Ларгото – не археология, а бутафория!

Каква е причината? Спестяване на пари и време
14 окт 2015 12:22,
22
Ларгото – не археология, а бутафория!
Снимка: bgonair.bg

Сигналите за неправилното реставриране на Ларгото в София започват от социалните мрежи. С един от подателите на сигнала Ви среща екип на Bulgaria ON AIR. Журналистът Емил Георгиев идва веднага на мястото и сам вижда проблемите.

Още по темата

"Нещата не изглеждат никак като старини. Изглежда като бутафория, от която много хора изпадат в еуфория – най-вече в Министерството на културата според мен, след като са разрешили да се прави такъв обект. Не изглеждат както би трябвало да изглежда нещо, което е наистина автентично, старинно и антично", коментира Георгиев.

Тухлите, които са слагани, са чисто нови. "Те са подредени и слизат съвсем правилно наляво и надясно стъпаловидно", допълни Емил Георгиев.

Според него изграждането на тези елементи е започнало скоро. Причините – спестяване на пари и време. Новите тухли са използвани, за да предпазват открития музей от атмосферните условия. Георгиев е на мнение, че те обаче не са необходими и при правилна експлоатация обектът не би се разрушил.

Журналистът даде пример с други културно-исторически места у нас, които също са на открито.

Първо горната част, която е достроена, трябва да прилича на долната, а не да бъде като чисто нова, и второ, двете трябва да са ясно разграничени. В Плиска това доколкото знам е постигнато с тънка оловна ивица, която показва – дотук е оригиналното, а нататък е достроеното. Но достроеното е направено като старото. То не изглежда различно", допълни той.

Още вчера министърът на културата Вежди Рашидов разпореди временно спиране на проекта. Група експерти ще трябва да проверява дейността по реставрирането на открития музей.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
3
 
! Отговори
Жалко за София преди 8 години
Напоследък всичките ремонти в София са бутафория, ремонтира се на ниво еднодневка, пък после ще го оправяме, а ако може цял живот да си храним фирмите с ремонтиране на ремонтираното. Предпочитам да се оправят по 2 неща на година, но качественото, отколкото по 20, така че след ремонта, да се нуждаят от спешен ремонт. Общо взето милиони хвърлени на вятъра в цяла София! А какви недоразумения и зулуми се вършат около НДК в момента, просто нямам думи.
10
7
 
1
 
! Отговори
eмо преди 8 години
България - сраната не хейтърите, не виждам нищо лошо в проекта за реставрация...
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се подигравайте на журналиста - на него работата му е да информира. Има доста хора, които разбират от римски градежи, да не говорим че Археологически музей е на пет метра оттам, на те си мълчат. Смешно и грозно е. Чалга е, не разбирате ли? Направо да го извикат онзи от Равадиново със замъка да го дострои.
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Онзи ден минах оттам и се учудих на градежите от речни камъни покрити обилно с хоросан. Приличат на селска чешма. Никой не е градил така в римско време. Може би искат по примера на Созопол да впечетляват туристите с цели кули, порти, арки и крепостни стени, пък че не били истински, а дедо Божо ги е построил нема значение.
7
5
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
''Нещата не изглеждали старинни, а били бутафория''. А бе глупендри, точно в това е идеята. Да се покаже, кое е старина и кое бутафория. Не може и не трябва бутафорната част да изглежда старинно, защото това е заблуда. Навсякъде по света бутафорията се отделя с линия от старината и просто подсказва как би изглеждала постройката.
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до хаха 2 как да ги плюеш повината е от камани другата полвина от тухли. да го направат с камани добре ама тея реплики на афрентични римски тухли кой ги изкара от г*за си. дане говорим колко пари ще усвои герб от проекта.
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
цялата ни държава е бутафория
4
3
 
24
 
! Отговори
Torro преди 8 години
Като знаем какви са магистралите, със сигурност можем да дадем на ларгото 2-3 години и само ще придобие онзи стар патинясал вид.
3
10
 
10
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
Аман от специалисти. Как така нищо не е автентично. Колкото и не автентично, толкова е автентично. Няма никакво доказателство за едното и другото. Моят приятел и кумец Георги Китов казваше, че в Гърция почти няма автентичен паметник. Нарочен някакъв камък, че е вдиган от Ахил и туристите вярват.
2
6
 
16
 
! Отговори
хаха преди 8 години
Близо д о Цвингера в Дрезден има една много красива църква. Половината камъни са светли половината тъмни... Била е разрушена до основи по време на Войната. Но германците са намерили всеки камък къд емуе мястото и са допълнили с новите където са липсвали (светлите камъни). КПървоначално ти става хаотично цветово но после когато вникнеш в това как са я възстановили виждаш какъв труд е бил и колко е красиво... Само ние сме царе да си оплюваме всичко :)
1
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То при Боко магистралите са бутафория та вие за едното ларго ми умувате.