София през 2016-та – чисти улици, зелени площи

Йорданка Фандъкова за новите задачи пред Столичната община
Обновена: 17 дек 2015 10:51 | 17 дек 2015 10:30,
87
София през 2016-та – чисти улици, зелени площи
Снимка: архив Bulphoto

София е европейски град с историята си, с духа на своите граждани и с мястото, което заема на съвременната европейска политика. Аз лично съм убедена, че големият потенциал на София е в развитието й като зелен град, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за БТА.

"Всички проекти, които реализираме съдържат конкретни мерки в тази посока. Факт е, че имаме много да наваксваме, но това става само с работа, а не с говорене. Затова и последователно защитавах инвестициите в четири ключови приоритета - транспорт, инфраструктура, образование и екология. Това е здравата основа, на която трябва да стъпим", заяви тя.

"София влезе в топ 30 на най-бързо развиващите се градове в света на престижна международна класация от общо 300 града. "Блумбърг" посочи София като европейската столица с най-голям ръст на БВП за последните 10 години. София e и в класацията на десетте най-добри места в света за започване на бизнес през 2015 г. на списание Форбс. Зад тези международни оценки стои свършена работа и обективни показатели за развитие", отбеляза столичният кмет.

В бюджета за следващата година вече могат да се видят инвестициите, които се насочват към новите задачи, които са поставени от столичния кмет.

"На първо място, това са ремонти на улици в кварталите. За тях залагаме почти с 11 млн. лв. повече спрямо 2015 г. На второ място, увеличаваме миенето на улици и булеварди от 2-3 пъти на 12-13 пъти. Това е важна мярка, която трябва да доведе до намаляване на фините прахови частици", подчерта Йорданка Фандъкова.

Нов приоритет е да се разшири поддържането на междублоковите пространства, и да се оформят места за почивка и спорт близо до домовете на хората. Следващият приоритет с увеличено финансиране е спортът - както изграждане на спортна инфраструктура, така и подкрепа за състезания, каза кметът на София.

Йорданка Фандъкова подчерта още, че през 2016 година почва строежът на третия лъч на метрото. Според нея това ще облекчи сериозно трафика в кварталите, където новото метро ще минава. Ще се продължи и с модернизацията на градския транспорт и ще бъдат доставени 110 нови автобуса и 5 нови трамвая. Поетапно ще бъдат заменени  най-старите мотриси, които обикалят софийските улици. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонимкаИ с гадните, заразоносители - плювки от дъвки, които селендурите с часове са мотали в уста!
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде зелени площи, бе г-жо Фандъкова.? Къде ги виждате при безогледния строеж, и то баш на зелените площи в кварталите. Я елате да видите, как кметът на "Надежда" и "любимият" вам и на вси столичани, особено на връзкари и партийците, гл. архитект на София, ни в клин ни в ръкав, разрешиха строеж на къщи между блоковете, на основание "реституция"! Но само между едни блокове. И как на спирката на авт. 85 осакати и изкорени японски вишни, натресе 3 грозни ненужни огромни бараки и разсипа градинката.
60
1
 
2
 
! Отговори
Cleony преди 8 години
За да имате чист и красив град не е нужно много. Трябва само да имате отношение и култура, и да се научите да пазите. Да точно така! Колкото и средства да се влагат в едно градоустройство няма смисъл, ако вие гражданите после го чупите, унищожавате, рушите, драскате и хвърляте *** си навсякъде. Съгласете се, че ако искаме да живеем в красив град, трябва да имаме някакво ниво на култура, нали така!?
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимка преди 8 години
И как точно ще спрете провинциалното , плиткомислещо, ощетено от еволюцията, простолюдно общество, да не засира чистите тротоари и тревни площи с ***, а ?
58
1
 
1
 
! Отговори
аs преди 8 години
Какво са написали в турския вестник и защо има огромно разминаване в мнението на турската медия и г-жа кметицата. Може ли да се оприличава град от топ 30 със западнал град от 70те
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фандупковаа,ела да видиш как ремонтираха тротоарите на ул."Алеко константинов", /мизерия и 30 сантиметров ров между асвалта и тротоара/пък тогава говори глупости.Да се задавите дано, с тази лакомия.Ами имай срам за бога,ти да не си БОЙКО...............
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Опасявам се че и чисто нова столица да ни подари някой - и нея ще ос3рем. Хвърляме си *** къдети ни падне, тръскаме си пълните с фасове пепелници по светофарите, изхвърляме строителни и едрогабаритни *** до кофите....Докато не се променим, София няма да стане добър заживеене град.
55
1
 
