"Овча купел" като Кьолн! Страх и зловещи "съседи"

Една изповед на Неда Дойчинова, живееща в злополучния квартал
Обновена: 11 яну 2016 11:30 | 11 яну 2016 11:00,
126

Снимка: Неда Дойчинова

"Германия". "Бежанци". Струва ми се, че това са най-често използваните думи в последните дни. Не само по радиото, телевизията или вестниците. А и в магазина, градския транспорт, в домовете ни. Повече от "заповядай", "моля", Повече дори и от "как си" и "благодаря".

В много от прочетените статии тези дни разпознавам първообраза на лирическия герой. На много места за хипотетични се представят реални ситуации, на които аз и моите съседи сме били свидетели. На други "Авторът" разказва какво е преживял и почувствал в измислени случки, вече писани и казани от нас.

Досетихте се кои сме ние, нали – жители на "прословутия блок" в Овча Купел, пише до редакцията на Dnes.bg Неда Дойчинова, жител на кооперация на ул. "Маестро Кънев" 78.

Да, и ние тук се вълнуваме от всичко, което се е случило в Германия в Новогодишната нощ. И няма как да не е така. Осъзнаваме, че някой от извършителите на ужасните деяния, може би е бил под прозорците ни само преди 2-3 месеца.

Може би е онзи младеж, който искаше да почерпи детето ми с бисквитка. Или другият, който поне 6 пъти ми каза "сори" за това, че беше застанал на стълбите и ми пречеше да мина. Може би е участвал в сбиването, когато в буса, в който искаше да се качи се оказа, че няма място за всички. Или е бил в "тълпата" от 100-тина, струпали се пред блока, заради които съдката ми звънна на 112…

Всички и по всякакъв начин тези дни се чувстват длъжни да направят своите коментари и анализи на събитията. Начетох се на всевъзможни гледни точки. Някои от анализите насаждат истинска омраза. Към всички. Всички хора с друг цвят и произход, различен от европейския.

Някои са в другата крайност – жените сами си виновни. Голяма част от статиите, които аз прочетох носеха посланието: "Казахме ви какво ще се случи!". Чудя се колко от "анализаторите" на събитията всъщност са виждали "наживо" бежанци (или мигранти. Вече май е все тая как ще ги наричаме).

Често, четейки: "Казахме ви какво ще се случи", се чувствах сякаш някой се опитва да ми "вмени авторство". Нали  от нашия блок са подавани толкова сигнали и жалби до институциите. Нашият блок е бил толкова пъти обект на статии и телевизионни предвания. Една част от споделените от наша страна страхове са свързани точно със събитията от последните дни.

Аз обаче, не искам да кажа: "Казахме ви какво ще се случи". Моля се ежечасно никога да не ми се наложи да го кажа.

И на децата стана ясно, че "има нещо гнило в Германия". Че всичко там не се е случило случайно, не е моментно хрумване на "няколко от тях". Целта на всичко това обаче (за мен поне) остава неясна. Както и кой и с каква цел го е организирал. Кой и с каква цел е накарал полицията да "бездейства".

Знам обаче резултатът.

Уважаеми политици,

Объркахте ни. Объркахте ни мисленето. Объркахте ни целият мироглед.

Объркахте представите на децата ни за добро и лошо, за хубаво и грозно.

Преди три години карах детето си да отделя умалелите си дрешки, за  да ги занесем заедно в близкото общежитие за бежанци. Днес не му позволявам да влезе в магазина сред тях.

Преди две години бях силно възмутена как може да оставят такава мръсотия след себе си. Днес не се впечатлявам от уриниращите и дефекиращи пред очите ми.

Преди година звънях на 112 когато 4 човека слушаха силно арабска музика в 23 часа под балкона ми. Днес дори не забелязвам групички млади мъже, ако се състоят от по-малко от 80 човека.

Преди месец бях убедена, че проблем в района са единствено нелегалните мигранти. Днес изпитвам ужас от гледката как в общежитието настаняват около 50-тина нови "мои съседи".

Вече наистина не знам какво значи думата "бежанци".

И не, призивите ви за толерантност не ме направиха по-толерантна. Точно обратното. Скоро може би ще придобия нетърпимост към тях.

Уверенията ви, че всичко е наред, не ме направиха по-спокойна. Напротив, страхът вече не ме напуска дори и по светло.

Уважаеми дами и господа, български политици,

Вие все още имате шанс да не ми позволите да кажа някога: "Казахме ви, че това ще се случи".

Имате шанс да ме освободите от чувството, че съм "малцинство" в собствената си държава.

Имате шанса да промените ситуацията, в която български семейства се налага да ограничават собствената си свобода, заради "тяхното" право на свободно придвижване.

Имате шанса да убедите родителите на 15-годишни деца, че могат да им позволят да се прибират сами от училище.

Имате шанса да ни докажете, че живеем в мирна държава. И че държавата ни може да ни защити!

Силно се надявам да не пропуснете този шанс!

