Показват одежди на йеродякон Игнатий

Дрехите на Васил Левски ще бъдат изложени в "Св. София"
15 яну 2016 10:07, Красимир Ангелов
20
Показват одежди на йеродякон Игнатий

Богослужебните одежди, с които е служил и вероятно е ръкоположен йеродякон Игнатий - Васил Левски, са изложени за поклонение в столичния старинен храм "Св. София" до края на февруари, съобщават от Светия Синод на Българската православна църква.

Одеждите - дяконски стихар и орар, се съхраняват в Сопотския девически манастир "Св. Спас", в който е замонашен Васил Иванов Кунчев. Според преданието монахът Игнатий е облякъл тези одежди при ръкополагането му за дякон и ги е ползвал впоследствие при богослужения. Освен от него, те са носени и от други духовни лица.

Одеждите са изработени през първата половина на 19-ти век в Русия и са подарени на манастира от руски монаси и поклонници, които отсядат в обителта на път за Света Гора. Манастирът е опожарен по време на Освободителната война, но олтарът на църквата, където са били одеждите, оцелява. След възстановяването му манастирът става девически и монахините съхраняват одеждите като една от реликвите му.

В храма "Св. София - Премъдрост Божия", който е в непосредствена близост с лобното място на Васил Левски и където ежегодно на 19 февруари се отслужва панихида в негова памет, се съхранява и кичур от косите на Дякона. Те са дарени на храма на 21 февруари 1970 г. от Бочо Христов Загорски, първи сестрин внук на йеродякон Игнатий.
 


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
5
 
! Отговори
Левски е жив преди 5 години
За тези, които насаждат омраза между хората живеещи в нашето мило Отечество, било на етническа или верска основа, с цел докато се избивате по-между си, те да трупат богатства, наказанието е Sмърт, Sмърт и пак Sмърт.
7
0
 
6
 
! Отговори
Левски е жив преди 5 години
За тези, които под булото на родолюбието, градят закони, а самите те не ги спазват или пък ги използват с цел своето облагодетелстване, наказанието е Sмърт, Sмърт и пак Sмърт.
6
0
 
4
 
! Отговори
Левски е жив преди 5 години
За тези, които обещават много, само и само да ги изберете да ви управляват, а после се отметнат от думите си, като кажат, че времената били трудни и те видите ли не предполагали че такова е положението, наказанието е конфискуване на имуществото и изгнание извън пределите на Отечеството ни.
5
0
 
4
 
! Отговори
Левски е жив преди 5 години
За такива злоупотребяващи с народни пари, наказанието е само едно Sмърт, Sмърт и пак Sмърт, както гласи и уставът ни. За тези, които петнят името на отечеството ни наказанието е Sмърт, Sмърт и пак Sмърт. За тези, които се възползват от непросветеността на народа ни и го грабят, уж били по-умни и учени, а всъщност лукави и хитри наказанието е Sмърт, Sмърт и пак Sмърт.
4
0
 
4
 
! Отговори
Левски е жив преди 5 години
Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате, като слънце пред очите си. Те няма да се поколебаят да посегнат към властта, а вие ще трябва да ги възпрете и да им поискате сметка
3
3
 
16
 
! Отговори
Серин преди 5 години
Ако Левски живееше днес и изповядваше идеите си щеше да бъде третиран като крайно десен и шовинист и радикал според разбиранията на не0либералите и т0лерастите.
2
2
 
21
 
! Отговори
мда преди 5 години
до 1:... За жалост ако дякона беше тук днес щяше да бъде охулен и изпратен в забвение... иначе наистина имаме нужда от неговия дух днешно време и то много...
1
2
 
26
 
! Отговори
Стефанов преди 5 години
Какво се случва в нашето отечество? Къде си, Дяконе!? Сега си ни още по-нужен отколкото когато бяхме под турско.