Десетина мечки скитат из Витоша далеч от хората

Специално за тях садят диви ябълки и круши
19
Десетина мечки скитат из Витоша далеч от хората
Снимка: Булфото, архив

Освен диви котки, кози и златки, в южната част на Витоша живеят и десетина кафяви мечки. Местообитанията им вече са описани по проекта „Изпълнение на приоритетни дейности  от плана за управление на “Витоша“, финансиран от  Оперативна програма "Околна среда 2007-2013г.“, съобщиха от екоминистерството. 

Проектът включва освен картиране на местообитанията на кафявата мечка, поставяне на предупредителни табели за туристите. Както и засаждане на над 200 плодни дръвчета, основно диви круши и ябълки, за да се осигури храна за популацията.

Мечките обитават главно южната част на планината в рамките на ловно стопанство "Витошко-Студена“, съобщи специалистът по фауната в парка Никола Дойкин.

Проучването показва, че най-големият риск за популацията  е бракониерството и откъснатостта на територията от останалите планини, което пречи на разселването на вида. Мечките избягват срещите с човека, затова обитават по-диви и непристъпни места, които са отдалечени от туристическия поток, обясни Дойкин.

Кафявата мечка е включена в Червената книга на България. Обитава главно Рила, Пирин, Родопите и Централен Балкан. В страната има около 530 индивида, но популацията намалява поради липсата на достатъчно храна и местообитания. Има и мигриращи мечки. За свободното им преминаване в Гърция например беше направен тунел край ГКПП Илинден. Мечките харесват и прохода Траянови врата над магистрала „Тракия“, по който се придвижват от Родопите към Стара планина.

След затварянето на бившия вивариум в ловното стопанство "Кормисош“ в Родопите, 14 мечки оттам вече са настанени в различни зоопаркове и спасителни центрове в Белгия, Холандия, Великобритания и Германия. Тези животни бяха изпратени в чужбина, тъй като в зоопарковете в България няма подходящи места за тях. А не може да върнати в природата, тъй като са родени в плен и на свобода няма да оцелеят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: Витошамечкидървета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боже какви *** пишат тук. Плаша се.
6
6
 
3
 
! Отговори
Самуил преди 8 години
Не трябва да развъждат едри зверове в страната, това е опасно за хората.
5
0
 
4
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИ отнемат, кастрират и след това затворят мечките зад ограда за тях няма никаква алтернатива да се върнат в природата. Целта на занятието е да се извадят мечките от социалната сфера на Българина. Мечката можеше да я срешнеш на улицата, без никаква преграда между нея и теб, придружавана от мечкаря с ГЪДУЛКА и рояк от развеселени хлапета. Поставена вече зад стоманената ограда, мечката вече е ДРУГИЯТ, непознатото, чуждото, дивото. Него вече спокойно можеш да го стреляш и ра
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я живеем у Бояна. Тука си имаме *** (Делян Пеевски), тъпир (Бойко Борисов), лисугер (Ахмед Доган) и др. гад. Сега некакви си мечки нема да ни оплашат!
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лошо нема да скитат а не някой мургВелец да ги води на верига.
2
22
 
2
 
! Отговори
Бангу Васил. преди 8 години
Ухаа. За ЧНГ пълнена меца с диви круши и ябълки .
1
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тунел сте направили ама не сте им дали подробни карти на мечките каде се намира тунела за Гърция. Време е едно метро да им построите по еропейските проекти