С уважение: Неда Дойчинова, жител на коперация на ул. "Маестро Кънев" 78 в кв. "Овча купел"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
1
 
! Отговори
Марияна преди 8 години
Много добре ви разбирам но след като не получавате никаква подкрепа от държавата и от общината има и друг начин кито ще бъде по ефектен покананете момчетата които са от някоя организачия че да ги разкарат но тогава ще доидат и полицаите да видим тогава какво ще направят нашите ще бъдят арестувани а ония поощрени и пак нищо незнам какво друго да кажа освен че са фанатици и неим пука натия изчадия освен че не те са виновн ,а ония от парламента 240буклука
76
12
 
1
 
! Отговори
Как една грешка води преди 8 години
до друга, и продължава като верижна реакция.На времето какво е било Овча купел? Ливади за овце, да ама "комунистите" решиха че ще заселят цяла България в София(а сега и целия останал свят) и построихакомунистическите мастодонти-блокове.И цяла селска България се настани в тези блокове и сега реват..имало бежанци, те крадели, преследвали им децата-тях ги е страх и т.нЕто да се видят "комунистите" на какво дередже докараха и страната и народаА народа като си има село, защо се преселва в София
75
1
 
2
 
! Отговори
Ivan преди 8 години
До АнонименG-ja Doichinova samo preduprejadava.Upravnitzite da go vzemat na seriozno.
74
0
 
3
 
! Отговори
Maestro Kanev преди 8 години
Ami g-da upravnitzi predupredeni ste.Ako stane nyakakva belya Boyko da si zaminava.
73
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България ще се възроди, когато се върне на село, а бежанците щат-нещат ще трябва да станат селяни, за да не умрат от глад.Другия вариант е да отидат по другата европа. Нашата европа е на село.
72
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те сега подготвят митинг срещу тези, които в началото на 20 век "мобилизираха" целия наличен *** на селяните производители и ги оставиха на просяшка тояга.На непокорните им отрязаха главите и им дигнаха "паметник на незнайния войн".А селяните които не умряха от инфаркт или апоплексия, останаха да си оплакват и майчиното мляко и учеха децата си"учи мама, за да не работиш". Да станеш учен, да мааш ръце и друг да те храни.Срам и позор.
71
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
А сега къде се скриха тези от Атака нали уж са националисти?
70
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички бежански лагери трябва да са извън населени места , за да не пречат на местното население .
69
0
 
11
 
! Отговори
Milena преди 8 години
Не им е лесно на хората живеещи блока, вложили са средства да живеят в уютен блок,но намерили лоша инфраструктура и безпокойство.
68
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре го е написала г-жа Дойчинова. Силно се съмнявам нещо да се промени, но поне е дала глас на възмущението си.
67
0
 
17
 
! Отговори
АнаЛиз преди 8 години
И ние да имаме полза , че сме най бедната страна в ЕС.Ако и в България месечните помощи бяха по 500 евро , нямаше да може да се разминаваме от бежанци . А сега виждаме едни групички от мигранти , които кроят само планове как по бързо да се изнесат от България .... Какво по хубаво от това.Проблема не е в България и е тъпо като някой каже , те дори и в България не искат да останат , не те не искат да останат и в Гърция , където е по добре , не искат в Унгария , искат където има най много лапачка
66
10
 
4
 
! Отговори
дам преди 8 години
Какво виждам от снимките 20 бежанци стоят по тротоари и поляни , а в Германия хиляди опипват германки и ги заплашват , ограбват ...Къде се живее по спокойно в България или в даваната навсякъде за пимер Германия .В България ако има останали 2 хиляди мигранти останалите са се изнесли вече и нито един не иска да остане тук , затова проблем няма .В Германия има над 5 мнл турски гастарбайтери има около 2 мнл вече сирийци , пакистанци и афганистанци.
65
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има едно много лесно решение на този проблем.***.
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не знае какво е бъдещето, затова...благодаря за..предсказанията и прогнозите за времето.---Всичко е в Божиите ръце, не в човешките.
63
0
 
2
 
! Отговори
aa преди 8 години
До Анонимен 80свиквай ти!
62
0
 
18
 
! Отговори
как разбирам аз преди 8 години
Толерантността - уважение от двете страни; Толерастията - едната страна е принудена да уважава неуважителното поведение на другата страна.
61
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Свиквай това е бъдещето на Европа
60
31
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Авторке на статията, не разбра ли, че Бог стои над политиците.Те какво могат да направят?Те са безсилни, те са като теб и мен.Защо чакаш политиците да ти решат проблемите?Те са на служба, за заплата и на опашка за пенсия, какво очакваш от тях.Яхай метлата и мотиката и на село, барабар с домочадието, па белким си заминат от тук чужденците и бежанците.
59
3
 
0
 
! Отговори
Стига с тая Германия преди 8 години
бе,Бойко каза на всеослушание, че го подслушват в къщата Му, та дори и в клозета.Аз казвам, че и мене ме подслушват в къщата Ми та дори и в клозетаи.......правят новини по телевизията.Защо ли?
58
0
 
24
 
! Отговори
Valentina преди 8 години
Добре е да се обърне човек към държавниците ни, но проблемът е далеч по-голям от размерите на България. Нашите управници не биха могли да повлияят на Меркел. Нито да изменят световната политика. Постигнаха отклоняване на половин милионен мигрантски поток от България - хич не е малко. Дори непокорната Унгария, докато затвори граници, е пропуснала повече "бежанци" от нас. А ние сме на топа на устата, на портите на Европа и съвсем разоръжени. Да пази Господ.