Звън и молебен: 138 г. свободна София!

1878 г.: Ген. Гурко побеждава турската армия и превзема столицата
4 яну 2016 15:52,
41

Снимка: Булфото

С благодарствен молебен, камбанен звън и литийно шествие в София бе отбелязана 138-та годишнина от Освобождението й.

На този ден през 1878 г. Руските войски начело с ген. Йосиф Владимирович Гурко освобождават града от турско иго.

В църквата "Света Неделя" днес се проведе благодарствен молебен. В този храм и при личното присъствие на генерал Гурко преди 138 години се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и Тържествен молебен за освобождаването на града.

От храма тръгна литийно шествие, което стигна до паметниците на ген. Гурко, Цар Освободител и на Българския опълченец.

Празнична програма премина пред Паметника на Българския опълченец с участието на актрисата Красимира Кузманова, ансамбъл "Аноним" в съпровод на медно-духови инструменти и солово изпълнение на обичани патриотични песни.

Участие взеха Националната гвардейска част и Софийското дружество "Традиция". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
Васо преди 8 години
И пак ще кажа. Стане ли дума за отношенията ни с Русия веднага изкачат едни дето мечтаят за османско присъствие около задните си части.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Sigurni li sme , che sme se osvobodili ?!...Ot kogo i ot kakvo ?!...Zashto byagat ot Bulgaria horata ot krai vreme i prodaljavat da go pravyat i dokoga - polovinata sa navan i ne zashtoto ne obichat Bulgaria , naprotiv ! Nyakoi shte otgovori li na tezi vaprosi , no bez laji ! Imam oshte vaprosi , no se opasyavam , che shte gi "iztriyat"/zalichat/ - neshto , koeto se pravi postoyanno , osobeno , kogato sa "neudobni" diskusiite ! Stava tochno kakto vinagi "GLAS V PUSTINYA"podoben glas , NALI?!...
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 28Това са глупости. В село Оборище Панагюрско има паметник на паднали финландци.
16
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Колко долни българо мразци има тук руснаците са ни освободили преди 138 години и са решили столица да е СОФИЯ не Велико търново защото България е и на юг от стара планина и това е помогнало за обединението ни с тая част която англичаните бяха оставили под робство.Благодарност на руснаците и проклятие за неверниците които отричат и не признават истината за шепа грошове и знайте бог забавя но не забравя и вас и вашите поколения ще ги накаже нещстници.
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честито на софиянци и поклон на освободителите.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Апропо, решават столица да е София, щото да е рвноотдалечена от всички територии по Санстефанска България и достатъчно отдалечена от *** Стамбул.
13
2
 
14
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Когато говорим за Русия, мислим за православния руски народ, за православната вяра, с която родеем с русите! Не говорим нито за лЕнин, нито за Сталин, нито за Горбачов - за еврейските ционисти в Русия, както и не говорим за пУтин! Говорим за величествения акт на освобождението ни от една чужда на нас варварска религия, която се родее със съвременния юдаизъм и талмудизъм и ги обединява в управлението на младотурците! Днес в лицето на техния наследник дАвутоглу!
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе Мен, Константин Велики е казал;"Сердика е моят Рим". Пак насред Сердика е Сердикийският събор. Ти у кое село си снасян момко? Щото да имаш наглостта да коментираш? Хайде със здраве.
11
3
 
19
 
! Отговори
Благодарност преди 8 години
Дълбок поклон към Русия и най-вече обикновените войници проляли кръвта си за нашето освобождение! Някои непрекъснато изтъкват имперските амбиции на Русия в тази война. Хората ни освободили, създали ни армия и държава, дали ни най-прогресивна конституция те пак против тях лаят. Какви имперски стремежи е имала дворянката Юлия Вревская да си остави луксозния живот и да дойде като мед. сестра в България за да лекува ранени войници, че накрая и да умре за едни неблагодарници?
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да си освободен не значи да си свободен
9
8
 
10
 
! Отговори
Мен преди 8 години
През 1879 година съветникът на княз Александър Дондуков проф. Марин Дринов предлага София да стане столица на страната ни. През 1879 Дондуков освобождава една кална клоака, която по стечение на обстоятелствата става столица, преди това тъй наречената ни столица е имала много по-общи черти със селата отколкото с градовете. Но за 130 години от селото са взели че са се пръкнали кореняк-гражданя с претенции.
8
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Dobre de samo rusnaci li sa voyuvali a zashto ne se spomenqvat hilqdite ukrainci,rumanci,finlandci
7
1
 
14
 
! Отговори
факт и вяра преди 8 години
Поклон пред братята руснаци ,но ония дето извършиха подвига бяха християнски герои ,а не съветски атеисти и богохулници като Ленин ,Сталин и Льонката.
6
3
 
24
 
! Отговори
аз преди 8 години
До по-далече от РусияИ коя е цивилизацията.............Еврогейския съюз.....краварите от ФАЩ....
5
3
 
22
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Четейки коментарите на,, историк"и ,, колко по далече от Русия толкова по близо до цивилизацията" се уверявам, че това което не постигна Османската империя за 500 години,демокрацията го направи за 25 !
4
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Благословена да е Русия ! Поклон пред падналите воини за българската свобода.
3
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
RUSIA E MAIKATA NA BALGARIA.
2
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поклон пред героите.
1
3
 
38
 
! Отговори
ив преди 8 години
Вечна слава на руските бойци,останали завинаги на наша земя! Бог да ги прости и поклон!