Заводът за боклука, започнат от Борисов, заработи

За Фандъкова пък това е най-специалният проект
62
Заводът за боклука, започнат от Борисов, заработи
Снимка: Булфото, архив

Столичният кмет откри завода за механично-биологично третиране в село Яна и се похвали,  че това е най-голямото промишлено строителство с публични средства от 25 години насам.

Още по темата
"Отбелязваме един много голям успех за града ни. Питат ме кой е любимият ми проект в столицата, не мога да преценя, но заводът е бил винаги най-специалният, защото е ключов за функционирането на града", посочи тя.

Кметът призна, че откриването на завода е успех на много институции и хора и лично благодари на премиера Бойко Борисов, чието първо правителство даде зелена светлина за проекта.

Екоминистърът Ивелина Василева също присъства на откриването и припомни, че инвестицията е на стойност 346 млн. лв.

„Столицата има изградена най-модерната система за управление на отпадъците. Най-големият завод на Балканите", похвали се тя.

Заводът за механично-биологично третиране на отпадъци, с производство на RDF-гориво се изпълнява по проект "Изграждане на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община", финансиран по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г."

Проектът беше започнат през 2007 г., а на първото заседание на първия кабинет с премиер Бойко Борисов през 2009 г. се осигури държавното съфинансиране по проекта. След това беше одобрена първата фаза, която включваше изграждането на депа и други съоръжения по проекта.

През декември 2011 г. обаче втората фаза, която включва същинското изграждане - завода за отпадъци, беше спряна от Европейската комисия и беше обявена нова обществена поръчка. Причината беше искането на Европейската комисия за промени в някои технически параметри, което на практика обезсмисли вече проведения търг.

През 2012 г. последваха и допълнителни въпроси за данъка добавена стойност по проекта, както и за общинското предприятие, което ще експлоатира съоръженията. След преговори накрая проектът днес беше одобрен.

След като в първата половина на 2013 г. приключи конкурсът за избор на изпълнител, част от кандидатите сезираха Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Антимонополният орган отмени заповедта на Фандъкова за избор на строител. След това Столичната община обжалва пред съда, който през миналата седмица отмени окончателно решението на КЗК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
15
 
10
 
! Отговори
fi преди 8 години
Още едно от хилядите доказателства, че България просперира постоянно.
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да се третират, и ПОЛИТ-***!