2
 
! Отговори
ИЗБИРАТЕЛ преди 8 години
ФАНДЪКОВА СТРОИТЕ КАЛПАВИ МАГИСТРАЛИ ЗА МНОГО ПАРИ И КАЛПАВИ СПОРТНИ ПЛОЩАДКИ! ПО МАГИСТРАЛИТЕ ДА СИ ДЖИТКАТЕ С КОЛИТЕ, КОИТО НИЕ ВСИЧКИ СМЕ ПЛАТИЛИ, А НА ПЛОЩАДКИТЕ МЛАДИТЕ ДА ИЗРАЗХОДВАТ ЕНЕРГИЯТА СИ И ДА НЕ МИСЛЯТ ЗА ПРОТЕСТИ! ЦЕЛТА Е УКРЕПВАНЕ НА МУСКУЛИТЕ И ЗАКЪРНЯВАНЕТО НА МОЗЪКА ИМ! ДОСТАТЪЧНО Е ДА СА ПРОЧЕЛИ ЕДНА КНИГА ЗА ИНДИАНЦИТЕ! МОЗЪЧНИТЕ ЦЕНТРОВЕ СЕ ПРЕДВИЖДАТ САМО В БОГАТИТЕ ДЪРЖАВИ В ЕС, А В БЪЛГАРИЯ НАУКАТА Е НАВРЯНА В ДЕВЕТА ГЛУХА!
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Празни обещания. За 2015 с едно оср***но НДК ни зарадва Фандъкова...и усвоен от свои хора парк до Токуда.
53
0
 
3
 
! Отговори
ех преди 8 години
А дано..ама -надали
52
0
 
9
 
! Отговори
Софийска гордост преди 8 години
Дойде ми на гости колега Чех, Поразведох го и по едно време ме попита: В София имате ли Главен Архитект? Въпроса беше искрен, известно време се чудех как да отговоря.....
51
0
 
7
 
! Отговори
д-р Софийски преди 8 години
От високата температура е....има грип Фандъкова,не и обръщайте внимание !
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Затвор за наглата, проста крава!!!
49
1
 
13
 
! Отговори
-10 преди 8 години
София прилича на европейски град в малкия отрязък около жълтите павета. И то защото този отрязък е проектиран и правен малко след турско :-)
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Телевизията и медиите програмират съзнанието..
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Данчееее,добре,че се сети за чисти улици.Моята улица не е мита 30 години.Прахоляка и пясъка вече са над бордюра.Децата ни се разболяват от астма защото са принудени всеки ден да гълтат кълба от прах.Зелените площи,цветенцата и градинките също не са лоша идея,но това е лустро,което цели да скрие дупките по улиците,разбитите тротоари,грозните фасади на сградите,опасните балкони,за които изглежда сте безсилни да наложите санкции на со бствениците заради лошия външен вид.И "украсени"с драсканици.
46
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чиста София? Без кал? Без локви? И как така? Изборите минаха и ремонтите, които не бяха предизборни, вече се разпадат. Само за пример - две пропаднали шахти на "Столетов", ремонтирани през май 2015, още преди два месеца пропаднаха; по-надолу кръпките на асфалта от октомври вече пак са за закърпване; ремонтираният през септември участък на "Бузлуджа" вече събира локви, дълбоки до глезен; паветата преди Руски паметник, прередени лятото, вече са във формата на развълнувано море... Чиста София...
45
2
 
9
 
! Отговори
До кметицата преди 8 години
Фандъче, дано да си струва да си посветиш живота в служба на дялвола. Един ден ще се плеснеш и ще видиш,че всико е било напразно. Да си жива и здрава,за другото сама ще платиш.
44
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
офия, която, меко казано, прилича на турски град от 70-те, пише авторът на статията Илнур Чевик. Градът и България се нуждаят от сериозни подобрения във външния вид. Човек да се чуди какво са направили тези хора с милионите евро, които ЕС наля в страната.
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кати прасна един мръсен ляв шамар стига си приказвала глупости *** разходи се малко ИЗ София