Лего-Ларгото не било бутафория, не се реставрира с шперплат!

Откъде да намерим днес римски тухли, пита Божидар Димитров
50
Лего-Ларгото не било бутафория, не се реставрира с шперплат!
Снимка: Dnes.bg

При възстановяването на Ларгото в София строго се спазват всички световни и български правила. Това заяви директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров по bTV.

Още по темата

"Думата "бутафория" се използва пресилено. Тя означава имитация с леки подръчни материали - шперплат, картон, пластмаса и др. Реставрацията на Ларгото не е бутафория“, коментира той.

Според Димитров никой не може да каже как е изглеждало Ларгото в Древен Рим, а и сега над земята са само 20-30 см антични останки.

Той отсече, че хората, които са надигнали глас срещу реставрацията не са експерти и не бива да дават мнението си.

"Манол Глишев е известен столичен безделник, а не гражданин, а на Мария Щурова фамилията й показва колко е нормална. Те взимат отношение по въпроси, за които нямат образование и компетентност", нападна пък историкът, въпреки че вчера и зам. - кметът на София по култура Тодор Чобанов също коментира, че има забележки по реставрацията и ще настоява за корекции.

"Планът за възстановяване на Ларгото е направен от арх. Георги Китов, който е един от най-големите ни архитекти и се довършва от арх. Фърков. Тухлите са нови, но имитират римските, така се прави по цял свят. Откъде да намериш римски тухли днес, за да изглежда достоверно?", попита проф. Димитров.

За фугите с хоросан, които не се понравиха на столичани, професорът каза, че така строят римляните.

"Не може да се оставят тези 20 см на влиянието на атмосферата, защото ще се разрушат. 27 пъти се промени температурата през годината, а хоросанът се разпада. Стъклен покрив няма да свърши работа, освен, че ще го насерат гълъбите, вътре температурите - какво печки ли да турим, че да се подаржа една постоянна температура", коментира той идеята три стъклени купола да пазят античното наследство.

Божидар Димитров увери, че опасенията, че културното наследство ще се загуби са безпочвени.

"Навсякъде по света е така. Ще се гордеем със съграденото и ще бъде туристическа атракция. Древната история не може да бъде унищожена, тя остава в научните публикации", настоя той и препоръча на хората, които не харесват начина, по които се реставрира да не минават покрай Ларгото.

"Планът за реставрацията е одобрен от специалисти на Националния институт за паметниците на културата. За да може да тръгне, проектът на Китов с актуализациите на Фърков минава пред НИПК, Инспектората на Министерството на културата и най-накрая подпис на ресорния заместник-министър", разясни още историкът.

Вчера министърът на културата Вежди Рашидов разпореди временното спиране на работата по консервацията.

Днес той събира на среща екип от специалисти, които да решат съдбата на античният комплекс "Сердика", който по план трябва да е завършен в средата на ноември, а официалното му откриване се очаква да е идната година.

Според проф. Димитров експертите ще дадат някой препоръки, но проектът ще продължи да се изпълнява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Архитект, археолог... Много сложни понятия... Може би Камелия е имала предвид археолог Китов, или пък архитект Кътов. Кой може да знае, със сигурност не и тя!
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо не сложиха стъклен купол и не нарисуват на табла как би изглеждало? ХОРАТА ХОЛОГРАМИ ПРАВЯТ, КОМПЮТЪРНИ СИМУЛАЦИИ, а ние по трънски мурафети с терзията и теслата си падаме....Реставрацията не е бутафория, пък макар и с "солидни" материали. Досега къде дремаха чиновниците?!
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"...че да се подаржа една постоянна температура" мила Камелия, браво, все пак има някои думи, които си написала без грешка. За семантичните и смислови разлики в термините археолог и архитект е още рано да говорим, явно
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скъпа Камелия,Георги Китов е археолог, а не архитект. Поне си проверявайте небивалиците...
30
0
 
6
 
! Отговори
*_* преди 8 години
Изключително грозно! Просто не мога да си представя тия 'господа", нарекли се историци и киултурни експерти как се излагат като кифли. Ясно е че тука става думаза едни пари, *** то вече са си ги взели. Да спират тази простотия, преди да е станало необратимо! Какво като са по 20 см тия разкопки-векове не са пострадали, сега за една година щели да се разпаднат! пфу!
29
0
 
