София ще е с изградена канализация до 2020 г.

Разчита се на европейско финансиране
14
София ще е с изградена канализация до 2020 г.
Снимка: Булфото, архив

До 2020 г. канализацията на територията на град София трябва да бъде изградена, съобщи  Ирина Савина, заместник-кмет на Столичната община в направление "Инвестиции и строителство", в интервю за БТА.

Тя припомни, че през 2006 г. е изготвен анализ за нуждите от канализациoнна мрежа на територията на Столичната община, който показва, че 30 процента от града няма изградена такава. "След анализа стартирахме с изготвянето на предпроектни проучвания, идейни и работни проекти, както и с реализацията на градоустройствени и отчуждителни процедури”, допълни още зам.-кметът.

"Докато стигнем до същинското изпълнение на даден проект минава дълъг подготвителен период. Технологичното време, което е необходимо за подготовката на проект, без значение от източника на неговото финансиране, е между три и пет години. Най-честите трудности, които срещаме са при градоустройствените процедури и при отчуждаването”, коментира Ирина Савина.

По думите й приетите в края на 2013 г. промени в Закона за общинската собственост значително са утежнили процедурата по придобиване на собствеността на терените, през които преминават трасетата на инфраструктурните обекти. “Но с последната промяна от 2014 г. бихме могли, преди да влезе в сила заповедта за отчуждаване, да поискаме предварително изпълнение, което ускорява процедурата”, уточни Савина.

Тя посочи, че през изминалите години е стартирало поетапното изграждане на канализация в територии на столицата, където такава липсва или е изградена частично - в кв. "Горубляне", в кв. "Суходол", в местност Сливница /Люлин/, в кв. "Модерно предградие" и в др. Средствата бяха осигурени от различни източници - ИСПА, ОП "Околна среда" /2007-2013 г./, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ към Министерството на околната среда и водите и инвестиционната програма на "Софийска вода", отбеляза Савина.

В малките населени места, които са с между 2 и 10 000 жители и тези под 2 000 жители, срокът за изграждане на канализация, който сме си поставили е 2025 г., посочи Савина.

С оглед на това, че София е с население от близо 2 млн. души, а разширението на канализационната мрежа в годините е забавено, нуждата от такава е огромна. За да успеем да покрием очакванията на хората и да отговорим на съвременните изисквания, ще трябва да се мобилизираме и да сме изключително активни, за да привлечем необходимите средства от предвидените в сектор "Води". Най-големият ресурс, на който ще разчитаме е именно европейското финансиране, обясни Ирина Савина.

Тя посочи, че екипът на Столичната община, заедно с районните кметове, работи по подготовката и изпълнението на пет проекта за изграждане на канализация със средства от ПУДООС - в кв. "Горна баня", по улиците "Н. Хрелков", "Гръстниче", "757", "Синьо езеро", "Извора", "Отдих" и част от бул. "Никола Петков"; в местност "Сливница", /"Люлин"/ 3-ти етап в участъка между ул. "Луи Пастьор" и ул. "Минск"; Главен клон 2 на местност "Модерно предградие", /Връбница/ втори етап от ул. "367" до ул. "Връх Манчо"; изграждане на Главен клон 2 в кв. "Симеоново"- 2-ри етап по ул. "Извор", от ул. "Неофит Хилендарски" до ул. "Шумако" и по ул. "Шумако" до ул. "проф. Д. Пасков"; първи етап на главен клон 1 на кв. "Кръстова вада-запад" по ул."Никола Крушкин-Чолака", от ул."Сребърна" до бул. "Тодор Каблешков", изключително важен колектор за отводняване на бъдещото разширение на бул. "Тодор Каблешков".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
a PRISTANISHTE V SOFIA KOGA CHE IMA
8
2
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Каква канализация,едни павета не можете да наредите,смръдльовци червени.
7
0
 
1
 
! Отговори
Това е София преди 8 години
София според планът Майер от 1909 година е горе-долу в следните граници според сегашните наименования - Евлоги Георгиев, Пенчо Славейков, Константин Величков, Сливница, Опълченска, От Централна гара по ж.п.линията до Сточна гара и по сегашният Васил Левски до паметника на Васил Левски после по Янчо Сакъзов до Евлоги Георгиев. Сегашните квартали Лозенец, Хаджи Димитър, Гео Милев, Подуяне и куп други, всъщност са допълнително присъединени села към София, заедно с селската си липса на канализация.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лошото е, че след многото милиони, които ще са дадат за тази канализация, ще се наложи след месец-два да се дават още милиони за ремонт на новата канализация. Колкото до дежурните плювачи по София - ами няма как като селата около София ги обявяват за част от София, тези села веднага да получат и канализация. Реално София има канализация навсякъде, а само в селата, които сега се наричат квартали на София няма канализация.
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чудесно! Дали са и детайлно описание на планираното изграждане на канализация, а ул. Ильо Войвода в кв. Хаджи Димитър, която е на метри от центъра на София и не налага никакви отчуждавания, продължава да чака изграждане на канализацията и явно не е включена и в плана до 2020г. Моля, обърнете внимание!
4
1
 
2
 
! Отговори
Жо преди 8 години
ИЗГРАЖДАНЕТО на канализация е доста по-трудно от изграждането на водопровод.При проектирането на канализационните колектори трябва да се отчита релефа и наклоните на терена. Това означава, че за колекторите не може да се копае по произволно трасе и се налага да се отчуждават части от имоти. А всичко това струва пари.
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А дотогава "гладните и нещастни" севернокорейци ще имат ядеено оръжие от перо поколение и ще са колонизирали обширни територии от Марс и Луната. А ние ще имаче тръби за кен.еф. Велико!
2
4
 
9
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Тази "столица" и канализация ли нямала? :D
1
4
 
6
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Тази "столица" и канализация ли нямала? :D