Глобяват столичани за непочистени тротоари

Глоба от 402 000 лв. отнесли снегопочистващите фирми
18 яну 2016 15:52, Анисия Иванова
30
Глобяват столичани за непочистени тротоари
Архив: Булфото

Глоби за 402 000 лева са отнесли снегопочистващите фирми след първия сняг в София. Това съобщи директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева пред телевизия Bulgaria ON AIR. По думите й това е голяма сума, но и парите, които получават са сериозни.

"Те бяха санкционирани за закъснели спирки, за това че не са изчистили качествено повече от 5% от терена за уреченото време", добави инж. Георгиева.

От днес малогабаритна техника влиза и във вътрешнокварталните улици, каза тя.

Гражданите могат да подават неспешни сигнали на телефон 987 5555, коментира инж. Георгиева. Според нея има още какво да се желае откъм почистването на спирките за градския транспорт.

От днес се засилва контролът върху гражданите дали са почистили снега на тротоарите или прилежащите площи, добави тя. През почивните дни са установени около 150 нарушения - непочистени площи около магазини и други  търговски обекти.

"Задължението на фирмите не се простира върху прилежащите тротоари към частни имоти. Глобите по Закона за административните нарушения и наказания и по Наредбата за чистотата са 10 лева за маловажно нарушение, има акт за юридическо лице, който е от 700 до 2000 лева и на физическо лице - от 50 лева до 500 лева. Домоуправителят е този, който трябва да се е осведомил коя е прилежащата територия и тя да се изчисти. Достъпът до големите булеварди е задължение както на общината за вътрешно кварталните улици, така и задължение на гражданите",  обясни инж. Георгиева.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Сега тамън ще имат пари за дупките по улиците,мда...
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОК, отнесли са глобите, ами лицензите? Защото ако общината плаща 2 милиона на фирма за почистване и я глоби с 400 хиляди, то на фирмата и остават 1,6 милиона. С тези пари нито трябва да плаща редовно на персонал, нито да подържа техника. Накрая като не свърши работата е все тая. Нали са и останали пари!
19
1
 
24
 
! Отговори
Нагли са ! преди 8 години
Нагли са ! Като тръгне човек по улицата и лесно се забелязва, че 99% от площите пред магазини и частни кооперации са почистени перфектно... за разлика от местата, където трябва да чисти общината. Гледам някакви "ромки" се разкарват с цигара в ръка и имитират чистене, ама то е направо жалка картина.
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те хорицата от общината си вършат работата ... да раздават глоби.Всичката друга работа ... ще почака ... и общинските пътища и тротоари ще почакат.
17
12
 
5
 
! Отговори
художника преди 8 години
Някои тук май си коментират от вкъщи и се информират от ТВ и нета. Аз в неделя се прибрах от Брацигово до София без НИКАКЪВ проблем. Пътищата бяха почистени и се работеше непрекъснато.Вярно, някъде имаше коловози, но и те бяха до асфалт. Изненадата ми бе пълна, когато стигнах магистралата. Тя беше направо "ИЗЛИЗАНА". Нямаше снежинка, нито навявания, нито лед... НИЩО. А това, че като се прибрах нямаше как да паркирам в преспите около блока, си е в реда на нещата.
16
1
 
14
 
! Отговори
ГУСВ преди 8 години
Що да чистя трЕтоара като не е мой,да не съм трудовак?
15
0
 
8
 
! Отговори
До 17 преди 8 години
Много си наивен ...
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кой ще глоби общината за непочистените улици и тротоари?
13
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички трябва да почистват пред жилищата си .Общините са на хората които живеят в тях.По целият свят този проблем е решен не чистиш глоба. Управляващите ги е страх да налагат глоби за да не ги изритат. Всеки човек ако почисти по два кв. животът ни ще стане по лек. Но злобата и тарикатлъка надделяват над Българина. Държавата сме ние които живеем в нея . Ние сме тези които трябва да се справим с крадците които ни управляван.
12
1
 
21
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
лъжи и измами. Та нали общината ще трябва сама да се глобява, щото няма една изчистена пешеходна пътека, да не говорим за тротоар
11
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези приказки, че са глобили фирмите, сме ги чували много пъти, ама не мисля, че са истини. Просто се опитват да заблуждават обществото, че нещо се прави.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До i6недей да му задаваш такива сложни въпроси - извън капацитета са му
9
0
 
16
 
! Отговори
Прав е номер 3 преди 8 години
Прав е номер 3 - казват снегът да се изчисти, ама къде да се сложи този изчистен сняг не е ясно за София при примерно 70% от случаите. Няма такова място "където да не пречи", както наивно по детски пише номер 5. Тесен тротоар - от едната страна сграда, от другата страна улица, със или без паркирани коли. И в двата случая, не става снегът да се забута на улицата, нито пък може снегът да остане някъде на тротоара, а така е при повечето улици в София.
8
1
 
19
 
! Отговори
as преди 8 години
Чистя тротоара до камък и минава снегорина и фърля снега обратно. После ме глобяват. Евала
7
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
има една клика *** дето разправят на всички дето искат нормално почистени улици и тротоари че били мрънкали и да хващали да чистят. Една от същите тия я разкриха вчера в коментари във FB че е снимана в ***-централата на една определена управляваща партия - та не им се поддавайте на глупостите че тия некадърни изпълнения с "почистването" (щото това няма нищо общо с почистване) са нормални - не са.
6
0
 
8
 
! Отговори
i6 преди 8 години
До DiscoveryЯ, като си толкова умен, ми кажи напр. по бул. "Граф Игнатиев", където има само трамвайни релси и тротоари, къде снега ще натрупа на купчина, която не пречи?
5
14
 
6
 
! Отговори
мхмм преди 8 години
Всичко си е точно в София. Снега се почиства. улиците и тротоарите са проходими.. всичко дет мрънка мрънка щото е мрънкало... ПО цял свят е така ако не ми вярвате пообиколете и ще видите :)
4
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А да питам АЗ кой да глоби Общината, че тази сутрин газих в над 30 сантиметра сняг, за да стигна до подлеза на Метрото в Младост 4, което е до школата на МВР, там където Общината трябва да чисти, защото пред блока всичко беше почистено от нас до асфалт барабар и тротоара и после 30 см и отгоре преспи! Да не говорим и че около подлеза за метрото не беше чистено, ама наглеците ще ми минават за глоби ПУУУУУУУУУУУУУУ
3
2
 
23
 
! Отговори
i6 преди 8 години
А никой не каза къде да се трупа снега от "прилежащите територии". Кога ще мине техника да го натовари например... Масова практика е от тротоарите снега да се изсипва на улицата, водачите да мрънкат че не да изчистени улиците, снегорините да го наринат обратно и така нататък, докато се стопи.
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая Веска е голяма лисица, яко гепи...