Метрото – толкова близко, но и толкова далечно

До станция "Цариградско шосе" се стига след 20-минутен преход с туристически обувки
Обновена: 22 окт 2015 12:55 | 22 окт 2015 12:30,
59
Метрото – толкова близко, но и толкова далечно
Снимка: архив Булфото

Три години след откриването на метростанция "Цариградско шосе", от Столичната община все още не са помислили доколко е достъпна спирката за хората, които я ползват.

Жителите от кварталите "Цариградски комплекс" и "Дружба" 1 и 2 са принудени да си направят пътека през гората, за да стигнат до станцията.

Участъкът не е осветен, а минаването по него е истинско приключение. Буквално се преминава хълм, а хората се страхуват от кучета и престъпници.

"Ако си представите примерно 17-18 вечерта, когато започва да се стъмва, оттук може да излезе куче или наркоман...", разказва пред bTV Петя Щерева, която живее в "Дружба" 2.

Участъкът не е осветен. При дъжд и сняг преходът става още по-труден и според гражданите е въпрос на време да се случи инцидент.

Петя Щерева разказва, че всеки ден ходи с туристически обувки до метрото и там се преобува. "Иначе няма как да стигна нормално - или ще бъда контузена", споделя тя. Обикновено Петя стига до метрото след 20-минутен планински преход. Разказва колко много се е надявала и е очаква промяна.

Още преди три години от Столичната община обещават да бъде изградена алея и пешеходен тунел до метрото. Въпреки това и до днес - нищо от обещаното не е влязло в експлоатация.

"Проблемът е, че тунелът трябваше да бъде открит август месец, та когато започне дъждовния сезон, жителите да имат цивилизован достъп до метрото", разказва друг жител на кв. "Дружба 2" Иван Димов.

Той допълва, че до тунела е трябвало да води ул. "Обиколна", но в момента съоръжението все още не е построено. По думите му хората продължават да страдам заради липсата на достъп до метрото, което е толкова близо до тях.

Въпреки че периодът е предизборен, повечето местни жители не смятат, че нещо ще се промени в близко бъдеще. Призивът на над 30-те хиляди души, засегнати от проблема, е кратък и ясен - бъдещият кмет на София да работи в полза на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
2
 
! Отговори
Irina преди 8 години
Жената е абсолютно права, а тези, които пишат глупости, никога не са стъпвали в описаният район. ЖК Дружба -2 е откъснат от метрото, което е адски глупаво! Само в България може да се направи подобно нещо! Както и метростанция насред полето - вж. Младост-3.
49
2
 
4
 
! Отговори
alf преди 8 години
Целва на метрото е проекта да струва повече и да се облцужи младост 4 начело с плевела и биснес парка му . 1 фирмичките да са доволни от източването 2 ро плевела да е доволен от парка му. АКо беше мислено за хората проекта щеше да е друг но плевела не се задоволи 1 линия да ходи до там а искаше 2 линий и от летището и от центъра.
48
0
 
4
 
! Отговори
gimnastika преди 8 години
Ще дойде време, да благославяте далечните метростанции. Човек ТРЯБВА да ходи поне 7 км на ден, за сърдечно съдовата система. Тва обаче не го прави почти никой. А от *** които ядем повечето хора задниците ни ще станат с размерите на американски такива. Спортувайте бе хора. Възползвайте се от кардиото си всеки ден до работа и обратно, защото иначе няма как да стане доброволно. Доказанно е че съвременния българин мрази да ходи, пътува по работа, - най обича да се телепортира.
47
1
 
10
 
! Отговори
смЕх преди 8 години
Ха-ха метрото било удобно самото стигане до станциите си е тормоз . Май онова нещо наречено кмет забрави едни приказки как щяло да има автобусни линии по кварталите които да докарват хората до метрото.Проблемите са същите и в Люлин ,но на общинарите изобщо не им пука и от както работи подобрение няма .
46
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наивници, дето си мислят, че метрото е градено, за да го ползват. Целта на изграждането на метрото е да се резне лентичката. Затова има станции пльоснати в полето и без достъп до тях. Другия път дружбенци пак да гласуват за ГЕРБ.
45
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СОФ МЕТРО S nisto li go srvanqvame ili s drugo metro. stoto ako e s drugo metro se vijda kolko e bavno i neudobno
44
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не виждам полза от метрото като при Живков билета за транспорта беше 6 стотинки, а сега уж е демокрация и е по-добре, но билета е 1 лев. Трябва да е по-малко от 6 стотинки, за да е по-добре иначе е просто грабеж и ограбване на народа.
43
16
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Стига сте се оплаквали, това е най-хубавото нещо което е построено в столицата. Аз го използвам удобно е. Всичко друго е некачествено и разбито.
42
2
 
