕДАТЕЛ значи , че и вие сте за разстрел.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
младите като гледат че предателството е най- доходно какви да станаттеритория пълна с ***
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а сега ми докажете че българия не е територия населена с идотитоя си е смрадливо л..но отвсяксъде - егати тъпию народи си ги дундурка и си ги хрантути - и ирландска постирка си имат и банкянски кефир си иматабе направо да им завидиш
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Возилото,в което една *** е возило други такива,трябва да се напълни с тротил и да се засили към сградата на 240-те ***.Желателно е в момент, когато съвета на отрепките (и председателя)е на парламентарен контрол.Желателно е д.глава да не присъства-за него .... Радвам се че има истински българи, като този с предложението за формалина.Обекта е с коколати очички,какво ли ще пише на стъкленицата:Ам Гъл,Квазимодо или дълбоководна риба?Не нарушавам правилата на сайта.Никой не се разпознава.
18
2
 
4
 
! Отговори
До Паси преди 8 години
Взе да прекаляваш! Не ме карай да пращам *** на стената на плача.
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много по-ценен би бил експонат: голяма стъклена банка, с Паси в нея, във формалин. Музеят би станал най-големият данъкоплатец в цъфналата и вързала нотовска държавица.
16
1
 
5
 
! Отговори
Dublin преди 8 години
REGNUM В газохранилище Банатский двор в Сербии на сегодняшний день закачано свыше 380 млн кубометров газа. Таким образом, страна обеспечила себя достаточными объмами топлива на случай перебоев с поставками российского газа через Украину предстоящей зимой...a za v BG...??
15
2
 
9
 
! Отговори
БРЕЙ преди 8 години
НЕ Е ЛОШО И ТОЙ САМИЯ ДА ОТИДЕ В НЯКОЙ МУЗЕЙ...МОЖЕ И МАВЗОЛЕЙ...
14
0
 
15
 
! Отговори
аналнологичен слючаи преди 8 години
трабанта хубаво в музея, ама къде е аероплана "Блерио", уникален експонат(има 2 или 3, останали в света), та къдее, кой го открадна и къде го продаде!? Това е истинския въпрос за нац.военно - историческия музей!!!
13
2
 
13
 
! Отговори
8 преди 8 години
А КОЛКО ЩЕ ПЛАТИМ НА ДРУГАРЯ ПАСИ ЗА ТАЯ ПРОСТОТИЯ?!
12
1
 
29
 
! Отговори
БПФ преди 8 години
Срам и позор - редом с бойни машини и вещи на герои, дали животът си за България, да турят трабантът на тая *** ?!?!
11
1
 
15
 
! Отговори
КИД ШЕЛИН преди 8 години
А чифутчето -в мавзолей !
10
3
 
23
 
! Отговори
морски преди 8 години
Направете референдум ЗА или ПРОТИВ членството ни в НАТО.Нека народа каже дали да сме в агресивния пакт.
9
3
 
9
 
! Отговори
бг преди 8 години
Кога и Паси ще отиде в музея ?
8
2
 
25
 
! Отговори
Неидиот преди 8 години
Егати идиотията! Редом с бойната техника, самолети, танкове и ракети ще се мъдри простотията на гадния евреин! Що за *** трябва да е измислил тази тъпня?
7
0
 
17
 
! Отговори
кк преди 8 години
Освен като символ на лиготиите на Соломон Паси, в какви други битки е участвало возилото ?Ние превърнахме държавата си в шоу, бе, майка му стара!!!!
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Не всеки Соломон е мъдър"
5
0
 
21
 
! Отговори
42 преди 8 години
ТОВА Е ПОДИГРАВКА. ДО СИМВОЛИТЕ НА СЛАВНАТА БЪЛГАРСКА АРМИЯ ЩЕ СТОИ ЕДНО ТРАБАНТЧЕ. А ОТ ВЪПРОСНАТА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА ОРИЕНТАЦИЯ БЪЛГАРИЯ ИЗГУБИ ПОЛОВИНАТА СИ НАРОД И ЗАТЪНА В НЕВИЖДАНА ИКОНОМИЧЕСКА И ПОЛИТИКО- ОЛИГАРХИЧЕСКА КРИЗА, В КОЯТО Е И ДОСЕГА, БЛАГОДАРЕНИЕ И НА ТАКИВА ЛОБИСТИ КАТО ПАСИ.