След 10 години като главен архитект Петър Диков си тръгва

На изпроводяк се похвали с куп успехи, работил по закон и съвест
Обновена: 17 ное 2015 16:23 | 17 ное 2015 16:18, Камелия Цветанова
46
След 10 години като главен архитект Петър Диков си тръгва
Снимка: Булфото, архив

Главният архитект на София Петър Диков се реши да напусне поста. За целта той вече е пуснал молба до столичния кмет Йорданка Фандъкова, в която настоява да бъде освободен от 9 февруари 2016 г. с мотива, че изтичат 10 години от назначаването му на този пост.

Още по темата
"До тогава има достатъчно време да бъде проведен конкурс за нов главен архитект", обясни Петър Диков и добави: "През цялото време съм работил по закон и съвест".

Освен това от 9 февруари той ще напусне и мястото си в борда на директорите на "Метрополитен", което заема от квотата на Столичната община.

Въпреки че Диков беше критикуван многократно и от граждански организации, и от негови колеги, и от софиянци, на изпроводяк той се похвали с много успехи.

Като най-голяма своя заслуга той открои приемането на нов общ устройствен план на София, нещо което не е правено от стотици години.

Освен това отбеляза, че е въвел обществени обсъждания, въпреки че е бил освиркван доста често на тях.

"Затварянето на металоргичния комбинат "Кремиковци" - за мен това е един от четирите ми успеха, това е една екологична язва и цирей на София. Северните територии получиха шанс, когато се затвори "Кремиковци", защото когото комбинатът съществуваше не се дишаше там“, продължи Диков.

Той припомни, че десет години е председателствал борда на "Метрополитен" и не е взел нито една стотинка, защото е участвал на обществени начала.

"Постижение на управлението и на мен е, че в последните няколко години започвахме да разкриваме археологията на София. Повече от 80 години се говореше каква хубава археология има София, но от пет години се отваря", каза още Диков.

Като положително наследство той отчете и това, че е очистил София от билбордовете.

"Преди 10 години беше борд до борд, реклама до реклама и сергия до сергия", припомни все още главният архитект на София.

Той изтъкна като голям негов успех т.нар. северна скоростна тангента, която е 17 км и дава възможност да се стигне за 10 минути от единия до другия край на София.

Диков уточни, че предстои да бъдат изградени връзки с тази тангента със северните райони на София.

Той изброи и редица проекти, по които вече се работи – Северният парк, за който има приета обща концепция, която  предвижда сериозно развитие, така че да стане основен като Борисовата градина и Южния парк.

"От 70 години насам пък стои на дневен ред изграждането на парк Изток, за който чак сега вече са възложени планове и целта е в ускорени темпове да се пристъпи към реализацията им. Разработваме 14 гробищни паркове, които са на различна фаза на проект. Проблемът с гробищата в София е много тежък и това е една много важна задача“, обясни още Диков.

Петър Диков е главен архитект на София от 2006 г.

През годините името му бе замесено в доста спорни решения за София. Последният скандал, свързан с него, бе за строеж на жилищен комплекс до мястото, където бе "Софияленд" и кортовете "Малееви".

Диков е и в основата на първият официално внесен доклад в СОС. Той е за избор на нов главен архитект на София чрез конкурс. Докладът е от общинските съветници от коалиция "Сердика".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
2
 
! Отговори
klrzo преди 8 години
До terzo, и ти ли си хапна покрай тоя рушветчия Диков, бе? Няма злоба, има справедливост. Да си върви Диков да си проектира мавзолей и за себе си и за тая простачка Франдъкова.
31
1
 
10
 
! Отговори
Ураааа преди 8 години
Диков е типичния пример за наглец, които е захапал кокала и не пуска... Не знам каква е причината за това негово решение, но София днес определено трябва да празнува.Един крадец и мошеник по-малко в ръководството на София.
30
1
 
9
 
! Отговори
Т. Георгиев преди 8 години
Йеее, най-накрая!!! Диков имаше безумна визия за развитие на София - всички зелени територии да се унищожат, а на тяхно място да се построят сграни на 2-3 метра една от друга, без тротоари и без паркинги.Сега поне се разкара, че още няколко години ако беше останал, София за нищо нямаше да става.Дано следващият главен архитект да е малко по-умен и на първо място да мисли за хората, които ще живеят в града, а чак след това да мисли за подкупи и далавери.
29
2
 
9
 
! Отговори
Ivan преди 8 години
Тоя е за затвора, а спря и трамвая по Витошка щото видиш ли имало метро да ама като смениш трамвай с метро отишли 40 мин *** Разпродаде и презастрои толкова места че сега само отработени газове се дишат в тия райони
28
6
 
19
 
! Отговори
citizen преди 8 години
Гадината съсипа София!Например в Павлово при разрешено 4 етажно строителство всички нови сгради са по 6 етажа,с надстройки,на 5 метра отстояние.Направо в панделата да влиза гадината!
27
2
 
20
 
! Отговори
браво преди 8 години
Най-после този мушенник да се махне. Скрити, орязани парцели, далавери и толкова години несменяем. Браво , браво...
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този моментално да го предадът на Исис. Как може да позволи на тези *** от Никми (които и при Софиянски заграбиха парцела на който сега се намира Grand hotel Sofia) да постоят толкова безумна сграда до НДК. Дизайн, който е от 60-те години на миналия век. На такова място или нищо или сграда от класата на Capital Fort на цариградско.
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Откога го чакаме да се разкара. Не ми се вярва Фандъкова да е помогнала, все пак толкова години бяха заедно. Дано си понесе заслуженото тоя рушветаджия!
24
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ще да е доброволно! От какво ли се е уплашил?
23
8
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Три пъти ура за Фъндъкова ,че разкара тоя!!!!!Сега искам от нея две неща:1.Да асфалтира цар Борис.2.Д въведе постоянен контрол в градският транспорт.И ще гласувам за нея пожизнено.Със семейството.....
22
1
 
27
 
! Отговори
sante_dog преди 8 години
Доста пара взе арх. Диков. Продължи да си действа проектантското бюро и след като формално го прехвърли на други (Про-Арх). Получаваше страшно много поръчки - ако искаш нещо в София да се случи отиваш във фирмата на Диков. Ако ти бавят решение - отиваш във фирмата на Диков. Отделно си беше и схема за прибиране на парички и т.н. Общо взето -наяде се и реши да се отдаде на почивка. Че от толкова крадене няма време да си погледне децата човека...
21
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тръгва си с много успехи и милиони от рушвети.Еми успех си е ,драги ми читателю.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Nai posle golemijat masnik si tragva nai pisle ruschvetadjivija masnika si tragva Ura Ura Ura no da proverat milionite mu imotite mu ot ruschveti kade i Kolko sa
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"металоргичния"абе ей , пускайте поне проверка на правописа - всеки компютър го имаДруго си е да се изложите
18
17
 
3
 
! Отговори
terzo преди 8 години
Комуниста Кадиев и неговата шайка се опитват да се доберът до власта с всички средетва.
17
18
 
2
 
! Отговори
terzo преди 8 години
Много злоба и ненеавист има в Бъгарина.
16
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
късно той оплеска София и сега си тръгвал разбирш ли
15
3
 
5
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
Те сега софиянци ще видят "КОН БОБ ЯДЕ ЛИ". На МЕЖДУНАРОДНАТА строителна мафия вече са и потекли лигите.
14
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След 10 години като главен архитект Петър Диков си тръгва 10 хиляди пъти по-богат отпреди.
13
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Беше удобен на всички управляващи, делеше с тях, добър човек.