5
 
! Отговори
jhgjhgj преди 8 години
"експертите ще дадат някой препоръки" --> Камелия Цветанова е добре да посещава вечерно начално училище.
28
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цяла Европа е построена наново след ВСВ! И всички ходят там и се възхищават на тези сгради, само в България разни полуграмотници искат да си остане всичко, като основи ! Замъка на граф Драгула в Бран, също е реставриран от Кралица Мария през 20те години, в момента това е един от най посещаваните обекти в Европа! И аз съм ходил, страхотно е там.....стига някой почне да прави нещо и друга група "умни"българи да реват като магарета срещу това!
27
6
 
14
 
! Отговори
супер е :) преди 8 години
Става все по-готино :) майната им на хейтърите то и Лувъра много го плюха когато му сложиха стъклена пирамида ама сега няма човек който да си го представи без нея :)
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вампири намериха ли се? Или ще се внасят от Созопол?
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе да бяфа асфалтирали, никакви грижи сега.........
24
4
 
4
 
! Отговори
inatut преди 8 години
Комунистически пражки, дето се..ете тука по сайтовете, ходихте ли навремето да протестирате когато вдигнаха партиния дом върху останките от древна сердика, като вдигнаха хотел балкан или другите сгради ала сталин и беше заличена улица търговска...
23
1
 
11
 
! Отговори
Идея преди 8 години
Абе, защо наистина не поканихте Лего за този проект??? Хем щяха да финансират всичко, хем щеше да стане уникална смесица от древно и модерно, цветно и атрактивно - да идват от цял свят да се кефят и снимат и да ни дават за пример! Като гледам с каква необяснима енергия се пази древното сега, се чудя римляните какво ли са правили с древните по тяхно време останки? Май всичко равно със земята и са строили отгоре, или Сената е гласувал проекти и бюджети?
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всъщност Божката си има научни степени. Старши научен сътрудник II-ра степен е от край време, което е нещо като доцент, а преди няколко години стана някакъв професор в Библиотечния. Доста показателно е обаче, че хората си го титуловаха професор сами. Имаше едно предаване на времето по БНТ с живи обаждания, дето няколко пъти се опита да обясни на хората, че не е професор, но накрая се отказа. Забавно е, защото има стотици охлюви, дето наистина са професори, обаче имат вид и държание на ***.
21
1
 
10
 
! Отговори
лев преди 8 години
Какво ли в България се строи качествено?
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо, малко пушилка за реклама на "ларгото" не е лошо!
19
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Божидар Димитров е 100% прав! Историята трябва да се визуализира и това е нейната пленитолност. Няма как да покажеш 20 сантиметра довар и да очакваш той да плени посетителя или малкото дете, което с фантазия да го надгради!Колизеумът след 200 години ако не се реставрира би бил руина. Хората искат да се потопят в усещането и епохата чрез визуализация. Там където има запазени качествени артефакти те трябва да се съхраняват до последно. Там обаче където има 3 камъка с кирпич, реставрация!
18
7
 
9
 
! Отговори
КУКЛОВОД преди 8 години
ЕЙ БОЖИДАРЕ ТИ СИ СРАМ ЗА ИМЕТО СИ БЕ РОДООТСТЪПНИКО, ТО НЕ БЯХА ПАРТИИ БСП ГЕРБ ТИ СИ ДЪРЖАВЕН ИЗМЕНИК КАТО ВСИЧКИ БАНДИТИИ КОИТО НИ УПРАВЛЯВАХА 25 ГОДИНИ. ЩЕ НАПРАВИТЕ РИМСКИ ТУХЛИ, ТОДОР ЖИВКОВ КАК НАМИРАШЕ НАВРЕМЕТО?
17
3
 
15
 
! Отговори
ceci_ преди 8 години
честно казано, Димитров е прав. Ако се направи реалистична и качествена възстановка, това ще е много по-добре отколкото да се гледат 10-20см руини, интересни за двам-трима археолози.
16
1
 
4
 
! Отговори
Вечния преди 8 години
Спокойно, бе! Всичко е прах на вятъра!
15
1
 
3
 
! Отговори
знаещ преди 8 години
древните държави и те така не могат да бъдат унищожени остават у читанките. питайте българите.