Честит празник, столичани! Днес е Денят на София

Днес имен ден имат Вяра, Надежда и Любов
17 сеп 2015 07:17,
13
Честит празник, столичани! Днес е Денят на София
Снимка: Facebook

Столичният град чества днес своя празник. Отбелязването на Деня на София е претърпяло няколко трансформации през годините от 3 април 1879 г., когато София е обявена за столица на Княжество България от Учредителното събрание, досега.

На 3 април 1979 г. по повод стогодишнината от обявяването на София за столица на България Министерският съвет обявява тази дата за Ден на София, пише БТА.

Столичният общински съвет решава на 25 март 1992 г. за празник на София да се утвърди 17 септември - църковният празник "Св. мъченици София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов". Те са загинали в мъчения за Христовата вяра през 126-а година по време на римския император Адриан /117-138 г./.

По повод празника днес Света литургия ще бъде отслужена от българския патриарх и Софийски митрополит Неофит от 9.00 часа в храма "Св. София". От 10.00 ч. започва тържествена сесия на Столичния общински съвет, на която приветствия ще направят председателят на Съвета Елен Герджиков и кметът на София Йорданка Фандъкова.
Видни личности с принос за развитието на града в сферата на здравеопазването, културата и образованието ще получат отличието "Почетен гражданин на София". На тържествената сесия ще бъдат връчени и званията "Почетен знак на Столичната община" и "Значка на София".

Празникът на столичния град ще продължи с тържествен водосвет от 11.30 часа пред църквата "Св. София" и с церемония по издигане на знамето на столицата. Председателят на парламента Цецка Цачева ще приеме почетния караул. На отбелязването на празника на София ще присъстват също народни представители, общински съветници, граждани.

В Деня на София официално ще бъде открит Музеят за история на София, който в осем различни зали, на над 7000 кв. м. метра площ, представя постоянната експозиция за историята на София от VI хил. пр. Хр. до 40-те години на XX век. Посетителите ще могат да видят и двете временни експозиции, които представя музеят - етнофолклорната изложба "Дух и материя" с шевици и носии, както и изложба, посветена на урбанизацията на София.

От 12.00 часа в Столичната библиотека ще бъде представена изложбата "София - бъдеще през миналото", проследяваща развитието на града през годините. От 14.00 часа посетителите на библиотеката ще могат да разгледат изложбата от наградени детски рисунки от Световния детски конкурс за детска рисунка - Банско. От 14.00 ч. филиал "Люлин" на Столичната библиотека организира литературно четене с поета Райчо Русев - Райсън.

Ден на отворените врати организира на празника на София "Метрополитен ЕАД" от 10.00 ч. до 14.00 ч. в рамките на кампанията Европейска столица на мобилността. Всички желаещи да видят как се управлява столичното метро са добре дошли в централния диспечерски пункт на адрес бул. "Тодор Александров" 42.

Софийската филхармония ще отбележи Деня на София с концерт от 20.00 часа в зала "България" под диригентството на Константин Илиевски. В програмата на празника са Концерт за пиано, хамерклавир, харпсихорд и оркестър Baroqus Ex Machina от Георги Арнаудов.

В 11.00 ч. в общинския театър "Възраждане" с вход свободен децата ще могат да гледат спектакъла "Джуджето Дългоноско". От 11.30 ч. до 16.30 ч. в парка "Заимов" за най-малките е предвидена празничната програма "Приказната къщичка".

Кулминацията на тържествата по повод Деня на София ще бъде в Софийската опера и балет, където в 18.30 ч. започва церемонията за връчване на Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата. Ще бъдат дадени награди в областите литература, театър, музика, изобразителни изкуства, архитектура, журналистика, танцово изкуство, както и награда за цялостен принос.

Програмата за Деня на София продължава с представлението "Комедия от лъжи" в театър "София" от 19.00 ч. - Театър "София", входът е свободен. От 20.00 ч. в зала "България" любителите на класическата музика ще могат да видят концерта на Софийската филхармония "Музика за София" с диригент Константин Илиевски. От 21.00 ч. честванията на Деня на София ще завършат с официалното откриване на постоянната експозиция на Музея за история на София на пл. "Бански" 1.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
илия преди 8 години
Денят на София трябва да е на Благовещение, днес се чества просто света София мъченица, а името означава премъдрост и е второто от имената на Исус, слово! Такова невежество... объркано е още при Софиянски, този празник е за светицата, а името е съвсем друго нещо. Църквата на която е кръстена столицата св София... не е кръстена на светицата а на спасителя! Прочетете малко по темата, защото е смешно!
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 8. По скоро обратното - единственият град, в който се прави нещо. Жителите на другите градове са ги отсвирили и не се интересуват от тях. Също като мюсюлманите - вместо да остават да правят нещо за родината си се изпотрепват да бягат от нея.
6
2
 
2
 
! Отговори
Калин преди 8 години
Гледам и чета надолу... защо тази неприязън? Защо, след като толкова ненавиждате столицата, всички се стремите да дойдете тук? Като е толкова ужасен градът, стойте си в провинцията. Оправете си вашите родни места и да ви няма от тук. Но уви, наблюденията са коренно различни... друго правите, друго целите. Лицемерие му се казва на това.
5
2
 
1
 
! Отговори
Mimi преди 8 години
Ot-kude na-kade praznik na SF ??
4
7
 
1
 
! Отговори
Софиянец преди 8 години
Честито на всички кореняци, да се борим за нашия светъл идеал - селените в центъра само с визи, преди съмване да заредят магазините!
3
2
 
1
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
ПРОДЪЛЖЕНИЕ: ...............Във Витошката грамота на цар Иван Шишман от края на 14 век областта и жителите се наричат Средечки, името Средец продължава да се използва години след Освобождението.
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обичам те, Мартинеееееее :( :( :(
1
1
 
3
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
Зомбирана нация ли сме? София е обявена за столица на 3 април 1879 година от Учредителното събрание по предложение на проф. Марин Дринов, като стар български град, отдалечен от турската граница и средищно разположен в българските земи според тогавашното разбиране. През 1879 година се разгаря и спор за името, като жителите на града създават комитет от известни личности, който се застъпва за възстановяване на историческото име СРЕДЕЦ. НАДДЕЛЯВА ОБАЧЕ СТАНОВИЩЕТО НА РУСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ И НОВАТА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ СЕ НАРИЧА ОФИЦИАЛНО........ СОФИЯ. Във Витошката грамота на цар Иван Шишман от кр