Пешеходци и колоездачи с тунел към "Люлин"

Освен това из целия квартал скоро ще плъзнат велоалеи
20 окт 2015 08:30,
21
Пешеходци и колоездачи с тунел към "Люлин"
Снимка: архив, Булфото

Велосипедистите и пешеходците ще имат собствен тунел в столичния квартал "Люлин" до края на следващата година. Той ще бъде построен над автомобилния и ще минава под жп линията, която пресича района.

Освен това из целия квартал ще плъзнат велоалеи, като идеята е те да свързват Околовръстното с бул. "Тодор Александров" и да стигат до центъра на града.

"Изготвяме проект, за отделен тунел за пешеходци и велосипедисти, защото движението им в този е опасно", обясни пред "Монитор" зам.-кметът по транспорт Любомир Христов.

За да се ограничат катастрофите в тунела общината вече изгради и бетонни блокчета, които пречат на автомобилите да се движат по трамвайните релси.

В момента в най-големия квартал в столицата - "Люлин" липсва специализирана инфраструктура за придвижване на велосипедистите до центъра на града. Колоездачите са принудени да пресичат кръстовища, бутайки колелетата си, защото няма отредени специални места за тях.

Така столичани, които са избрали да се движат с колело са принудени да карат по улиците заедно с автомобили и рейсове, рискувайки да бъдат пометени от невнимателни шофьори.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
б преди 7 години
чакаме да бутнат някои велосипедис и тогава белкем направят ......
23
0
 
0
 
! Отговори
poodle преди 8 години
а защо не ни набутат всички под земята и пешеходци и колоездачи с челници, а от горе само коли и смог ..сигурно не са се сетили още
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха-ха-ха Тунел за 200 хиляди лева!хахахахах вие мислите ли като пишете и четете!То все едно някой да ви каже, че за 1000 лв ще ви направи чисто нова С класа :)))) Най обикновен подлез ще направят, и то най-вероятно модулен :))))
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално- по проект велоалеята има материали за изграждането и, има заложени човекочасове труд. А с една блажна боя обираш всички тези средства... и те отиват я в партийната каса, я във фирмата спечелила "сътворяването" на "велоалеята"... Европата и тя си мълчи, нефелните и структури като ОЛАФ са в подобни държави само за да могат служителите и да се уреждат с млади любовници назначени в различни държавни фондове...
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спрете да "строите" вело алеи бе негодници! Ако не се правят като хората, по-добре да не се правят.
19
3
 
4
 
! Отговори
BaiCicle преди 8 години
Малко било времето в БГ за каране на колело - хаха глупости на търкалета. Дания сигурно е слънчева страна без валежи и сняг, а там велотранспорта надхвърля автомобилният в градовете. И да карат си в проливни дъждове и не им пука, имат си готини дъждобранчета и не са комплексирани като нашенските *** и си ходят на работа с колело.
18
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледам тука са събрали всички специалисти по велоалеите и по градоустройство да коментират.Всичките съвети дават, най-вече как не се прави...
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А според закона за движение по пътищата, автомобилите ще имат ли право да паркират върху велоалеите, така както имат право върху тротоара?
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Новият тунел ще стане сборище на наркомани и клошари. Никой няма да смее да мине през него дори и на колело.
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма ли кой да обясни на Фандъкова какво е велоалея, за да спре да боядисва тротоарите и да плащаме милиони заради нейната глуп ост.
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Велоалеята е алея, която е отделена от тротоара и от улицата в някаква преграда, примерно с тревна ивица с ширина поне един метър. Това, което прави Фандъкова не е велоалея, а се нарича стеснение на тротоара и създаване на конфликтни участъци на тротоара, конфликти между колоездачи, каращи по тротоара и хора движещи се по същият тротоар.
13
1
 
11
 
! Отговори
Др. Исня преди 8 години
Българска велоалея, кофа боя върху изровен кратер! Защо си мисля, че в Люлин ще се сдобият с чисто нови вело-очертания върху плачещите за реномт тротоари?
12
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Велоалеята е част от улицата, а не част от тротоара. Криворазбрана реклама си правят ГЕРБ като правят живота на хората още по-труден с тези велоалеи. При това в България малко е времето от годината, когато може да се ходи с колело на работа или изобщо да се придвижваш с колело из града. Като прибавим и че малко хора имат физическата възможност да карат колело и излиза, че смисълът на велоалеите е единствено да се похвали Фандъкова какво била направила.
11
0
 
6
 
! Отговори
цъфнал гербер преди 8 години
И коня, и каруцата, ама не сега. Чакайте и ще получите. От обещания глава не боли, уважаеми избиратели! Заредете пълен резервоар вапцаровска вяра и гледайте смело в тъмния тунел.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези велоалеи са най-голямата глуп^ост, която може да се измисли. Велоалея се прави, когато се проектира даден квартал, а не като се отнема част от и без това тесният тротоар, както се прави в София, а предполагам и в други градове в България. Вместо велоалеи върху тротоара, които няма как да вършат някаква полезна работа, по-добре да оправят улиците, за да може колоездачите да карат нормално по тях, където им е и мястото, а не върху тротоарите.
9
2
 
3
 
! Отговори
Идеал Петров преди 8 години
Миии то хубаво велоалеи, ама как ги боядисаха само - май вече втори път заличават старата маркировка с черна боя и въпреки всичко има серизен проблем да се определи къде са лентите за движение. Едните коли карат по старите линии, другите по новите - да видим кога ще се наблъскат, щото то няма какво друго да стане нали.... И после всички чудесно паркирани на велоалеята коли - най-вече след кръстовището с Ботев посока център.... Хубава работа ама българска...
8
0
 
9
 
! Отговори
Доообре преди 8 години
Даа преди изборите и космодрум ще построят. После ще има оправдания, липса на финансиране и т.н. Ама има още ***.ти които се хващат и после ривът.
7
3
 
11
 
! Отговори
глупости преди 8 години
Ама страшни глупости ! Лекари няма,ваксини няма,лекарства няма,детски градини няма . В България вали 3мес. сняг и 8-9мес. проливен дъжд -как ще ходите на работа с колело?На свинче звънче са тези велоалеи
6
1
 
7
 
! Отговори
razgradski pop преди 8 години
искаме велоалеи като тези в Плевен...уникални...
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВЕЛОАЛЕИТЕ пак ли ще са грозни криви тротоари, намазани с евтина боя - в стил ДАНЧИ ФЪНДИ.