Съдът реши: Паметникът пред НДК може да се махне

Демонтират го напролет, пращат фигурите в музей
Обновена: 13 яну 2016 08:56 | 13 яну 2016 07:49,
65
Съдът реши: Паметникът пред НДК може да се махне
Снимка: архив, Булфото

Столичната община може да премахне паметника "1300 г. България" при НДК. Това е постановил Върховният административен съд в решението си по казуса, съобщава вестник "Труд".

Магистратите отхвърлиха жалбите на автора на монумента проф. Валентин Старчев, граждани и общински съветници от БСП срещу решението на СОС за демонтиране на паметника, преместване на скулптурите в Музея за история на София и възстановяване на мемориала на загиналите от Първи и Шести софийски пехотен полк.

Според съда авторът има право да иска запазване целостта на произведението, но в случая не може да се твърди, че проф. Старчев държи правата върху целия паметник.

"Още не сме получили решението на съда", заяви зам.-кметът по култура д-р Тодор Чобанов.

Демонтирането може ще стане напролет, като бронзовите фигури вероятно ще бъдат предоставени на Музея за социалистическо изкуство.

През 2014 г. военни, патриотични и граждански организации дариха на общината проект за възстановяване на мемориала. Той е максимално близък до оригиналните стени, издигали се на мястото на "1300 г. България".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DO 50CARA TREBVA DAE GOL TAKA KAKTO E BIL DEDO MI I BABAMI PO NEGOVO VREME
49
0
 
3
 
! Отговори
До 57 преди 8 години
Сравняваш кръстовете на Нотр Дам с болните умотворения на шайка диктатори? Добре ли си?
48
4
 
1
 
! Отговори
bros преди 8 години
Е, колкото и да цъкате минуси, конструкцията си е мегаудобна за боулдър и аутдоор катерачен обект в едно...
47
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да къртиш петолъчките от партийния дом и хотел Балкан, както направи СДС навремето, си е чист идиотизъм и варварство, все едно да махаш кръстовете от Нотр Дам, но да искаш да пазиш убогата грозота на паметника 1300 г. България е престъпление.
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В целия соц. блок има подобни грозотии, но хората са си решили проблема умно. Махнали са ги от парковете и градинките и са ги преместили в музеи на социализма. И сега японците плащат луди пари да ходят да ги гледат! Хем никой не гледа поредната грозотия, хем печелят от това. Защо и ние да не можем? Хващай те ги всичките и в музея! Пък, които много иска да ходи да им се радва.
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ураааа! А тия които толкова държат на това рушащо се чудо, да си вземат и да си го сложат в двора. Казвате било част от историята, било нац. символ и дрън, дран, дрън... ами като ви е толкова важно как 1 път за 35 години не го ремонтирахте? Сега е просто една опасна развалина!
44
9
 
0
 
! Отговори
шефа преди 8 години
Навсякъде по света, хората почитат,пазят и реставрират паметниците си. Дори строят и нови.А ние в България, ги разрушаваме.
43
4
 
4
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 8 години
Що не махнахте резиденциите ,а ги обсебихте ?!!! Що не махнахте хотелите,а ги откраднахте ?!!!Що не махнахте заводите ,а ги приватизирахте?!!! АЙДУЦИИИИИИИИИИИИИИИ...
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунистите като ги убиваш и те пак не разбират, че си ги убил. Толкова са ***.
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега е ред на ония *** от центъра на София на Лъвов мост също да се махне. Колко бетон за да се величаят поробители. Червеният фашизъм да си ходи където му е мястото - веднъж завинаги в историята. Да го демонтират и да отиде в музея. А на негово място да се построи паметник на Български владетел, например Симеон Велики.
40
7
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Когато нямаш грам мозък но се пънеш да имитираш дейносхт, разрушаваш!Металната конструкция можеше да се използва за основа в-у която да се изградят трасета за спортно катерене, като фигурите можеше да се запазят. По този начин щяха да се постигнат поне 2 цели - Място спортисти катерачи да тренират, като сащевременно създават атракция за гражданите - Кинетична Инсталация! Най лесното и глупаво е да разрушаваш!
39
1
 
4
 
! Отговори
Веско преди 8 години
пролет, пролет, ама коя година?
38
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Егати политическия въпрос стана тоя паметник, поредната причина да се делим на такива и онакива. Те го оставиха да се срине.... сега вече не може много да се спори да се маха, или да остава, то на нищо не прилича. Леко тенденциозно си беше всичко.
37
5
 
1
 
! Отговори
з преди 8 години
или още по-добре:цялото нещо можеше да стане перфектен скейт парк със стена за скално катерене в центъра
36
3
 
9
 
! Отговори
8 преди 8 години
ОЩЕ ОТ САМОТО НАЧАЛО НИКОЙ НЕ ГО ХАРЕСВАШЕ,НО ДРУГАРЯТ СТАРЧЕВ МАЙ БЕШЕ БЛИЗО ДО БОГОВЕТЕ И ГО ОСТАВИХА.БАЯ ПАРИЦИ ПРИБРА ЗА НЕГО,НО НЕ Е ЛУД,КОЙТО ЯДЕ БАНИЦАТА.ЗЛИ ЕЗИЦИ ГОВОРЕХА,ЧЕ Е ПРИБРАЛ ЗА ТОВА "ПРОИЗВЕДЕНИЕ НА ИЗКУСТВОТО"2000000 ЛЕВА.КАКВА Е ИСТИНАТА ?БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ.
35
5
 
2
 
! Отговори
z преди 8 години
И сега какво - от трън та на глогОт 5тоъгълен седмо..*** - та на гробище в центъра на Софиябравуса от този "паметник" или поне конструкцията му щеше да излеза перфектна стена за скално катерене - хем атракция, хем спорт, хем некой лев за общината
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кога да дойда с оръдието ?
33
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябваше да го махнат почти веднага след построяването му, заради силно негативната обществена реакция тогава, но незнайно защо го оставиха, като ни обясниха, че след стотици години хората щели да схващат по съвсем друг начин нещата и щели да го оценят подобаващо. Също като паметникът на Климент Охридски в градинката пред Софийският университет. Този вторият го оставиха може би само защото авторът му избяга на запад.
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според принципът, че всичко което сега се прави е лошо, излиза, че махането на седмокрилия петох*й също е лошо нещо. Знам ли .... То и аз открай време не го искам там, ама никой не ме пита.
31
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Bravo!