3
 
! Отговори
Do anonimen 45 преди 8 години
Mnogo si prost anonimen 45
41
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Метрото беше мислено от някакви измислени хора които не са от София и нямаха никаква идея какви са навиците на хората и къде им е удобно да бъде спирката. Намятаха се спирки на най-неподходящите места. Тези хора нямаха идея къде от години софиянци са ползвали услугите на гр.транспорт и как всеки се е адаптирал към тези места, те метнаха някъде си спирките и всеки да се оправя. Всички страдат от некадърници и пришълци в столицата.
40
1
 
1
 
! Отговори
edno ste kaja преди 8 години
https://youtube/watch?v=mq1jov_elGY
39
2
 
20
 
! Отговори
vdch преди 8 години
Съпругът на Екатерина Захариева - арх. Ангел Захариев е управител и съдружник в бюро А и А архитекти".То работи заедно с Линднер имобилен мениджнт " и по строителството на небостъргача на бул. Цариградско шосе" до Метро". Преди да влезе в политиката, Плевнелиев беше управител на фирмите Линднер " и Резиденшъл парк София". Ето защо бе изградена станция на Цариградско и съответно спирка "Дружба-2" толкова далече и неудобна за жителите на квартала.
38
4
 
9
 
! Отговори
вуйчо преди 8 години
До -10 Прабаба ми е родена в Ксанти,селски. Проблема не е точно хората дошли в София,а тези останали с манталитета си(от мястото). преди време се опитваха да се адаптират(нормално) . Сега се държат и мякат като араби. Затворени общества от определен район в София. Извън София вече мякащ софиянец,наглец. В центъра лятото съм все едно Ямбол . Всеки чичко,леля заела някакъв пост в администрацията вика родата(абе местни арабиЩ
37
1
 
11
 
! Отговори
ме преди 8 години
А от тая спирка дето сте я снимали до БАН са поне 15 минути ходене без смислен допълнителен превоз. Като се има предвид каква е средната възраст на работещите в комплекса, както и че улицата по която се ходи няма тротоари, и се ползва като локално на Цариградско, т.е. хората летят по нея и е пълно с таксита и бусове спряли да ползват дърветата като тоалетна, за какво изобщо говорим? Всичко се прави с цел усвояване на европ. средства, а не удобство на пътуващите.
36
3
 
14
 
! Отговори
FR преди 8 години
Виждам много злобни коментари от типа не искам на мен да ми е добре, а на другите да им е зле, писани от хора, които явно не са ходили по-далече от квартала. Какъв е смисъла от метрото, ако до него няма автобуси, които да карат хората до спирката на метрото както е по цял свят? Надявам се някога да имаме по-умни кметове.
35
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде стига с тези европейски столици,навсякъде вече е пълно с наркомански вертепи,гета и мизерия.Единствената столица в Европа,в която е чисто и живеят бели хора е Минск.
34
5
 
11
 
! Отговори
Вбесен фъндък преди 8 години
Защо ме удряте баш преди изборите, колко ви платиха?! Елате да ви нахраня и напишете опровержение, иначе ще трябва да допечатвам бюлетини в Костинброд! Ааа-***-ха!
33
24
 
30
 
! Отговори
Московские новости преди 8 години
Кв. Дружба е построен за военни и полицаи от средния и ниския ешелон. Тоест кв. Дружба е за фелдфебели домъкнати от селата по партийни заслуги от комунистическата власт. Такива хора трябва да се радват, че бяха пощадени навремето. Ако ги бяха окачили по дърветата и стълбовете, както беше правилно, сега нямаше да пискат, че метрото не спира пред входа на панелните им съборетини.
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сложете 5 снимки не ми разказвайте колко е лошо.
31
7
 
29
 
! Отговори
Чиновник преди 8 години
"Петя Щерева разказва, че всеки ден ходи с туристически обувки до метрото и там се преобува."Много лошо лъже тая Петя Щерева. Няма кой да се върже на подобни глупости, но пък излагацията е за нейна сметка.